Video, video και πάλι video, αααα… και να μην το ξεχάσω… video!

Όσοι είστε μιας κάποιας ηλικίας θα θυμάστε το «Video killed the radio star». Ουσιαστικά όμως, η έκφραση χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το πως κυριάρχησαν τα μουσικά τηλεοπτικά κανάλια που πρόβαλαν video clips, κατατροπώνοντας τα ραδιόφωνα (που προφανώς δεν είχαν εικόνα), πίσω στη δεκαετία των ’80’s.

Και κάπως έτσι εγένετο το video tab στο Facebook για κινητά.

Το Facebook κινείται πολύ επιθετικά όσον αφορά τα video και λανσάρει ένα tab μόνο για αυτά. Τόσο για τα μαγνητοσκοπημένα όσο και για τα live. Όλο αυτό γίνεται γιατί θέλει να αλλάξει τον τρόπο που εμφανίζονται οι διαφημίσεις, και προσπαθεί να αναπτύξει άλλα προϊόντα για τις διαφημίσεις, ώστε να προσφέρει στους χρήστες του μια εμπειρία που θα συνδυάζει το πληρωμένο περιεχόμενο (διαφημίσεις) και το οργανικό περιεχόμενο.

Οτιδήποτε τραβάει το βλέμμα του θεατή μπορεί δυνητικά να αξιοποιηθεί διαφημιστικά. Σύμφωνα με μία από τις πιο πρόσφατες αναλύσεις του Facebook, οι χρήστες κοιτάζουν 5 φορές περισσότερο στο video από ότι στο στατικό περιεχόμενο. Φυσικά αυτό ισχύει και για το Instagram. Επίσης, τα στελέχη του Facebook πιστεύουν ότι η εφαρμογή θα γυρίσει σε «μόνο video, μόνο κινητά” μέχρι το 2020. Άρα, όπως έχουμε ξαναγράψει, δίνεται τεράστια δυνατότητα στους marketers να βγουν μπροστά.

Ήδη στη σχετική εφαρμογή για κινητά iPhone, έχει προστεθεί το κουμπάκι “play” εκεί που παλιότερα βρισκόταν το Messenger το οποίο μετακόμισε επάνω δεξιά.

Facebook mobile video

Αυτό το tab δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να βλέπει το video σε εικονίδιο (picture-in-picture) ενώ σκρολάρει, να το μεγαλώνει και να το μικραίνει κατά βούληση, να το σώσει για να το δει αργότερα, να το κρύψει ή να κρύψει τα video από συγκεκριμένους χρήστες.

Και τώρα, ας δούμε μερικούς τρόπους να εξασφαλίσουμε τη θέαση των video μας

  • Φτιάχνουμε video κατάλληλα για προβολή σε κινητές συσκευές. Τα κάνουμε κάθετα ή τετράγωνα. Εξ’ άλλου αυτό το format είναι ευκολότερο και φθηνότερο.
  • Φροντίζουμε να τραβήξουμε γρήγορα την προσοχή του χρήστη.
  • Το 85% των video τα βλέπουμε χωρίς ήχο! Οπτικοποιούμε το μήνυμά μας.
  • Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν και μικρές σε μέγεθος οθόνες.
  • Τα live videos καλό θα είναι να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τα μαγνητοσκοπημένα. Θυμηθείτε ότι το Facebook θέλει να ανταγωνιστεί ευθέως πλατφόρμες όπως το Netflix, το Youtube και το Amazon. Συνεπώς, φροντίζουμε ώστε τα video να έχουν διάρκεια το λιγότερο τρία λεπτά ενώ ιδανικά από 5-20 λεπτά. Στην περίπτωση τηλεοπτικού format το video μπορεί να φτάσει σε διάρκεια και τη μία ώρα.
  • Τα διαφημιστικά video καλό θα είναι να είναι σύντομα σε διάρκεια (π.χ. 15”).
  • Φτιάχνουμε video με ουσία και περιεχόμενο.
  • Εντάσουμε το video σε μία κατηγορία περιεχομένου (π.χ. εκπαιδευτικό, ενημερωτικό, πληροφοριακό κλπ).
  • Λέμε ωραίες και ενδιαφέρουσες ιστορίες.
  • Διαλέγουμε το κατάλληλο πρόσωπο για να παίξει/εμφανιστεί στο video.
  • Προαναγγέλουμε την προβολή του video μας ώστε να «μαζέψουμε» κοινό.

Στο μέλλον, το Facebook θα εντάξει στην εφαρμογή έναν προβολέα που θα πέφτει επάνω στα σόου και γενικότερα στα μεγάλου μήκους video. Κι έτσι αυτά θα τύχουν μεγαλύτερης προβολής!

Η δυνατότητα live εκπομπής από τις κινητές μας συσκευές θα μετατρέψει το Facebook σε live τηλεόραση στην τσέπη μας. Σύντομα όλα θα βρίσκονται στο κινητό μας. Ειδικότερα για τις νεότερες γενιές.

 

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *