Το WordPress μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απλά blogs, πορφόλιο, εταιρικές ιστοσελίδες ή ακόμα και ειδησεογραφικά sites. Οι δυνατότητες της νέας έκδοσης 3 είναι πολύ ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργείται ένα δίλειμα: Joomla ή WordPress. Βέβαια αυτό είναι ένα θέμα που θα αναλύσουμε άλλο άρθρο
Οι επεκτάσεις και οι προσθήκες στο WordPress ονομάζονται plugins. Αυτή την στιγμή στην ιστοσελίδα της wordpress υπάρχουν πάνω από 11000 plugins, τα οποία κάνουν οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Η δύναμη της πλατφόρμας WordPress βρίσκεται σε αυτές της χιλιάδες προσθήκες που σου δίνουν την δυνατότητα να προσθέσεις ασφάλεια, ταχύτητα, να δεις τα στατιστικά σου, να κάνεις βελτιστοποίηση για της μηχανές αναζήτησης, να προσθέσεις διαφημίσεις και χίλια άλλα δυο πράγματα χρήσιμα η λιγότερο χρήσιμα στην ιστοσελίδα σου.
Δεν πρέπει όμως να το παρακάνεις γιατί όλα αυτές οι προσθήκες φορτώνουν την βάση δεδομένων στον επεξεργαστή του διακομιστή σου και η ιστοσελίδα γίνετε αργή. Σε κανέναν μας δεν αρέσει μια σελίδα να φορτώνει αργά.
1. Το Google XML Sitemaps δημιουργεί ένα ειδικό sitemap XML που ενημερώνει τις μηχανές αναζήτησης Google, Bing, Yahoo, κάθε φορά που γράφετε ένα νέο άρθρο.
2. Το All in One SEO Pack βελτιώνει τις ιστοσελίδες σας και τη δομή του site (link structure) για τις μηχανές αναζήτησης. Το SEO είναι σημαντικό για να μπορεί η ιστοσελίδα σας να εμφανίζεται όσο το δυνατόν πιο μπορστά στα αποτελέσματα των μηχανών. Βέβαια δε φτάνει μόνο το plugin…
3. Το Contact Form 7 δημιουργεί μια φόρμα επικοινωνίας την οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε και προσαρμόσετε στης δικές σας ανάγκες. Η φόρμα επικοινωνίας υποστηρίζει Ajax-powered submitting, CAPTCHA, Akismet spam filtering και ούτω καθεξής.
4. Το NextGEN Gallery είναι το καλύτερο Image Gallery για το WordPress. Αν χρειάζεστε Gallery φωτογραφιών στο site σας ρίξτε του μια ματιά.
5. Το WP-DBManager όπως λέει και το όνομα του κάνει back up όλο το WordPress σαιτ σου. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάντα φρέσκα back up της ιστοσελίδας μας σε περίπτωση που κάτι στραβώσει να το επαναφέρουμε από εκεί.
6. Το WP Super Cache κάνει δυο δουλειές ταυτόχρονα. Πρώτον βοηθά της σελίδες σου να φορτώνουν γρηγορότερα, και δεύτερο δημιουργεί στατική εκδοχή του όλου σαιτ, γεγονός που μειώνει της απαιτήσεις του CPU όταν χρησιμοποιείς το WordPress. Απλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι υπάρχει αρκετός χώρος διαθέσιμος στο λογαριασμό φιλοξενίας του site σας.
7. Με το All in One Adsense and YPN αυτόματα εισάγουμε διαφημήσεις Google Adsense ή Yahoo Publisher Network (YPN).
8. To Piwik Analytics είναι το καλύτερο open source (GPL licensed) real time web analytics. Σου δίνει αναλυτικά reports για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σου. Επισκόπηση επισκέψεων, λίστα λέξεων κλειδιών, live visitors, λίστα εξωτερικών ιστοσελίδων, βαθμολόγηση SEO, διάρκεια επισκέψεων, καλύτερες μηχανές αναζήτησης κτλ. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι μια καλή εναλλακτική του Google Analytics. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το Google Analytics φτιάχνοντας (δωρεάν) λογαριασμό και προσθέτοντας τον κώδικα Analytics στο site σας (με τον template editor ή με κάποιο Google Analytics plugin ή στις ρυθμίσεις του template σας αν έχει αυτήν την επιλογή).
9. Το Invisible Defender προστατεύει την είσοδο και τα σχόλια από τα spambots προσθέτοντας δυο κρυφά συμπληρωματικά πεδία με CSS.
10. Το Akismet καταπολεμα το spam στα σχόλια, έρχεται ενσωματωμένο σε κάθε WordPress εγκατάσταση και κάνει πολύ καλή δουλειά. Θα χρειαστεί ένα κωδικό που μπορείτε να το προμηθευτείτε εύκολα από το WordPress.
11. To User Locker περιορίζει στης 4 της προσπάθειες εισόδου στο site. Αν κάνεις 4 φορές λάθος στην εισαγωγή ονόματος ή κωδικού, τo site κλειδώνει και δεν σου επιτρέπει είσοδο. Έτσι αποτρέπουμε τους hackers από επιθέσεις brute force όπου προσπαθούν να μαντέψουν τους κωδικούς σας.
(Συμβουλη: πάντα να χρησιμοποιείτε δυνατούς κωδικούς και όχι 1234 ή abc123…)