Το SEO αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια marketing για κάθε επιχείρηση που θέλει να έχει μια μεγάλη online παρουσία. Έχει αποδειχθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του διαδικτύου δεν ξεπερνούν τη δεύτερη σελίδα κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων τους. Συνεπώς, ο μεγάλος ανταγωνισμός, ο οποίος αυξάνεται διαρκώς, έχει καταστήσει σημαντική την ανάγκη για την προώθηση ιστοσελίδων SEO, για την αύξηση των οργανικών (μη πληρωμένων αποτελεσμάτων).
Ας δούμε όμως παράτω, όλες τις χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το τι είναι το SEO, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τους λόγους που θα πρέπει να το επιλέξει μια επιχείρηση.
Τι είναι το SEO;
Η απάντηση στο τι είναι το search engine optimization (SEO) βρίσκεται πίσω από μια σειρά τροποποιήσεων σε μια σελίδα, ώστε να γίνει περισσότερο “ελκυστική” για τις μηχανές αναζήτησης, γεγονός που θα την βοηθήσει να αποκτήσει καλύτερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα τους (SERP). Όσο πιο ψηλά βρεθεί μια σελίδα στις υψηλές κατατάξεις της Google, τόσο περισσότερες θα είναι και οι επισκέψεις της σελίδας. Εξίσου σημαντικό κομμάτι του SEO αποτελεί και το off-page seo, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες που πραγματοποιούνται εκτός της σελίδας σας, ως βοήθεια για την άνοδο στις οργανικές κατατάξεις. Μια ιδιαίτερα δημοφιλής off-page πρακτική είναι το link building, δηλαδή η δημιουργία συνδέσμων σε άλλες σελίδες, οι οποίες οδηγούν τους χρήστες στη δική σας σελίδα.
Πώς λειτουργεί το SEO;
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχει κανείς για το SEO είναι το πώς λειτουργεί. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η βελτιστοποίηση SEO πραγματοποιείται με τη διενέργεια τροποποιήσεων σε μια σελίδα, όπως για παράδειγμα:
- Τίτλους και μεσότιτλους
- Περιγραφές σελίδας
- Χρήση λέξεων κλειδιών και ενίσχυση περιεχομένου (content)
- Γρήγορη φόρτωση σελίδας
- Off-page SEO με ενέργειες όπως link building & link earning από αξιόπιστα sites, καταχωρήσεις σε καταλόγους, blog comments κλπ
Πιο αναλυτικά, όταν ένας χρήστης ψάχνει ένα συγκεκριμένο θέμα με μια λέξη κλειδί σε μια μηχανή αναζήτησης πχ Google, οι αλγόριθμοι της προσπαθούν να εμφανίσουν τις σελίδες που είναι περισσότερο σχετικές με την αναζήτηση του χρήστη. Αν κάνουμε τις αλλαγές που αναφέραμε παραπάνω, καταφέρνουμε να “δείξουμε” στους αλγόριθμους αυτούς ότι ο χρήστης θα μπορέσει να βρει στη σελίδα μας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ή τα προϊόντα που αναζητά.
Ποιες πρακτικές περιλαμβάνει το SEO;
Κι όμως το SEO περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά πρακτικών και μεθόδων, έτσι ώστε να μπορέσει μια σελίδα να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να ανέβει ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα.
Μια από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές είναι οι on-page βελτιστοποιήσεις που περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ορατές τεχνικές αλλαγές σε μια σελίδα, προκειμένου να γίνει περισσότερο φιλική και εύκολη στην περιήγηση από τον χρήστη. Παραδείγματα on-page βελτιστοποιήσεων αποτελούν οι τροποποιήσεις στους meta τίτλους και τις meta περιγραφές της σελίδας, η προσθήκη νέου ποιοτικού περιεχομένου, καθώς και η έξυπνη προσθήκη χρήσιμων keywords.
Εξίσου σημαντικές όμως είναι και οι off-page βελτιστοποιήσεις, οι οποίες δεν είναι άλλες από μια σειρά ενεργειών οι οποίες βελτιώνουν την ορατότητα μιας σελίδας, καθώς και την κατάταξή της. Πιο δημοφιλής από όλες αυτές τις ενέργειες είναι το link building, δηλαδή η δημιουργία συνδέσμων σε εξωτερικές σελίδες οι οποίες οδηγούν προς τη σελίδα σας.
Τέλος, δε θα πρέπει να αμελεί κανείς τον διαρκή έλεγχο και την παρακολούθηση μιας σελίδας στα SEO εργαλεία, όχι μόνο για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της SEO στρατηγικής, αλλά και για την ανίχνευση όλων των απαραίτητων σημείων προς βελτίωση.
Ποιες είναι οι πιο γνωστές τεχνικές SEO;
Μια στρατηγική SEO δεν περιλαμβάνει την παθητική εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών. Αντιθέτως, κάθε στρατηγική προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε σελίδας και της κάθε επιχείρησης, ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τεχνικές οι οποίες είναι πιο δημοφιλείς, όπως για παράδειγμα:
- Αξιοποίηση των AI εργαλείων (πχ ChatGPT) για content creation
- Έρευνα και μελέτη των πιο αποδοτικών σελίδων του ανταγωνισμού ώστε να δούμε και οι δικές μας που υστερούν (πχ σε content, εικόνες κλπ)
- Έμφαση σε keywords χαμηλής δυσκολίας και long-tail keywords
- Ανανέωση του παλαιότερου περιεχομένου blog post με καινούργιες και χρηστικές πληροφορίες για τον επισκέπτη
- Αξιοποίηση του interlinking μεταξύ των σελίδων
- Ενίσχυση του link building (δημιουργία περισσότερων backlinks)
- Επιδιόρθωση των broken links
- Local SEO optimization, με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης της σελίδας στα τοπικά αποτελέσματα
- Optimize στα SERP Features με structured data
- Δημιουργία Meta και title tags
- Optimize των εικόνων
- Local SEO optimization, με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης της σελίδας στα τοπικά αποτελέσματα
- Αύξηση της ταχύτητας της σελίδας
- Δημιουργία guest posts, δηλαδή άρθρων με περιεχόμενο σχετικό με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή τη σελίδα σας, το οποίο δημοσιεύεται σε μια άλλη σελίδα, όπως για παράδειγμα σε ένα ειδησεογραφικό / κλαδικό site
- Στρατηγική link earning και συνεργασίες με άλλα sites για win win αποτελέσματα
- Βελτιστοποίηση των landing pages για καλύτερη εμφάνιση σε mobile και tablet συσκευές
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ πληρωμένης και οργανικής αναζήτησης;
Πολλές φορές, στον κόσμο του digital marketing δημιουργείται το ερώτημα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για την προώθηση επιχείρησης. Το ερώτημα είναι το εξής: Πληρωμένη ή οργανική αναζήτηση; Ιδού η απορία. Κι όμως, για το ερώτημα αυτό δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση.
Τα οργανικά αποτελέσματα μιας σελίδας αποτελούν την “φυσική” κατάταξη των σελίδων από τις μηχανές αναζήτησης, με βάση το σχετικό περιεχόμενο, την εγκυρότητα της σελίδας, την επιλογή και την σωστή χρήση των κατάλληλων keywords. Για την οργανική πληρωμή δεν απαιτείται η διάθεση χρηματικού ποσού προς τις μηχανές αναζήτησης για την εμφάνιση τους. Αυτό που απαιτείται κυρίως για την άνοδο στα οργανικά αποτελέσματα είναι ο χρόνος και οι βελτιστοποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν.
Αντίθετα, η υψηλή εμφάνιση στα αποτελέσματα με βάση την πληρωμή ανάγεται σε πιο διαφημιστικές μεθόδους. Συνήθως οι πληρωμένες αναζητήσεις εμφανίζονται αρκετά ψηλά, ή ορισμένες φορές στο τέλος της εμφάνισης των οργανικών αποτελεσμάτων. Οι διαφημίσεις αυτές λειτουργούν με το μοντέλο pay- per click, γνωστό και ως PPC.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές αναζήτησης υπάρχουν μερικές διαφορές. Σε αυτές τις διαφορές ανήκουν:
Κόστος για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος
Για την πληρωμένη αναζήτηση, μια επιχείρηση διαθέτει ένα χρηματικό ποσό για τις πρώτες εμφανίσεις στα αποτελέσματα. Αντιθέτως, η οργανική αναζήτηση δεν απαιτεί ένα ιδιαίτερο κόστος για την εμφάνιση και την παραμονή στις υψηλές θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων.
Ταχύτητα εμφάνισης αποτελεσμάτων
Η πληρωμένη αναζήτηση προσφέρει πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να γίνουν ορατά ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες από την δημιουργία της. Όμως, για την οργανική αναζήτηση μπορούν να χρειαστούν έως και μερικοί μήνες για την επίτευξη του τελικού στόχου.
Διάρκεια αποτελεσμάτων
Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός πως και οι δύο μέθοδοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Ωστόσο, μια μεγάλη διαφορά τους περιλαμβάνει τη διάρκεια των αποτελεσμάτων. Η πληρωμένη αναζήτηση σταματά να προσφέρει αποτελέσματα σε περίπτωση που σταματήσουν όλες οι ενέργειες για τη διεξαγωγή της. Εν αντιθέσει, τα αποτελέσματα ενεργειών SEO για την οργανική αναζήτηση είναι ορατά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ποσοστά conversions
Τα conversions, δηλαδή η μετατροπή ενός επισκέπτη μιας σελίδας σε πελάτη είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο κομμάτι του marketing. Το PPC διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό μελετημένων κινήσεων οι οποίες βοηθούν στην στόχευση του κοινού, τον προγραμματισμό της προβολής της διαφήμισης, στη στόχευση σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία κλπ. Όσον αφορά το SEO, αν μια σελίδα διαθέτει ενημερωτικό και χρήσιμο περιεχόμενο, είναι εύκολη ως προς την περιήγηση στο εσωτερικό της, ενώ την ίδια στιγμή έχει υψηλή ταχύτητα φόρτωσης, καθίσταται περισσότερο προσιτή στους υποψήφιους αγοραστές, με αποτέλεσμα την εύκολη μετατροπή τους σε πελάτες.
Αριθμός clicks
Εξίσου διαφορετικός είναι και ο αριθμός των clicks στον οποίο πραγματοποιούνται τα αποτελέσματα. Σε περίπτωση που η αύξηση των clicks αποτελεί βασική προτεραιότητα, η πληρωμένη αναζήτηση θα προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα οποία ίσως να μην είναι σε θέση να τα προσφέρει η οργανική αναζήτηση.
Διαπιστώνεται λοιπόν, πως η σωστή απάντηση βρίσκεται στις ανάγκες και τους στόχους της κάθε επιχείρησης. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνικών εγγυάται υψηλά αποτελέσματα.
Πόσο κοστίζει το SEO;
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με το πόσο κοστίζει το SEO. Κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικό μέγεθος, στόχους και ανάγκες. Έτσι, οι υπηρεσίες SEO αποτελούν εξατομικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση. Μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος των υπηρεσιών αυτών περιλαμβάνουν τον βαθμό εξειδίκευσης του κάθε project, το επίπεδο του ανταγωνισμού, καθώς και το πλήθος των απαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη διενέργεια των επιθυμητών αποτελεσμάτων.
Κάντε Level Up στην επιχείρησή σας με την Προώθηση Ιστοσελίδων SEO