Κατασκευή Magento 2 vs Prestashop 1.7

Magento 2 ή Prestashop 1.7? Που αξίζει να επενδύσετε?

Και οι δύο πλατφόρμες είναι από τις πιο δημοφιλείς open-source πλατφόρμες για την κατασκευή e-shop. Το Magento είναι πολύ πιο γνωστό παγκόσμια από όλες τις άλλες πλατφόρμες open-source e-shop με εξαίρεση το Woocommerce λόγω WordPress.

Ενδιαφέρεστε για Κατασκευή Eshop PrestaShop;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το άρθρο μιλώντας για το Magento που είναι ευρέως γνωστό.

Το Magento 1 ήταν η καλύτερη open-source πλατφόρμα που υπήρχε για την πλειοψηφία των περιπτώσεων Small & Medium Business (SMB). Το ότι το Magento 1 ήταν εξαιρετικό δε σημαίνει πως και το Magento 2 είναι εξαιρετικό γιατί έχει το κληρονομικό χάρισμα… Οι δυο αυτές πλατφόρμες έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, οπότε οποιαδήποτε πληροφορία αναφέρεται σε Magento θα πρέπει να ξεκαθαρίζει αν πρόκειται για την παλιά έκδοση 1 ή την καινούρια έκδοση 2.

Το Magento 1 ξεκίνησε επίσημα το 2007 και δόθηκε προς χρήση το 2008. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα… Πολλά bugs, αργή ταχύτητα, πολύ υψηλές απαιτήσεις σε Hosting για να μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Η μεγάλη βελτίωση ήρθε 4 χρόνια μετά με την έκδοση 1.5 (8 Φεβρουαρίου 2011) και λίγες μέρες μετά (καθόλου σύμπτωση) ανακοινώθηκε το eBay ως επίσημος Επενδυτής. Όπως γνωρίζουν οι γνώστες του Magento, το Magento έφτασε σε καλή ταχύτητα μετά την έκδοση 1.7 και στην έκδοση 1.9.1 έφτασε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο λειτουργικότητας και αξιοπιστίας.

30 Νοεμβρίου 2011 ξεκινά το development της επόμενης γενιάς 2.0. Στο σημείο αυτό να πω πως το άρθρο μοιάζει λίγο με μάθημα ιστορίας αλλά “bear with me”, υπάρχει λόγος.

17 Νοεμβρίου 2015 το Magento ανακοινώνει τη διάθεση της νέας έκδοσης Magento 2 (4 χρόνια μετά την έναρξη του Development) και κάνει την εξαγγελία «A New Era of Commerce Innovation». Όλα έμοιαζαν ρόδινα, και η Magento υπόσχονταν απλόχερα πολλές βελτιώσεις με τη νέα έκδοση. Full page caching, εύχρηστο διαχειριστικό, μοντέρνες τεχνολογίες, πάνω από 50% υψηλότερη ταχύτητα φόρτωσης στις κατηγορίες και στις σελίδες του Checkout, ευκολότερη συντήρηση και άλλα πολλά!

Όσοι τολμηροί έκαναν το λάθος να πάνε να το δοκιμάσουν στην έκδοση 2.0 πραγματικά έφαγαν τα μούτρα τους γιατί δε δούλευε ΤΙΠΟΤΑ σωστά! Το Magento team έκανε πραγματικό sprint για να μπορέσει να μπαλώσει τα προβλήματα και κάπου στην έκδοση 2.1.8 ξεκίνησαν οι φήμες μεταξύ Developers ότι πια δουλεύει ικανοποιητικά.

Η GIM αποφασίζει να κάνει τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία περίπου 2 χρόνια μετά και συγκεκριμένα στην έκδοση 2.1.9 (Δεκέμβριος 2017), μιας και όλη η αγορά ισχυρίζονταν ότι πια τα σοβαρά ζητήματα είχαν λυθεί.

Φτάσαμε στον Αύγουστο του 2019. Έχοντας πια εμπειρία από ένα σοβαρό στατιστικό δείγμα Magento 2 Projects, και έχοντας εντρυφήσει σε τόσο βαθύ σημείο που να έχουμε υλοποιήσει πολύπλοκες γέφυρες με ERP, διασυνδέσεις με ποικιλία από APIs, πειραματισμό με δεκάδες «αξιόπιστα» plugins, χτίζοντας δική μας μήτρα, δικό μας Visual Editor για το Magento 2, και επενδύοντας εκατοντάδες ώρες για το πως μπορεί να γίνει πιο γρήγορο το Magento 2 είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τεκμηριωμένα την άποψη μας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι η GIM μετά από 10 χρόνια εμπειρίας στο E-Commerce Development και έχοντας κατασκευάσει και υποστηρίξει E-Shops σε Oscommerce, Joomla Virtuemart, WordPress Woocommerce, Opencart, X-Cart, CS-Cart, Shopify, Drupal Commerce, Prestashop και Magento είμαστε σε θέση να κάνουμε πραγματικές συγκρίσεις και να μιλήσουμε με δεδομένα και όχι θεωρητικά ή βασιζόμενοι σε αντιγραφές από άλλα blogs.

ΤΟ MAGENTO 2 ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΩΡΙΜΟ

Δυστυχώς ενώ όλοι ήλπιζαν ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος από το Magento, και ότι τα μεγάλα κεφάλαια και το know-how της Adobe (που εξαγόρασε το Magento) θα μπορέσουν γρήγορα να στρώσουν την κατάσταση σχεδόν 4 χρόνια μετά την επίσημη διάθεση του Magento 2 τα προβλήματα παραμένουν ακόμα και είναι πολλά.

Και τα πιο σοβαρά; Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ, η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ και το ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.

Στο άρθρο αυτό αναλύουμε τα πιο σοβαρά ζητήματα και για ποιο λόγο πιστεύουμε πως το 2019 και τα προσεχή όπως εκτιμούμε χρόνια, το Prestashop αποτελεί πολύ καλύτερη λύση από το Magento 2 για τουλάχιστον το 99% των περιπτώσεων σε Small Business επιχειρήσεις.

Ενδιαφέρεστε για Κατασκευή Eshop PrestaShop;

Popularity

Ιστορικά το Magento είχε πάντα πολύ πιο γερές οικονομικές βάσεις σε σχέση με το Prestashop. Βασικός ιδιοκτήτης του Magento υπήρξε το eBay και τώρα πια είναι η Adobe. Το Prestashop σε αντίθεση έχει καταφέρει να κερδίσει Funding λίγων μόνο εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Magento παρόλο που ξεκίνησε την ίδια περίπου εποχή που ξεκίνησε και το Prestashop, χάρη σε ένα εξαιρετικό προϊόν και καλό Marketing, έγινε πολύ πιο δημοφιλές από το Prestashop.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο για το Magento είναι πως η κοινότητα του Magento είναι πολύ πιο μεγάλη από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα eshop developers. Ιδιαίτερα για το Magento 1 έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα.

Λόγω του εξαιρετικού Popularity του Magento είναι πολύ πιο εύκολο μια επιχείρηση να βρει Magento Developers (δεν ισχύει το ίδιο για το Magento 2) και Magento themes.

Το Prestashop έχει πολύ μικρότερο Community, χειρότερο documentation, και λιγότερα Themes. Ευτυχώς όμως υπάρχουν εξίσου πολλά Plugins που καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες και σε καλύτερες τιμές από ότι τα αντίστοιχα σε Magento 2.

Ενδιαφέρουσες αναφορές:

https://www.similartech.com/compare/magento-2-vs-prestashop

https://trends.builtwith.com/shop/Magento-2

https://trends.builtwith.com/shop/PrestaShop (δεν υπάρχει διαχωρισμός για 1.7)

Winner: Magento 1 & 2

 

 

Support & Cost of Maintenance

Το Magento προσφέρει επίσημη υποστήριξη σε όσους έχουν αγοράσει το Enterprise Commerce License που κοστίζει πάνω από 22.000$ το χρόνο (το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του τζίρου). Το Prestashop δεν διαθέτει Enterprise έκδοση. Υπάρχει μόνο μια δωρεάν έκδοση. Υπάρχουν όμως επίσημα πακέτα υποστήριξης που ξεκινάνε από 249€ το μήνα.

Σε πολλά ερωτήματα για bugs υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις για το Magento 2, στο Stack Overflow και στο Magento Stack Exchange. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως η πιθανή λύση λειτουργεί. Σε πολλές περιπτώσεις οι προτεινόμενες λύσεις είναι του τύπου «κάντε Update στην τελευταία έκδοση» κάτι που είναι μη πρακτικό ή εξαιρετικά ακριβό. Όπως πολλοί γνωρίζουν η μετάβαση από Magento 2.1 σε 2.2 ήταν μια μίνι ανακατασκευή, ιδιαίτερα σε Projects με πολύ Customization και πολλά Modules. Η μετάβαση από 2.2 σε 2.3 κάποιες φορές είναι σχετικά απλή και άλλες φορές μίνι ανακατασκευή.

Μινι ανακατασκευή = Σοβαρό κόστος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Magento 2 είναι τόσο πολύπλοκο και χαοτικό που ακόμα και η επίσημη ομάδα υποστήριξης σε πολλά ζητήματα έχει αναφέρει πως το Χ πρόβλημα έχει λυθεί, και στη συνέχεια έχει αποδειχτεί πως η λύση δεν είναι σωστή και αναμένεται να λυθεί στην επόμενη έκδοση…

Στο Magento 2 ένα bug μέχρι να βρεθεί, να γίνει debug και να λυθεί μπορεί να απαιτηθούν πολλές ώρες ενός πολύ καλού προγραμματιστή. Σε Prestashop τα πιθανά προβλήματα είναι πιο μικρά και πολύ πιο εύκολο να λυθούν. Στην πράξη τα προβλήματα σε Prestashop είναι συνήθως τόσο απλά που δεν χρειάζεται πολύωρο debugging και Googlαρισμα. Απλά ο προγραμματιστής το βρίσκει και το λύνει μόνος του.

Το βασικό ζήτημα είναι λοιπόν αν χρειάζεται Support και πόσο κοστίζει. Η απάντηση είναι πως το Magento 2 είναι τόσο πολύπλοκο για τον Διαχειριστή και τον Προγραμματιστή, και τόσο γεμάτο με Bugs που έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε τεχνική υποστήριξη, σε σχέση με το Prestashop.

Επίσης τα κόστη Development καθώς και τα κόστη των updates σε plugins είναι σαφώς υψηλότερα από το Prestashop. Ένα plugin μπορεί για παράδειγμα στο Magento 2 να κάνει 129€ και στο Prestashop 29€.

Winner: Prestashop 1.7

Ενδιαφέρεστε για Κατασκευή Eshop PrestaShop;

Updates

Το Magento 2 Update από minor version σε minor version είναι τόσο πολύπλοκο που σε συνδυασμό με την inherent πολυπλοκότητα της πλατφόρμας εχει υψηλό ρίσκο να προκαλέσει προβλήματα. Από τα χειρότερα πιθανά προβλήματα μετά από Update είναι στη βάση δεδομένων, γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστούν, και όταν πια εντοπιστούν η μόνη σίγουρη λύση είναι roll back στη προηγούμενη έκδοση!

Ένα από τα χειρότερα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει είναι το πρόβλημα του απλού Login. Ο χρήστης υπό προϋποθέσεις έκανε Login και στη συνέχεια το σύστημα απλά κολλούσε!

Αντιθέτως στο Prestashop το Update είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση και με σχεδόν μηδενικά απρόοπτα. Βασικά είναι τόσο απλό που το κάνει ακόμα και ένας απλός χρήστης από το διαχειριστικό. Ακόμα και αν χρειαστεί ανανέωση ενός plugin σε νεότερη έκδοση μπορεί να το κάνεις ένας power user χωρίς να είναι προγραμματιστής.

WINNER: Prestashop 1.7

 

Certification

Και οι 2 εταιρίες παρέχουν ευτυχώς επίσημα προγράμματα Πιστοποίησης, για να διαφυλάξουν την φήμη τους και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε περίπτωση που σκέφτεστε να επενδύσετε σε κάποια από αυτές τις πλατφόρμες ένα από τα κριτήρια επιλογής (εκτός από το πλήθος developers, είδη projects, τεχνολογίες, case studies, after-sales, marketing, κτλ) σίγουρα πρέπει να είναι και η ύπαρξη Certification.

Το Magento υπερέχει τεχνικά στο θέμα Certification γιατί έχει πιο πολύπλοκες απαιτήσεις, και ξεχωριστά Levels of certification. Επίσης το Magento διαθέτει διαφορετικά είδη Partnership ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης και το Level.

Το Prestashop διαθέτει και αυτό επίσημα Courses εκπαίδευσης καθώς και διαφορετικά είδη Partnership ως Development Agency, Marketing Agency ή Module Creator. Το level της Πιστοποίησης μιας εταιρείας ως Prestashop Partner βασίζεται και στο κατά πόσο το Agency συμβάλει έμπρακτα στην πλατφόρμα, στο Forum και στην ευρύτερη κοινότητα. Αυτό είναι κάτι που δίνει πιο “small business” χαρακτήρα στο Prestashop, σε σχέση με το πιο εμπορικό και Enterprise-oriented Magento.

Δεν είναι καλύτερο το ένα από το άλλο. Απλά είναι διαφορετικό το target group τους.

Winner: Ισοπαλία

 

Plugins

Στη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, υπάρχουν 3443 plugins για Prestashop 1.7 και 3186 plugins για Magento 2. Εκτός από τα επίσημα Marketplaces, plugins μπορούν να βρεθούν και σε ανεξάρτητα Sites. Ευτυχώς η ποιότητα των plugins και στις 2 πλατφόρμες είναι πολύ καλή.

Στην πράξη είναι εύκολο στο Magento 2 ένα plugin να κάνει conflict με άλλο, ή να ρίχνει την ταχύτητα. Αυτό έχει να κάνει και με την απειρία των Developers σε Magento 2 και την πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής του Magento 2. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος των Plugins στο Magento 2.

Winner: Prestashop 1.7

Ενδιαφέρεστε για Κατασκευή Eshop PrestaShop;

Themes & Theming

Ένα από τα καλύτερα μέρη για αγορά Themes είναι το Themeforest. Στο Themeforest υπάρχουν περίπου 500 themes για Prestashop 1.7+ και περίπου τα μισά για Magento 2.2+

Ένα θετικό των Prestashop themes είναι ότι πολλά έχουν Visual Builder παρόμοιο με τα WordPress themes, που κάνει τη ζωή του Developer και του Διαχειριστή πιο εύκολη.

Αν κάναμε τη σύγκριση με Magento 1, το Magento θα κέρδιζε. Το Magento 2 όμως είναι πολύ πίσω στο θέμα της ποικιλίας themes.

Σημαντικό ζήτημα που απασχολεί κάθε Επιχείρηση αλλά και Agency, είναι κατά πόσο το (base) theme μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες για να δημιουργηθεί κάτι πρωτότυπο, όμορφο και λειτουργικό. Στο σημείο αυτό υπερέχει με μεγάλη διαφορά το Prestashop για μια ακόμα φορά. Οι αλλαγές του theme είναι παιχνιδάκι. Παρόμοιες αλλαγές στο Magento 2 απαιτούν αλλαγές σε XML, PHTML, CSS… αρχεία καθώς και deploy, clear cache, 2 στροφές δεξιόστροφα (πλάκα κάνω) και αν δε δουλέψει ξανά από την αρχή.

Οι πιο θαρραλέοι στο Magento 2 προσπαθούν να κάνουν Customize το Design και το Functionality του Checkout μέχρι να συμβιβαστούν με τη σκληρή πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν πως είναι ένας άνισος αγώνας με πολλά θύματα.

Winner: Prestashop 1.7

 

Features

Φτάσαμε στο δυνατό σημείο του Magento 2. Είναι το σημείο που πατάει όλο τον ανταγωνισμό. Είναι ο βασικός λόγος που η αγορά λάτρεψε το Magento 1. Το Magento 2 κράτησε τα Features του Magento 1 και πρόσθεσε καινούρια όπως καλύτερο on-page SEO, Full page caching, και άλλα πολλά ιδιαίτερα σε backend επίπεδο.

Το κακό είναι πως πολλά από αυτά τα features που έχει το Magento και δεν έχουν άλλες πλατφόρμες είναι άχρηστα στο 90% των περιπτώσεων. Το ακόμα χειρότερο είναι πως αυτή η προσπάθεια για τόσο πολλά features οδηγεί σε ένα δύσχρηστο διαχειριστικό, αργή ταχύτητα φόρτωσης, υψηλή πιθανότητα για bugs & conflicts.

Στις εξαιρετικές δυνατότητες του Magento 2 είναι συγκαταλέγονται πως:

  • μπορεί να σηκώσει εκατοντάδες χιλιάδες κωδικούς προϊόντων
  • έχει καταπληκτικά Attributes που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως (όχι μόνο ως φίλτρα αναζήτησης)
  • πλήρες API με Swagger
  • Elastic Search
  • πολλά Promotion Rules για εκπτώσεις και εμπορικές πολιτικές
  • πολλές ακόμα δυνατότητες στην πληρωμένη enterprise Commerce έκδοση

Βασικά features που χρειάζεται κάθε small business περιέργως δεν είναι ενσωματωμένα στο Magento 2 όπως αντικαταβολή με χρέωση ή πληρωμή στο κατάστημα. Το χειρότερο είναι τα μεταφορικά έξοδα που ενώ στο Prestashop ρυθμίζονται εύκολα από το διαχειριστικό, στο Magento 2 απαιτείται ένας πολύπλοκος τρόπος με χρήση CSV αρχείων (Table Rates) που συνήθως δεν καλύπτει τις ανάγκες. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δεν ξεπερνιούνται αυτές οι ελλείψεις με τη χρήση πρόσθετων modules.

Το Prestashop είναι και αυτό πολύ πλούσιο σε δυνατότητες αλλά δε φτάνει το Magento 2. Λείπει ο τρελός βαθμός ευελιξίας του Magento, και τα καταπληκτικά Attributes και Bulk edit. Λείπουν τα multiselect features π.χ. ένα προϊόν να είναι κατάλληλο για iPhone XS και iPhone XR. Αυτές οι ελλείψεις σε μεγάλο βαθμό αυτό ξεπερνιούνται με πρόσθετα modules.

Σε καμία όμως περίπτωση δε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως υπάρχει ισάξιο του Magento 2 σε αριθμό features.

Winner: Magento 2

 

Connectivity

Και οι 2 πλατφόρμες έχουν φτιαχτεί με το σκεπτικό να μπορούν να συνδεθούν με 3rd parties όπως ένα ERP, Social Networks, Amazon, Ebay κ.τ.λ. Το Magento 2 έχει πιο extensive API από το Prestashop, και διαθέτει πολύ καλό documentation με το Swagger.

Ο πόντος πάει στο Magento 2.

Winner: Magento 2

 

Admin Λειτουργικότητα

Στο Magento 2 είναι εξαιρετικά χρήσιμη η λειτουργία του φιλτραρίσματος και το bulk edit των attributes, όπως π.χ. φίλτραρε όλα τα προϊόντα του Brand τάδε και μετά απενεργοποίησε τα. Λείπουν όμως λειτουργίες όπως η μαζική αλλαγή κατηγοριοποίησης, η μαζική αλλαγή τιμών κατά ένα ποσοστό ή η εύκολη αλλαγή σειράς ταξινόμησης σε μια κατηγορία.

Η αλήθεια είναι πως τα παραπάνω λύνονται με την αγορά plugins (από ποιοτικές εταιρίες όπως η Amasty), που όμως προσθέτουν extra overhead, conflicts, και κόστος maintenance σε updates και επίλυση bugs.

Κάτι που θα παρατηρήσει έντονα ένας Διαχειριστής στο Magento 2 είναι η αργή ταχύτητα. Όλα είναι slow motion… Η εμφάνιση πχ 100 προϊόντων ή παραγγελιών είναι αργή. Η αναζήτηση είναι αργή. To search είναι αργό. Η επεξεργασία είναι αργή κ.ο.κ.

Οι λόγοι πίσω από αυτή την αρχή ταχύτητα είναι πολλοί όπως η προσπάθεια για μεγάλη ευελιξία παραμετροποίησης, τα σύνθετα Queries, το Knockout JS, κ.α. Ακόμα και σε δυνατό Server optimized σε MySQL, PHP, opCache, REDIS κτλ το διαχειριστικό παραμένει αργό. Ιδιαίτερα στα E-Shops που κυρίως απευθύνεται το Magento 2 (πολλοί κωδικοί και πολλές παραγγελίες ανά ημέρα) το πρόβλημα της ταχύτητας είναι ακόμα πιο εμφανές.

Το Prestashop στο διαχειριστικό είναι θεαματικά πιο γρήγορο από το Magento 2. Το μειονέκτημα είναι πως δεν έχει τόσο πολλές δυνατότητες για το διαχειριστή και απαιτούνται πρόσθετα modules για Bulk ενέργειες.

Το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρισης εξαρτάται από το αν είναι πιο σημαντικό για σας η ταχύτητα ή η πλούσια λειτουργικότητα. Αν κάνουμε την παραδοχή πως ο Διαχειριστής έχει υπομονή (και ο επιχειρηματίας τη δυνατότητα να πληρώνει τις εξτρά εργατοώρες) τότε νικητής είναι το Magento 2, αλλιώς το Prestashop.

Winner: ???

 

Ενδιαφέρεστε για Κατασκευή Eshop PrestaShop;

Ease of Use

Το Prestashop είναι child’s play. Ακόμα και ένας αρχάριος Eshop Manager μπορεί εύκολα να μπει στο πνεύμα και να αρχίσει να το δουλεύει. Το Magento 2 εν αντιθέσει είναι τόσο πολύπλοκο που μπορεί να καταβάλλει ψυχολογικά το διαχειριστή. Απαιτεί πολύωρη ανάγνωση και πολλή επανάληψη μέχρι κάποιος να μάθει τα βασικά. Έγινε πραγματικά φιλότιμη προσπάθεια στο Magento 2 να γίνει πιο μοντέρνο και πιο εύχρηστο ιδιαίτερα στη σελίδα επεξεργασίας προϊόντος, αλλά δεν έφτασε σε ευχρηστία άλλες πλατφόρμες όπως prestashop, opencart, shopify κτλ

Το να δημιουργήσει κάποιος ένα προϊόν με 2+ παραλλαγές στο Magento 2 είναι ένας μίνι άθλος. Θα πρέπει να φτιάξει Διαμορφώσιμο προϊόν και για κάθε παραλλαγή να φτιάξει ξεχωριστό Associated υποπροϊόν.

Ένα προϊόν μπορεί να μην εμφανίζεται στο Magento γιατί ο χρήστης μπορεί να το έχει disabled, out of stock, not visible, όχι τσεκαρισμένο στο Website, ή να θέλει reindex και clear cache (κάτι που ακούγεται και είναι επιστημονική φαντασία). Εννοείται πως σε φυσιολογικές πλατφόρμες όπως στο Prestashop τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Στο Magento 2 δεν υπάρχει καν η δυνατότητα για manual reindex από το διαχειριστικό παρόλο που είναι συχνά απαραίτητο. Όταν υπάρχει η έκτακτη ανάγκη θα πρέπει να γίνεται με χρήση πρόσθετου Module ή από γραμμή εντολών.

Μια άλλη ιδιοτροπία του Magento είναι ο τρόπος που περνάει ο Διαχειριστής τη μετάφραση. Για να μεταφράσει κάποιος ένα προϊόν στο Magento πρέπει να το κάνει με ένα μη intuitive τρόπο, κάνοντας override ένα-ένα τα πεδία που θέλει να μεταφράσει στο αντίστοιχο View της γλώσσας (είναι όσο δύσκολο όσο ακούγεται).

Θα μπορούσα να συνεχίσω με άλλες ιδιαιτερότητες του διαχειριστικού αλλά πιστεύω πως τα παραπάνω και ίσως μια γνωριμία με ένα DEMO είναι αρκετά για να πείσουν και το πιο δύσπιστο πως το Prestashop είναι πολύ πιο εύχρηστο.

Prestashop Admin Demo

Magento 2 Admin Demo

 

Winner: Prestashop 1.7

 

Speed

Το Magento 2 είναι ΑΡΓΟ. Υπάρχουν πολλά Αγγλόφωνα άρθρα που λένε πως το Magento δεν είναι αργό αλλά φταίει κάτι άλλο όπως:

  • Server Hardware
  • Server Παραμετροποίηση (Apache/Nginx, SQL, PHP, REDIS, Varnish…)
  • Ρυθμίσεις στο Διαχειριστικό
  • Ποιότητα Theme
  • Ποιότητα Plugins
  • Ποιότητα Customization

Η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο… Τι εννοώ: Αν τα παραπάνω δεν είναι τέλεια τότε το Magento 2 δεν είναι αργό… είναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΟ. Αν όμως όλα τα παραπάνω γίνουν τέλεια τότε είναι απλά ικανοποιητικό (όχι γρήγορο).

Είναι δυσάρεστο για μια επιχείρηση να επενδύει σοβαρά ποσά για Magento 2 Development και να βλέπει πρόχειρα φθηνά Sites σε φθηνό Hosting να φορτώνουν πιο γρήγορα.

(Δεν αναφέρω καν τη δυστυχία των προγραμματιστών να το δουλεύουν σε development mode που εκεί οι ταχύτητες προσεγγίζουν ταχύτητες ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου).

Σε αντίθεση με το Magento 2, πλατφόρμες όπως το Prestashop 1.7, το Opencart 2+, CS-Cart 4+ και το Drupal Commerce είναι εξαιρετικά πιο γρήγορες. Επίσης δεν απαιτείται το super hosting, nginx, redis, varnish κτλ για αξιοπρεπή απόδοση.

Ακόμα και αν μια επιχείρηση έχει τα Resources να επενδύσει σε κορυφαίο Hosting για Magento 2, υπάρχει το ζήτημα του τελικού χρήστη. Όταν ο τελικός χρήστης μπαίνει με το κινητό του χρονολογίας π.χ. δύο ετών στο Magento 2 πρέπει να έχει υπομονή. Ο λόγος είναι η πολύπλοκη δομή της σελίδας (DOM) και το επίπονο για τη CPU Javascript.

Στο κρίσιμο στάδιο του Checkout χρειάζεται ακόμα περισσότερη υπομονή από τον χρήστη, κάτι που κάνει κακό στο πολυπόθητο Conversion Rate σε πωλήσεις.

Στη GIM έχουμε αναλύσει ορισμένα από τα καλύτερα (και ακριβότερα) Magento 2 στον κόσμο και έχουμε απογοητευτεί από τη χαμηλή βαθμολογία στο google pagespeed insights. Το κακό Google Pagespeed Insights score προκαλεί ζημιά στο SEO και στο Google Ads Quality Score.

Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο δυσάρεστο όταν λόγω αργής ταχύτητας φόρτωσης δεν τρέχουν σωστά μηχανισμοί tracking, ή δε λαμβάνει το Magento την πληροφορία ότι κάποιος πλήρωσε με πιστωτική γιατί ο χρήστης δεν είχε την υπομονή να περιμένει να φορτώσει η σελίδα Thank You.

Winner: Prestashop 1.7

 

Mobile Friendliness

Και οι 2 πλατφόρμες είναι Responsive και φορτώνουν άψογα. Υπάρχουν πρόσθετα για AMP & PWA και για τις 2 πλατφόρμες.

Winner: Ισοπαλία

 

SEO

Το Prestashop έχει Canonical, Sitemap, SEF URLs, Meta titles και descriptions. Επίσης αν ένα προϊόν βγει offline τότε κάνει αυτόματα redirect στην κατηγορία που ανήκει.

Δεν έχει όμως product schema. Επίσης τα URLs δεν είναι τέλεια γιατί έχουν πρόθεμα νούμερο. Όλα όμως τα προαναφερθέντα διορθώνονται με φθηνά πρόσθετα Modules.

Το Magento 2 υπερέχει σε όλα τα παραπάνω και δεν έχει απαραίτητα την ανάγκη plugins. Το κακό με το Magento 2 (ιδιαίτερα σε προηγούμενες εκδόσεις) είναι πως υπό προϋποθέσεις μπορούν να χαλάνε τα Indexes και η Google να διαβάζει non-sef URLs της μορφής catalog/product… Αυτό έχει σαν παρενέργεια μετά η Google να διαβάζει ένα προϊόν σε 2-3 διευθύνσεις. Αυτό δεν είναι ευτυχώς συνηθισμένο φαινόμενο, και το Canonical περιορίζει την επίπτωση.

Winner: Magento 2

 

Checkout

Το Magento 2 Checkout είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αργό. Ιδιαίτερα σε φθηνά ή παλιά κινητά κάνει πάρα πολύ χρόνο για να φορτώσει με αποτέλεσμα καταστροφικό για το conversion rate.

Το Magento 2 Checkout βγαίνει σε μόνο μια μορφή που είναι 2-step, που έρευνες δείχνουν ότι ίσως υπερισχύει του one step checkout.

Υπάρχουν πολλά plugins που υπόσχονται καλύτερο και γρηγορότερο Checkout στο Magento 2 (Mageplaza, Amasty…) αλλά όλες οι μετρήσεις που έχουμε κάνει, μας έχουν δείξει πως το Native Checkout του Magento 2 είναι πιο γρήγορο στην φόρτωση. Παρόλο που τεχνικά η λύση του SPA φαντάζει εξαιρετική στην πράξη δεν υπάρχουν άξια λόγου replacements του native checkout.

Το checkout του Prestashop είναι πιο άσχημο αλλά εξαιρετικά πιο γρήγορο. Τα Checkout plugins του Prestashop είναι πολύ καλή επένδυση γιατί το κάνουν πραγματικά πιο όμορφο, λειτουργικό και γρήγορο.

Επίσης οποιοδήποτε customization είναι πολύ πιο εύκολο στο Prestashop Checkout σε σχέση με το Magento 2. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται νέα έκδοση του native Prestashop Checkout που θα είναι ακόμα πιο όμορφη.

Winner: Prestashop 1.7

Ενδιαφέρεστε για Κατασκευή Eshop PrestaShop;

Customization

Λόγω της πολυπλοκότητας του Magento 2, αν κάποιος προγραμματιστής δεν είναι πραγματικά Magento 2 Expert (ιδανικά certified) είναι εξαιρετικά εύκολο να φτιάξει κώδικα που κάνει το Eshop ακόμα περισσότερο προβληματικό και αργό.

Στο Prestashop δεν απαιτούνται super skills για τις ίδιες ανάγκες. Το μειονέκτημα για τον Developer στο Prestashop είναι πως δεν υπάρχει τόσο καλό Documentation και δεν υπάρχουν πάντα τρόποι για να κάνει “hook” το δικό του κώδικα.

Για τον Διαχειριστή που συχνά θέλει να βάλει μια προσφορά, ένα κουπόνι, να αλλάξει ένα banner/slide, ή να αλλάξει μεταφορικά τα πράγματα είναι απείρως πιο εύκολα στο Prestashop.

Winner: Prestashop 1.7

 

Search & Filters

Χάρη στη μαγική δύναμη των Attributes (EAV) το Magento είναι εξαιρετικά πιο ικανό στο θέμα αναζήτησης και faceted search (φίλτρα). Επίσης στις νεότερες εκδόσεις έχει προστεθεί natively η δυνατότητα αξιοποίησης του Elastic Search (ενώ στο Prestashop θέλει plugin).

Ο γύρος αυτός πάει δικαιωματικά στο Magento 2.

Winner: Magento 2

 

Hosting

Αν είστε αποφασισμένοι για Magento 2 σίγουρα θα χρειαστεί να επενδύσετε σε ποιοτικό (και ακριβότερο του συμβατικού) Hosting. Αν το Site έχει πολύ traffic αξίζει η επένδυση σε Dedicated ή Cloud λύσεις π.χ. DigitalOcean ή ακόμα καλύτερα Amazon EC2 ή Google Cloud.

Αναλόγως των απαιτήσεων και το αν είναι Commerce έκδοση το Magento μπορεί να μοιραστεί σε 2 ή παραπάνω Servers.

Το Prestashop εν αντιθέσει με ένα καλό shared hosting συνήθως θα τρέξει μια χαρά. Αν είναι υψηλές οι απαιτήσεις απαιτούνται ακριβότερες λύσεις που μπορούμε να πούμε μεσοσταθμικά πως κοστίζουν τα μισά από ότι κοστίζουν σε Magento 2.

Winner: Prestashop 1.7

 

Security

Είναι πολύ διαδεδομένα τα Security breaches στο Magento. Ο κώδικας είναι τόσο βιαστικά και πολύπλοκα φτιαγμένος που οι τρύπες ασφαλείας είναι πολλές. Είναι λογικό γιατί είναι καινούριο το Magento 2 ως τεχνολογία αλλά αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστούν χρόνια για να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ωριμότητας. Ένας συντελεστής που αυξάνει το ρίσκο hacking είναι και το γεγονός ότι είναι μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες E-Commerce.

Φαινομενικά το Magento 2 είναι πιο ασφαλές λόγω της ισχυρής υποστήριξης και των συχνών security patches. Στην πράξη πολύ περισσότερα magento eshops χακάρονται, ακόμα και αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι είναι περισσότερα τα δημοσιευμένα magento eshops.

Το Prestashop γίνεται πολύ πιο σπάνια θύμα Hackers.

Winner: Prestashop 1.7

Ενδιαφέρεστε για Κατασκευή Eshop PrestaShop;

Ιδιοτροπιες

Στο Magento 2 πολλές φορές δε μπορείς να είσαι σίγουρος αν κάτι θα δουλέψει έτσι όπως πρέπει να δουλέψει. Μπορούν πχ σε παλιότερες εκδόσεις να σβηστούν προϊόντα σε περίπτωση μαζικής επεξεργασίας.

Μπορεί ένα προϊόν να μην μπορεί να πουληθεί γιατί δεν ισχύουν 5-6 συνθήκες απαραίτητες για να πουληθεί, π.χ. να είναι enabled με stock 10 αλλά με ορισμένο το out of stock.

Για να φτιάξει ένα προϊόν με χρώμα μέγεθος ο διαχειριστής πρέπει να δημιουργήσει ξεχωριστά προϊόντα. Αν κάποια στιγμή θελήσει να σβήσει το προϊόν πρέπει να θυμηθεί να σβήσει και τα υποπροϊόντα.

Αν δε βάλει

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *