Responsive Email Newsletter Design

Σχετικά με το responsive email newsletter design

Διαβάζετε newsletters; έχετε πρόσβαση στο email σας από πολλές συσκευές; Τότε σίγουρα αξίζει να διαβάσετε αυτό το άρθρο για το responsive design του newsletter.

Θα δούμε τι είναι responsive καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου σχεδίασης τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο SEO.

email newsletter design

Τι είναι Responsive

Ένα design είναι responsive όταν αυτό προσαρμόζεται σε κάθε τύπο οθόνης, από desktop pc μέχρι ένα μικρό smartphone.  Η έννοια της προσαρμογής έχει να κάνει με την κύλιση στην οθόνη.

Σε οποιαδήποτε μικρή οθόνη, η κύλιση πρέπει να γίνεται μόνο κατακόρυφη δηλαδή πάνω και κάτω.  Το responsive design πρέπει να προσαρμόζει τα περιεχόμενα του newsletter με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε οθόνη να μην υπάρχει οριζόντια κύλιση, μόνο κατακόρυφη.  Στην περίπτωση του responsive design τα περιεχόμενα του newsletter προσαρμόζονται ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης.

 

Πως δημιουργείται ένα responsive design

Το responsive design υπακούει σε ορισμένους κανόνες οι οποίοι βασίζονται στην τεχνολογία των  Cascading Style Sheets (CSS). Επιγραμματικά οι κανόνες αυτοί είναι:

  • Χρήση ποσοστιαίων τιμών αντί στατικών: Στο συνηθισμένο design ορίζουμε ένα μήκος σε σταθερή τιμή pixels. Στο responsive design ορίζουμε ποσοστό %, πχ 25% το οποίο προσαρμόζεται δυναμικά στο πλάτος της οθόνης.
  • Media queries: Πρόκειται για ομαδοποίηση κανόνων σε media queries οι οποίοι εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες αναλύσεις οθονών. Φτιάχνουμε ένα media query για κάθε εύρος ανάλυσης.

Τα απαραίτητα tips του responsive newsletter

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα του responsive email newsletter design;

Ταχύτητα

Πάνω από 50% των ανθρώπων διαβάζει τα email του από κινητές συσκευές. Για να είναι γρήγορο στην φόρτωση ένα newsletter πρέπει να:

  • Χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερες εικόνες
  • Χρησιμοποιεί εικόνες μικρού μεγέθους σωστά συμπιεσμένες
  • Αποτελείται όσο το δυνατόν λιγότερο κώδικα

 

Απλή εμφάνιση και ορατό κουμπί call to action

Η εμφάνιση του newsletter πρέπει να είναι λιτή. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να χρησιμοποιείται μια στήλη αντί για πολλές. Το μέγεθος των γραμμάτων πρέπει να είναι μεγάλο για να είναι ευανάγνωστο.

Το κουμπί call to action είναι εκείνο το σημείο στο newsletter στο οποίο θα κάνουμε κλικ. Το σημείο αυτό πρέπει να είναι ορατό και μοναδικό στο σώμα του newsletter.

Συνοπτικό και σαφές μήνυμα

Η έννοια του newsletter είναι η ενημέρωση και η προσέλκυση των εν δυνάμει πελατών στο να κάνουν κάτι (αγορά, ενημέρωση, κλπ). Η πολυάσχολη σύγχρονη ζωή του ανθρώπου ελαττώνει τον χρόνο ανάγνωσης ενός newsletter. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι μικρό σε μέγεθος και περιεκτικό δίνοντας αμέσως το μήνυμα στον αναγνώστη.

Πως υλοποιείται το Responsive design

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πακέτα σχεδίασης responsive newsletters για τα οποία καλό είναι να υπάρχουν γνώσεις των html & css τεχνολογιών. Τα πακέτα αυτά δίνουν έτοιμα templates τα οποία μπορούμε να ενσωματώσουμε στο email που θα στείλουμε στους ενδιαφερόμενους. 

Εναλλακτικά, υπάρχουν online sites τα οποία διαχειρίζονται mail lists και newsletters παρέχοντας και responsive design. Αυτού του τύπου τα sites δίνουν επιπλέον την δυνατότητα παρακολούθησης στατιστικών των newsletters όπως πόσοι το παρέλαβαν, πόσοι το άνοιξαν, πόσοι νέοι γραφτήκανε ή πόσοι αποχωρήσαν από την mail list και άλλα.

 

Τα SEO πλεονεκτήματα του Responsive Email Newsletter Design (Website Version)

Το SEO, Search Engine Optimization, είναι κομμάτι του internet marketing το οποίο έχει σκοπό να ανεβάσει το site στις μηχανές αναζήτησης και συνεπώς να αυξήσει σε αυτό την επισκεψιμότητα. Η εφαρμογή του responsive και στην σχεδίαση του newsletter έχει πλεονεκτήματα και στο SEO. 

Η Google προτιμά την responsive σχεδίαση

Η responsive σχεδίαση τον τελευταίο καιρό ανεβαίνει στα «μάτια» της Google.  Ο λόγος είναι ότι ένα responsive σχέδιο είναι φιλικό στον χρήστη ο οποίος, από όποια συσκευή και αν το δει, θα το οικειοποιηθεί και θα μοιραστεί με άλλα sites.

Αποφυγή διπλού περιεχομένου

Ένα responsive newsletter προσαρμόζεται σε κάθε οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο υπάρχει ένα url και μοναδικό περιεχόμενο το οποίο δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί ξανά και ξανά για κάθε διαφορετικό τύπο οθόνης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει διπλό περιεχόμενο. Το διπλό περιεχόμενο πλέον η Google το χτυπά. Συνεπώς  το responsive newsletter γίνεται φιλικό στις μηχανές αναζήτησης.

Μικρότερο ποσοστό εγκατάλειψης

Φανταστείτε να έχετε στείλει ένα newsletter με μεγάλο πλάτος το οποίο να μην είναι responsive. Αυτό σημαίνει ότι εάν ανοιχθεί σε μικρή οθόνη δεν θα φαίνεται ολόκληρο οπότε και ο χρήστης θα φύγει αμέσως. Το ποσοστό εγκατάλειψης, bounce rate, δείχνει τον επισκέπτη ο οποίος με το που άνοιξε η σελίδα σε αυτόν, την εγκατέλειψε αμέσως. Ένα responsive newsletter θα εμφανίσει όλα τα περιεχόμενα του και συνεπώς θα μειωθεί το bounce rate.

Καλύτερη αλληλεπίδραση με τα κοινωνικά δίκτυα

Ένα responsive newsletter προκαλεί καλή εντύπωση στον αναγνώστη. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε προσθέσει σε αυτό την δυνατότητα να μοιραστεί το περιεχόμενο του τότε θα το κάνει πολύ εύκολα.

Βελτιστοποιεί το ψηφιακό marketing

Η μοναδικότητα του περιεχομένου σε ένα url διευκολύνει την προώθηση του στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι το url του newsletter μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε κάθε κοινωνικό δίκτυο. Ο responsive χαρακτήρας του δίνει την δυνατότητα της πρόσβασης από κάθε συσκευή δίνοντας έτσι μια ωραία εμπειρία στον χρήστη.

 

Κλείνοντας

Στο άρθρο αυτό είδαμε τι είναι responsive email newsletter design και πως υλοποιείται. Επιπλέον είδαμε τι tips πρέπει να εφαρμόζουμε ώστε να είναι επιτυχημένο. Τέλος, είδαμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνει αυτός ο τρόπος σχεδίασης στο κομμάτι του marketing και ποιο συγκεκριμένα στο SEO. Εν ολίγοις ένα responsive newsletter δίνει μια καλή εμπειρία στον  απλό χρήστη και βοηθάει στο marketing γενικότερα.

Ποια είναι τα δικά σας σχόλια για το Email Newsletter Design?

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *