Εργαλεία κατασκευής ιστοσελίδων

Για μια καλη ιστοσελίδα χρείαζονται και τα απαραίτητα εργαλεία. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα εργαλεία;

Πρόγραμμα Κατασκευής Ιστοσελίδων

Ποιος ο λόγος να γράφετε κώδικα HTML αν μπορείτε να σχεδιάσετε μια ιστοσελίδα οπτικά; Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων μπορείτε εύκολα και γρήγορα να φτιάξετε και να επεξεργαστείτε ιστοσελίδες.

Αν και φαίνεται η γνώση HTML περιττή με τα προγράμματα αυτά εν τούτοις είναι χρήσιμη… Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές τα προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων δημιουργούν κακογραμμένο κώδικα, ο οποίος χρείαζεται συμμάζεμα. Φημισμένο παράδειγμα τέτοιου προγράμματος είναι το Frontpage. Ένα άλλο πρόβλημα με τα πιο πολλά προγράμματα είναι ότι δεν υποστηρίζουν πλήρως τις καινούριες δυνατότητες της γλώσσας HTML και της τεχνολογιας CSS. Οπότε καλό είναι να επενδύσετε κάποιο χρόνο για να μάθετε HTML και CSS.

Δημοφιλή προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων:

Macromedia Dreamweaver
http://www.macromedia.com/software/dreamweaver/

Coffee Cup
http://www.coffeecup.com/html-editor/

Hot Dog Professional
http://sausage.com/products/index.html

 

Επεξεργαστής Απλού Κειμένου

Πολλές φορές θα χρειαστεί για διάφορους λόγους να ανοίξετε ένα αρχείο σε μορφή απλού κειμένου. Μπορεί για παράδειγμα να θέλετε να αλλάξετε μια ρύμιση σε ένα αρχείο php, να αλλάξετε ένα sql query, ή να επεξεργαστείτε ένα αρχείο CSS.

Σαν πρώτη λύση μπορεί να σκεφθείτε το notepad των Windows αλλά έχει πολλά προλήματα. Είναι ακατάλληλο για μεγάλα αρχεία, μπορεί να αλλάξει τη μορφοποίση αρχείων κειμένου που έχουν φτιαχτεί σε Unix ή Linux, έχει μεγάλους περιορισμούς σε δυνατότητες, μπορεί να χαλάσει τα Ελληνικά σε ένα κείμενο αν δε γίνει η σωστή ρύθμιση (unicode) και άλλα πολλά!

Οπότε τι εναλλακτικές υπάρχουν;
Notepad++ https://notepad-plus-plus.org/
NoteTab Pro http://www.notetab.com/
TextPad http://www.textpad.com/

Πρόγραμμα FTP

Το FTP σημαίνει πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων. Ένα πρόγραμμα FTP βοηθάει να μεταφέρετε αρχεία μεταξύ του server που φιλοξενείτε τα αρχεία σας και τον προσωπικό σας υπολογιστή. Αν και πολλά προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων έχουν τη δυνατότητα FTP πολλές φορές μπορείτε να χρειαστείτε παραπάνω δυνατότητες και ευελιξία.
Τα καλά προγράμματα FTP προσφέρουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν στοιχεία για πολλά websites, ασφαλείς συνδέσεης SFTP ή FTPS, ορισμό file permissions, δημιουργία φακέλων, αντιγραφή ή μεταφορά, πολλαπλές συνδέσεις και άλλα πολλά.

Δημοφιλή προγράμματα είναι τα:

GoFTP

FileZilla

SmartFTP

WS FTP

Επεξεργασία Εικόνων

Ένα από τα πιο διάσημα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων είναι το Photoshop. Δυστυχώς όμως είναι ακριβό! Υπάρχουν όμως και πιο φθηνές λύσεις…

Μια από τις δημοφιλείς λύσεις είναι το Paint Shop Pro. Το Paintshop μοιάζει πολύ με το Photoshop και κοστίζει πολύ λιγότερο.

Θα το βρείτε στο http://www.jasc.com/

Μια φοβερή δωρεάν λύση είναι το GIMP (αν χρησιμοποιείτε Linux πιθανότατα το γνωρίζετε). Δουλεύει σε διάφορες πλατφόρμες όπως τα Windows και το Linux. Θα το βρείτε στο Gimp.org

Συμπίεση/Αποσυμπίεση

Πολλά αρχεία κυκλοφορούν συμπιεσμένα με διάφορες μορφές όπως zip, gz ή rar. Θα χρειαστείτε λοιπόν ένα καλό πρόγραμμα για συμπίεση κα αποσυμπίεση. Στο ελάχιστο θα χρειαστείτε ένα προγραμμα που υποστηρίζει αρχεία zip.

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα για συμπίεση και αποσυμπίεση είναι το 7Zip, και το απίστευτο είναι ότι είναι εντελώς δωρεάν. Θα το βρείτε στο 7-zip.org

Πρόγραμμα Αλληλογραφίας Email

Για μια επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο καλό είναι να έχετε και ένα ανάλογο email. Ένα email του τύπυ support@mycompany.com είναι πολύ πιο επαγγελματικό από ένα του στύλ mycompanysupport@yahoo.com. Αποφύγετε τα δωρεάν email. Πρέπει να έχετε απόλυτο έλεγχο του email σας.

Ο πιο εύκολος τρόπος πρόσβασης στο email είναι ένα καλό πρόγραμμα αλληλογραφίας που να υποστηρίζει POP και SMTP. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Outlook Express ή ακόμα καλύτερα το Outlook του Office.

Μια δωρεάν λύση απίστευτα καλή είναι το Mozilla Thunderbird

 

Στην πορεία μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε και άλλα προγράμματα αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτά είναι μαι πολύ καλή αρχή!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *