Πώς να αποφύγετε το χακάρισμα

lolstart1032″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”525825″}}]]

Όταν δημοσιεύεται κάτι στο διαδίκτυο ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι η ασφάλεια σας και συγκεκριμένα η προστασία σας από επιθέσεις χάκερ.

Αν κάποιος την παραβιάσει θα βλάψει πολύ την διαδικτυακή σας φήμη και εσάς. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Google έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο αύξηση 180% σε παραβιάσεις ασφαλείας στα sites ή eshops.

Για παράδειγμα αν έχετε ένα eshop στο οποίο κρατάτε αρχείο πελατών με στοιχεία τους όπως αριθμούς καρτών, φυσικές διευθύνσεις κλπ και κάποιος χάκερ το παραβιάσει αυτόματα θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία θα μπορεσεί να τα χρησιμοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο προς όφελός του. Κάτι τέτοιο θα βλάψει τους πελάτες σας και εσάς καθώς θα είναι δύσκολο να σας εμπιστευτούν ξανά. Εκτός αυτού κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει και την κατάταξή σας στις αναζητήσεις της Google.

Παρακάτω θα αναφέρουμε και θα σας αναλύσουμε κάποιες συμβουλές που καλό είναι να τις ακολουθείτε πάντα.

1. Δυναμώστε την ασφάλεια του λογαριασμού σας.

Αυτό μπορεί να γίνει βάζοντας δύσκολους κωδικούς πρόσβασης και χρησιμοποιώντας για αυτούς διάφορους χαρακτήρες όπως κεφαλαία και πεζά γράμματα καθώς αριθμούς και σύμβολα.

Tip: αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κοινό κωδικό για διαφορετικούς λογαριασμούς καθώς επίσης και να χρησιμοποιείτε στοιχεία που είναι γνωστά σε τρίτους ή μπορούν να βρεθούν εύκολα όπως πχ η ημερομηνία γεννήσεώς σας, η διεύθυνση σας ή το τηλέφωνό σας.

2. Φροντίστε να έχετε ενημερωμένο λογισμικό.

Συνεχώς χάκερς προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους προκειμένου να παρακάμψουν τις δικλείδες ασφαλείας ενός site η eshop και δυστυχώς τα καταφέρνουν. Για αυτό το λόγο οι κατασκευάστριες εταιρείες φροντίζουν να αναβαθμίζουν αρκετά συχνά τα λογισμικά τους οπότε πάντα να είστε up to date!!!

3. Server φιλοξενίας.

Είναι σημαντικό πριν την επιλογή του σέρβερ που θα φιλοξενήσει την ιστοσελίδα σας να ελέγξετε αν και ποιες υπηρεσίες προσφέρει η εταιρεία φιλοξενίας σας σε περίπτωση παραβίασης καθώς και τα μέτρα που λαμβάνουν οι ίδιοι .

4. Χρησιμοποιείστε εργαλεία τα οποία διατίθενται και δωρεάν προκειμένου να κάνετε και εσείς οι ίδιοι έλεγχο στο site ή το eshop σας. Για παράδειγμα το Search Console της Google είναι ένα πλήρες εργαλείο το οποίο μπορεί να παρακολουθεί να αναλύει και να σας ενημερώνει για την κατάσταση του site ή του eshop σας καθώς και σας ειδοποιεί για τυχόν προβλήματα όπως πχ μια παραβίαση ασφαλείας.

5. Κάντε συχνά back up έτσι ώστε σε περίπτωση παραβίασης να έχετε πρόσφατα ενημερωμένο αρχείο και να μην χάσετε δεδομένα που χρειάζεστε ή είναι δύσκολο να ανακτήσετε.

6. Χρησιμοποιείστε ενημερωμένα Antivirus και antimalware λογισμικά ιδανικά εγκατεστημένα σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρησιμοποιείτε καθότι υπάρχουν Malwares τα οποία γίνονται δύσκολα αντιληπτά από τον χρήστη και μπορούν να καταγράφουν οποιαδήποτε κίνησή σας με απώτερο σκοπό την συλλογή δεδομένων και πληροφορίων που μπορούν να σας βλάψουν όπως πχ κάποιον κωδικό πρόσβασης.

7. Χρησιμοποιήστε password managers όπως το RoboForm το οποίο αποθηκεύει και κρατά ασφαλείς τους κωδικούς σας από επιθέσεις χάκερς.

8. Ιδανικά μην βάζετε στον λογαριασμό του administrator σαν username εύκολες λέξεις όπως admin ή administrator χρησιμοποιήστε κάτι πιο σύνθετο που θα είναι δύσκολο να το μαντέψει κάποιος.

 

Συντάκτης: Αλέξανδρος Καράμπελας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *