Τι είναι πάλι αυτό το Tik Tok; Είναι εφαρμογή για κινητά, τόσο σε iOS όσο και σε android, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να δημιουργήσει μικρά video όπου δείχνει το ταλέντο του στο τραγούδι ή στο performance και φυσικά να τα μοιραστεί με άλλους όπως σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο. Είναι κινέζικο, ξεκίνησε πρακτικά πριν 2 χρόνια και είναι το next big thing.
Για αυτό και θα ασχοληθούμε μαζί του.
Τα τεχνικά…
Τα videάκια είναι κυρίως μουσικά και διαρκούν από 3-15 δευτερόλεπτα και από video σε λούπα από 30-60 δευτερόλεπτα. Στην Ασία και στην Αμερική κάνει πάταγο. Από τον Οκτώβριο 2018 άρχισε να μεγαλώνει και έγινε η περισσότερο κατεβασμένη εφαρμογή για εκείνο το μήνα. Έχει κοντά στο 1 δις χρήστες, χωρίς να υπολογίζουμε τους Κινέζους, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Douyin. Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε συνεργασία με την NFL (αν δεν σας λέει κάτι, πρόκειται για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ) πράγμα που από μόνο του λέει πολλά.
Πως λειτουργεί…
Χάρη στην εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μικρά video με τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή με μουσική στο background. Τα video μπορούν να «τρέξουν», να πάνε πιο αργά ή να φιλτραριστούν. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα μουσικό video χρησιμοποιώντας μουσική από τη βιβλιοθήκη της εφαρμογής (έχει τεράστια ποικιλία) ή να βιντεοσκοπήσουν ένα στο οποίο τραγουδούν συγχρονισμένα (voice over). Μπορούν ακόμα, να βάλουν video μέσα στο video χρησιμοποιώντας τη λειτουργία duets.
Ta video είναι ερασιτεχνικά και πρόχειρα και γενικώς οι χρήστες του δεν αρέσκονται σε καλογυαλισμένα και επεξεργασμένα video.
Εννοείται ότι τα videάκια διανέμονται τόσο στο Tik Tok όσο και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμα και οι αντιδράσεις των άλλων χρηστών στο εκάστοτε video μπορούν να γίνουν video.
Τα video ρυθμίζονται σε δημόσια, ιδιωτικά ή μόνο για φίλους.
Και εννοείται ότι η εφαρμογή προτείνει videάκια στους χρήστες ανάλογα με τις αντιδράσεις τους και τις προτιμήσεις τους το οποίο φυσικά γίνεται με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Tik Tok και marketing: κοινό, δυνατότητες, ενέργειες
Ένα από τα βασικά που πρέπει να εξετάσουμε σε σχέση με το Tik Tok είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Πρόκειται για το εφηβικό κοινό το οποίο έχει κυριολεκτικά ξεσηκωθεί με τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Οι έφηβοι είναι ένα δυναμικό κοινό καθώς βρίσκεται σε φάση που διαμορφώνει τις προτιμήσεις του και είναι δεκτικό σε νέα μηνύματα και καινοτομίες. Η μέγιστη ηλικία είναι τα 24. Μετά πάνε σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.
Αποτελεί μια ευκαιρία για marketing παρόλο που πολλοί marketer μεγαλύτεροι των 30 ετών δεν έχουν καν ακούσει για το Tik Tok.
Τα video που ανεβαίνουν δεν είναι πλέον μόνο μουσικά. Αφορούν την επίδειξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των χρηστών, φάρσες, χρήση προϊόντων, κατασκευές, ομορφιά, μόδα κλπ.
Πως μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι marketers
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προβληθεί ένα brand μέσω του Tik Tok, οι οποίοι δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτούς που αφορούν άλλα κοινωνικά δίκτυα, αλλά ας τους δούμε:
Μία μάρκα μπορεί να δημιουργήσει και να λειτουργήσει το δικό της κανάλι,
Να συνεργαστεί με influencers και να διαδώσει το μήνυμά της σε μεγαλύτερο κοινό,
Να πληρώσει για να διαφημιστεί (τα εργαλεία διαφήμισης δεν είναι σπουδαία αλλά αναπτύσσονται συνεχώς).
Οι παραπάνω τρόποι δουλεύουν και συνδυαστικά, προφανώς.
Hashtags
Τα hashtags εδώ δουλεύουν ως προκλήσεις (challenges). Κάθε πρόκληση και μια σειρά από video με αντίστοιχο περιεχόμενο.
Μόλις μία πρόκληση «στηθεί» αρκούν μερικά κλικ για να λάβει μέρος ο χρήστης.
Περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες
Η γενιά Ζ αρνείται να κάτσει στον καναπέ και να δει τηλεόραση. Είναι πολύ παθητικό, δεν έχει δράση. Η γενιά Ζ θέλει να πρωταγωνιστήσει και για αυτό βουτά στη δράση μέσω της τεχνολογίας.
Μία μάρκα πρέπει να βρει τρόπο να πείσει τους πελάτες της να τραβήξουν videάκια κατά τη διάρκεια χρήσης του προϊόντος και να τα ανεβάσουν. Αυτό θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για που θα προσελκύσει περισσότερους χρήστες και θα τους μεταβάλει σε δυνητικούς καταναλωτές.
Influencers
Αν το προϊόν που έχετε ταιριάζει σε κάποιον influencer τότε κατά πάσα πιθανότητα θα κάνετε καλή δουλειά στο Tik Tok. Είναι το ιδανικό μέσο για influencers. Δηλαδή μην επιχειρήσετε να πουλήσετε ακουστικά βαρηκοΐας στο Tik Tok. Το μυστικό για την επιτυχία είναι η πρωτοτυπία και ο αυθορμητισμός.
Διαφημίσεις
Η διαφήμιση στο Tik Tok είναι σε πειραματικό στάδιο. Μόλις τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε να εμφανίζει μικρές διαφημίσεις. Αναμένονται εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα.
Ας ξεκινήσουμε με ένα βασικό ζήτημα, αυτό του προϋπολογισμού. Για να διαφημίσετε στο Tik Tok πρέπει να ορίσετε ως minimum budget είναι τα 500$. Αυτό αυτομάτως καθιστά την πλατφόρμα σχετικά ακριβή ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πως ξεκινάμε;
Ξεκινάμε δημιουργώντας έναν διαφημιστικό λογαριασμό. Δεν γίνεται αυτόματα. Συμπληρώνετε μία online αίτηση και ένας εκπρόσωπος της πλατφόρμας επικοινωνεί μαζί σας για το σετάρισμα. Συνήθως η διαδικασία παίρνει 48 ώρες!
Αλλά μετά ανοίγουν οι δρόμοι. Ακολουθείτε τη διαδικασία δημιουργίας μιας διαφήμισης και πάτε βήμα-βήμα, ξεκινώντας από το στόχο της καμπάνιας.
Στη συνέχεια επιλέγετε τα χρήματα που θα ξοδέψετε σε ημερήσια ή συνολική βάση, με τον περιορισμό που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή 500$ σύνολο.
Τρίτο βήμα είναι η στόχευση και η τοποθέτηση των διαφημίσεων. Ένα από τα πιο σημαντικά ατού του Tik Tok είναι ότι επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημίσεων και σε άλλες δικές του εφαρμογές όπως: Buzz Video, Vigo Video (Ινδία), News Republic και άλλες.
Κατόπιν χτίζετε τη διαφήμιση προσθέτοντας φωτογραφία, URL, όνομα εμφάνισης, κατηγορία και, το σημαντικότερο, έως 20 λέξεις-κλειδιά που θα περιγράφουν το προϊόν σας και θα χρησιμοποιηθούν για να «παντρέψουν» το προϊόν σας με τους κατάλληλους χρήστες.
Όπως και στις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έτσι και στο Tik Tok, μπορείτε να στοχεύσετε το κοινό σας βάσει: φύλου, ηλικίας, γλώσσας, ενδιαφερόντων, συσκευής, τοποθεσίας και φυσικά να δημιουργήσετε custom ακροατήρια.
Μπορείτε να προγραμματίσετε τον προϋπολογισμό ανά διαφημιστικό γκρουπ, να ορίσετε το χρόνο που θα προβάλλονται οι διαφημίσεις και να ορίσετε το ρυθμό με τον οποίο θα εξαντλείτε το budget σας.
Θα βελτιστοποιήσετε την καμπάνια σας ανάλογα με το στόχο που θέλετε να επιτύχετε. Αν επιλέξετε βελτιστοποίηση για μετατροπές τότε η πλατφόρμα θα δείξει το μήνυμά σας στους χρήστες που είναι πιο πιθανόν να προβούν σε κάποια συναλλαγή. Και φυσικά μπορείτε να παρακολουθείτε τις μετατροπές δημιουργώντας το σχετικό conversion tracking.
Αν επιλέξετε βελτιστοποίηση για μετατροπές θα τιμολογηθείτε με βάση το oCPC (optimization cost per click). Αν επιλέξετε τις εμφανίσεις θα τιμολογηθείτε με βάση το CPM (cost per mille – αφορά 1000 εμφανίσεις).
Η πλατφόρμα προσφέρει και το Smart Optimization που αν το επιλέξετε, ο αλγόριθμος κάνει συνεχείς προσαρμογές για να αυξήσει τις μετατροπές και για αυτό δεν ενδείκνυται για impressions.
Φτάνοντας στο δημιουργικό, η πλατφόρμα σας βοηθάει με το εργαλείο Video Creation Kit, το οποίο παρέχει video, εικόνες και μουσική που μπορείτε να «πειράξετε» για να ολοκληρώσετε το σχεδιασμό σας.
Τύποι διαφήμισης στο Tik Tok
Brand takeover: με άλλα λόγια θα την λέγαμε «επί τη εμφανίσει», δηλαδή με το που ανοίγει ο χρήστης την εφαρμογή βλέπει τη διαφήμιση και περιορίζεται σε έναν διαφημιζόμενο ανά μέρα.
In-feed: είναι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται είτε στο τέλος των οργανικών video είτε στη ροή των video με τη σειρά, ανάλογα με το προϊόν. Αυτός ο τύπος συνήθως κοστίζει 10$/ CPM και είναι ο πιο οικονομικός.
Hashtag challenges: αυτός ο τύπος γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα marketing της πλατφόρμας για τη δημιουργία μιας πρόκλησης στην οποία οι χρήστες θα «ρίξουν» το περιεχόμενο που θα δημιουργήσουν.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το Tik Tok είναι ακόμα πολύ φρέσκο αλλά από ότι φαίνεται ήρθε για να μας απασχολήσει. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι λίγα, ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα που «ανέβηκε» στην πλατφόρμα!
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία