Πως να κάνει κανείς προβλέψεις όταν έχει περάσει μία χρονιά σαν το 2020, που έφερε μαζί της τόση ανατροπή όση κανείς δεν μπορούσε, ούτε να προβλέψει ούτε να χωνέψει.
Τέλος πάντων, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα με τον κορωνοϊό παραμένει, η ελπίδα και η λύση που φέρνει το εμβόλιο κάνει τον κουρνιαχτό να κατακάθεται. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα αρχίσουν σιγά σιγά να ξεκαθαρίζουν, οπότε κι εμείς μπορούμε να ρισκάρουμε μερικές προβλέψεις, ευχόμενοι ταυτόχρονα να διατηρηθεί αυτή η σχετική κανονικότητα ώστε αυτές να ισχύσουν.
Ας δούμε λοιπόν τι περιμένουμε από το 2021
1.Το ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως πήρε φωτιά. Δεν το ακούτε από εμάς, είναι ήδη γνωστό. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί (τώρα που καλομάθαμε) και να φέρει περαιτέρω αύξηση του ecommerce, υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Ποιες;
Ότι η φωνητική αναζήτηση θα παίξει μεγάλο ρόλο, ειδικά σε πλατφόρμες όπως η Amazon και η Google, οι οποίες και στηρίζουν πολύ αυτήν την τάση. ) και ότι οι περιγραφές των προϊόντων θα πρέπει να γίνουν εξαιρετικά λεπτομερής ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία ως προς τον καταναλωτή.
2. Το ecommerce έρχεται πλέον πακέτο με το νέο εμπόριο, αυτό του social commerce, δηλαδή των αγορών μέσω social media (κυρίως μέσω Facebook, Instagram και δευτερευόντως Pinterest). Ειδικά για επιχειρήσεις με σχετικά μικρό κατάλογο προϊόντων αυτό μπορεί να αποτελεί τη λύση-κλειδί για την ανάπτυξή τους.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο έμπορος που πραγματικά βλέπει σοβαρά τη δουλειά του στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πρέπει να προσπαθήσει να ελέγξει και άλλες παραμέτρους που συμβάλουν στο να αποκτήσει ο πελάτης θετική εμπειρία, όπως ας πούμε η παράδοση των προϊόντων, το after sales service κλπ.
3. Δεδομένης της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο έχουν κερδίσει τους καταναλωτές. Κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και μετά την πανδημία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι συνδέονται με ανθρώπους, όχι με πράγματα και πρέπει να γίνει κατανοητό και για έναν άλλο λόγο. Την έμφαση στις αξίες που διέπουν τις πρακτικές της μάρκας ή της επιχείρησης και οι οποίες μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αγοραστική απόφαση του καταναλωτή.
4. Η χρήση του κινητού ολοένα και αυξάνεται καθιστώντας την ανάγκη για περισσότερες εφαρμογές μεγάλη και πιεστική (ως προς το χρόνο υλοποίησης). Παράλληλα, μιλάμε συνεχώς για φιλικότητα των site για χρήση από κινητό και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάζει εντός του 2021. Αντιθέτως θα ενταθεί. Και αυτό αποτελεί έναν καλό λόγο για να κάνετε τυχόν αλλαγές που δεν έχετε κάνει έως τώρα.
5. Τι αλλάζει στο Instagram; Δύο πράγματα κυρίως. Και τα δύο πολύ σημαντικά. Το πρώτο είναι το Reels δηλαδή ένα Tik Tok εντός του Instagram. Στόχος οι νεώτερες ηλικίες. Καθώς τα μικρής διάρκειας video έχουν μεγάλη «πέραση». Τα Reels έρχονται σε συνέχεια των stories, μόνο που μπορούν να έχουν και κείμενο και μουσική, ώστε να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.
Το δεύτερο είναι ότι το Instagram κάνει πιο εύκολη και πιο φιλική την αναζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι μάρκες και προϊόντα θα εντοπίζονται ευκολότερα καιι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα αποτελέσματα.
6. Τι αλλάζει στο Facebook; Η διαφήμιση γίνεται περισσότερο δημιουργική και λιγότερο στατική, αποκτά (επιτέλους) περισσότερο κείμενο και στοχεύει σ την αύξηση του engagement, από πλευράς χρήστη και στην αύξηση του τζίρου από πλευράς Facebook.
Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι η δημιουργία και κυκλοφορία ποιοτικού, πρωτογενούς και πρωτότυπου περιεχομένου, φτιαγμένο από τους χρήστες, μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να το ενσωματώσουν στην επικοινωνία τους.
7. Την πρωτοκαθεδρία στα social media από πλευράς ακροατηρίου θα διατηρήσουν τα: Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter, LinkedIn και Tumblr κάτι που σημαίνει ότι προς τα εκεί θα κινηθεί και ο μεγαλύτερος όγκος διαφημιστικής δαπάνης.
8. Video παντού! Το video εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί κυρίαρχο format και αυξάνει την αναγκαιότητά του για κάθε περίσταση: κοινωνική/ψυχαγωγική, διαφημιστική, ενημερωτική, εκπαιδευτική. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2020 η τηλεκπαίδευση (live ή βιντεοσκοπημένη) έζησε μεγάλες δόξες.
9. Η δυνατότητα να εμπλουτίζουμε την επικοινωνία, να μετράμε και να αναλύουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά καταναλωτή μέσω μηχανικής εκμάθησης (machine learning) σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν το κατάλληλο περιεχόμενο στον κατάλληλο χρόνο, κατά τη διάρκεια της αγοραστικής τους διαδρομής
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence -AI)και η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality -AR) δίνουν νέο νόημα στην εμπειρία του ηλεκτρονικού εμπορίου, εμφανίζοντας προσωποποιημένο περιεχόμενο, το οποίο με τη σειρά του θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση τζίρου (μετατροπές). Η προγραμματική διαφήμιση με προσφορές σε πραγματικό χρόνο θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον αντίκτυπο της τεχνολογίας.
Ανάμεσα στα παραπάνω, τα ρομπότ θα συνεχίσουν να παρέχουν πληροφορίες και να βοηθούν τους καταναλωτές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες. Όλο αυτό οδηγεί σε μία αλυσίδα που ξεκινάει με την παροχή δεδομένων από την πλευρά του καταναλωτή προς το τμήμα μάρκετινγκ ώστε αυτό με τη σειρά του να προσφέρει περισσότερη επικοινωνία και εμπειρία chat.
Ελπίζουμε οι τελευταίες μέρες του 2020 να μην φέρουν κάτι τόσο ανατρεπτικό και οι παραπάνω προβλέψεις να «βγουν» κανονικά.
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία