Prestashop: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (Μα καλά; Έχει μειονεκτήματα;)

To Prestashop είναι ένα λογισμικό κατασκευής e-shop που βασίζεται στη λογική του ανοιχτού κώδικα για να είναι δωρεάν. Δημιουργήθηκε το 2007 στη Γαλλία και έκτοτε έχει συναρπάσει τους χρήστες και τους online καταστηματάρχες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητά του; Τι είναι αυτό που το καθιστά τόσο δημοφιλές; Μακάρι να ήταν μόνο ένα πράγμα. Δεν απαιτεί κόστη χρήσης αδείας, είναι εύκολο, είναι ευέλικτο, είναι φιλικό και είναι ιδανικό για τη δημιουργία και διαχείριση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή η οποία έγινε στο Παρίσι το 2007, με στόχο να αποτελέσει την καλύτερη λύση για μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Ο στόχος επετεύχθη δεδομένου ότι πράγματι το Prestashop έγινε από τις καλύτερες και σημαντικότερες πλατφόρμες δημιουργίας καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πριν περάσουμε στη σύγκριση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων ας δούμε λίγο τη λογική στην οποία βασίζεται.

Ανήκει στην κατηγορία των freemium προϊόντων και λειτουργεί με άδεια Ανοιχτού Κώδικα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιλέγοντας το PrestaShop παίρνετε πλήρη πρόσβαση στον κώδικα του ηλεκτρονικού καταστήματος, χάρη στον οποίο μπορείτε να κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές θέλετε σε επίπεδο εμφάνισης, στησίματος, λειτουργικότητας και υποστήριξης/ διαχείρισης.

prestashop post

Ο Ανοιχτός Κώδικας διευκολύνει την ενσωμάτωση εξωτερικών συστημάτων όπως παρακολούθηση αποθήκης, σύνδεση με courier, ERP, συστήματα πληρωμών, λογιστήριο και marketing.

Συνοπτικά τα κυριότερα πλεονεκτήματά του είναι:

1. Εύκολο στο σετάρισμα και στη συντήρηση.

2. Απλό και εύκολο στην κατανόηση και τη χρήση.

3. Κατάλληλο για πολύγλωσσα site.

4. Ελκυστικό interface διαχείρισης.

5. Εύκολο να εξατομικευτεί και να αναπτυχθούν επεκτάσεις.

6. Το επίσημο κατάστημα έχει πολλές και ασφαλείς επεκτάσεις.

7. Είναι εύκολο στο debugging.

8. Τα κόστη ανάπτυξης είναι μικρά.

9. Δεν καταναλώνει πόρους στο server.

10. Οι αναβαθμίσεις είναι απλή υπόθεση.

11. Δραστήριο forum ικανό να δώσει λύσεις σε προβλήματα.

presta

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

1) Ανοιχτός κώδικας:

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Prestashop είναι το ότι δεν απαιτεί επιπλέον αμοιβές, είτε για το κατάστημα είτε για τον πηγαίο κώδικα. Είναι όλα διαθέσιμα στο site και εύκολα να χρησιμοποιηθούν. Και επιπλέον λειτουργικά.

2) Λογική αλληλουχία:

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τη λειτουργία του. Δεν χρειάζονται ειδικοί να διδάξουν το πως δουλεύει. Οι τεχνικές γνώσεις που απαιτεί είναι εντελώς βασικού επιπέδου πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του ή αυτός που το διαχειρίζεται μπορεί να είναι οποιοσδήποτε.

3) Υποστηρίζει πολλές γλώσσες:

Το Prestashop υποστηρίζει γύρω στις 40-45 γλώσσες και εννοείται και πολλά νομίσματα, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα για πλήρη προσαρμογή του site στα κατά τόπους δεδομένα.

4) Ελαφρύ:

Καθώς είναι ελαφρύ, το Prestashop δεν καταναλώνει πόρους από το server ούτε απαιτεί έναν αποκλειστικά δικό του server.

5) Λειτουργικότητα:

Το Prestashop είναι υψηλής λειτουργικότητας. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που θα ζήλευε κανείς, είναι responsive, έχει καμιά 25.000 plugins για να εξατομικεύσει κανείς τη λειτουργία του απολύτως.

6) SEO friendly:

Καθώς ο κώδικας που παράγεται από το Prestashop είναι ευνόητος, κάνει τα πράγματα εύκολα και για τον έλεγχο των URL, των τίτλων των σελίδων και των περιγραφών. Όλο αυτό βελτιώνει κατά πολύ αυτό που λέμε on-site SEO του οποίου τα πλεονεκτήματα είναι ήδη γνωστά και να μην τα ξαναλέμε.

7) Ασφαλές:

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι αυτό της ασφάλειας, και συγκεκριμένα του ασφαλούς τρόπου πληρωμών. Χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως το Google Checkout και το Paypal διασφαλίζονται οι συναλλαγές. Παράλληλα χρησιμοποιείται πρωτόκολλο SSL για τη συναλλαγή ώστε να μην μπορεί να υποκλαπεί.

Τέλος αλλά αρκετά σημαντικό, το Prestashop έχει check out σε μία σελίδα κάτι που απογειώνει τις συναλλαγές (έχουμε ξαναγράψει ότι όσο πιο εύκολη η διαδικασία συναλλαγής τόσο αυξάνει ο αριθμός τους).

8) Marketing:

Το Prestashop έχει ενσωματωμένους αυτοματισμούς που βοηθούν στο marketing της επιχείρησης. Αυτόματα email για follow up, κουπόνια, προσφορές εμπεριέχονται στα χαρακτηριστικά του. Επίσης, η ενότητα «είδατε πρόσφατα», η διαχείριση επιστροφών και η παρακολούθηση παραγγελίας είναι ενσωματωμένα ώστε να κάνουν τη ζωή του χρήστη ευκολότερη.

prestashop

Όλα τα καλά όμως κάποτε τελειώνουν και θα πρέπει τώρα να ασχοληθούμε και με τα προβληματικά μέρη του Prestashop τα οποία ευτυχώς δεν είναι πολλά. Πολλοί μάλιστα δεν τα θεωρούν καν προβλήματα.

Οπότε το αν είναι σημαντικά, ή όχι, εναπόκειται στον δυνητικό χρήστη να το αποφασίσει.

1. Περιορισμένη επεκτασιμότητα

Η περιορισμένη επεκτασιμότητα είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα του Prestshop διότι αυτόματα το καθιστά κατάλληλο για μικρά και μεσαία ηλεκτρονικά καταστήματα. Δηλαδή το Prestashop δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη ανάπτυξη της επιχείρησης πέρα από κάποιο όριο.

2. Όχι και τόσο επαγγελματικός σχεδιασμός

Το Prestashop είναι ένα χαμηλού κόστους κατάστημα και ως τέτοιο το design του είναι ικανοποιητικό. Είναι αυτό που λέμε ΟΚ. Αλλά για μεγαλύτερου βεληνεκούς καταστήματα δεν είναι ούτε κατάλληλο (αυτό το ξέραμε ήδη) ούτε ελκυστικό. Του λείπει το επαγγελματικό design παρά το γεγονός ότι έχει τις απαραίτητες λειτουργίες.

3. Επίσημη ομάδα υποστήριξης

Δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημη ομάδα υποστήριξης και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερό του μειονέκτημα. Παρόλα αυτά οι ενεργοί χρήστες αυτό δεν το καταλογίζουν ως πρόβλημα διότι υπάρχει μία κοινότητα από περίπου 700.000 ενεργούς χρήστες οι οποίοι λειτουργούν ως κοινότητα και βοηθάει ο ένας τον άλλον. Έτσι, όποτε υπάρχουν προβλήματα, μπερδέματα ή ερωτήσεις πάντα υπάρχει κάποιος να δώσει μια λύση ή μία απάντηση.

Σίγουρα σας έχουν μπει ιδέες αλλά και αμφιβολίες για το Prestashop. Τα νούμερα ωστόσο μας βοηθούν να αποφασίσουμε. Πάνω από 300.000 επιχειρήσεις σε 195 χώρες χρησιμοποιούν το Prestahop ως λύση για το ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *