Spun content: 3 καλοί λόγοι να το αποφύγετε

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των copywriters. Τα spinning articles είναι ένας πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος να δημιουργηθεί περιεχόμενο για ένα website ή blog με μηδενικό κόπο. Δεν είναι λίγες οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μέσω software που δημιουργούν spun content, δηλαδή αλλάζουν κάποιες συγκεκριμένες λέξεις σε ήδη υπάρχοντα άρθρα, ώστε οι μηχανές αναζήτησης να μη μπορούν να εντοπίσουν τα νέα άρθρα ως duplicated content. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να φτιάξουν εκατοντάδες παραλλαγές του ίδιου άρθρου σε λίγα μόλις λεπτά. Η διαδικασία είναι απλή: ο copywriter καθορίζει ποιες λέξεις θα αλλαχτούν με άλλες συνώνυμες και τα άρθρα ξαναγράφονται από το πρόγραμμα επί αυτής της βάσης. Ακούγεται ωραίο; Όχι και τόσο! Με μια πιο προσεκτική θεώρηση θα διαπιστώσετε ότι το spun content μακροπρόθεσμα θα βλάψει παρά θα ωφελήσει την SEO στρατηγική σας.

duplicate content

 

1.Συντακτικά και γραμματικά λάθη

Στη γλώσσα ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν υπάρχουν απόλυτα ταυτόσημες λέξεις. Οι περισσότερες συνώνυμες λέξεις έχουν παρόμοιο περιεχόμενο, όμως απαντούν σε διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα και με διαφορετικές συνάψεις δίπλα τους. Για παράδειγμα, η λέξη άσπρος είναι συνώνυμη της λέξης λευκός και ένα software για spinning articles θα αντικαθιστούσε τη δεύτερη με την πρώτη. Ωστόσο, φράσεις όπως «λευκός γάμος» ή «λευκή επιταγή» θα φαίνονταν γελοίες μετά την αντικατάσταση. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα το spun content θα αποτελείται από πολλά λάθη που θα το καθιστούν ακατάλληλο για μια ποιοτική δημοσίευση.

 

2.Καμία αλλαγή στο περιεχόμενο

Ακόμα και αν, διαβάζοντας το πρώτο μειονέκτημα του spun content, σκεφτείτε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και χειροκίνητα, ώστε να αποφευχθούν χτυπητά λάθη, η ουσία είναι μία τόσο στο αυτόματο όσο και στο χειροκίνητο spinning: το περιεχόμενο του άρθρου δεν αλλάζει. Μπορεί να ξεγελάσετε για λίγο τις μηχανές αναζήτησης, όχι όμως και τους αναγνώστες. Και τελικά, η αξία ενός brand χτίζεται εκτός των άλλων και με το να δίνει στους χρήστες φρέσκο και πρωτότυπο περιεχόμενο.

 

3.Αργά ή γρήγορα οι μηχανές αναζήτησης θα σας εντοπίσουν

Μέχρι πρότινος οι μηχανές αναζήτησης έδιναν μεγάλη σημασία στο να εντοπίσουν το duplicated content και να τιμωρούν όποιον δημοσίευσε περιεχόμενο που ήδη υπάρχει χωρίς να αναφέρει την πηγή. Πλέον, όμως, το θέμα έχει γίνει πιο περίπλοκο και ειδικά η Google έχει ξεπεράσει προ πολλού αυτό το επίπεδο. Με εξελιγμένους αλγόριθμους, όπως ο αλγόριθμος LSI, οι μηχανές αναζήτησης έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν το spun content, αφού δεν εντοπίζουν μόνο συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, αλλά και όλες τις λέξεις που ανήκουν στο ίδιο σημασιολογικό πεδίο με αυτές. Για παράδειγμα, έστω ότι έχετε ένα άρθρο-ταξιδιωτικό οδηγό για τα νησιά της Ελλάδας και θελήσετε να φτιάξετε διάφορες παραλλαγές του. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είτε με αυτοματοποιημένες διαδικασίες είτε χειροκίνητα είναι να αλλάξετε λέξεις, όπως παραλία, ξενοδοχείο και αξιοθέατα με τις αντίστοιχες συνώνυμες, δηλαδή ακτή, διαμονή και σημεία ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η Google χάρη στον αλγόριθμο LSI θα αντιληφθεί ότι έχει γίνει spinning, αφού τόσο η πρώτη λέξη όσο και η συνώνυμή της ανήκουν στο ίδιο σημασιολογικό πεδίο.

google to identify spun content

 

Αυτό που τελικά πρέπει να θυμάστε είναι ότι το άρθρο που έχει γραφτεί από έμπειρο copywriter, ο οποίος δαπάνησε χρόνο και προσωπική δουλειά, για να το δημιουργήσει, εκτιμάται τόσο από τις μηχανές αναζήτησης όσο και από τους χρήστες. Η προσφορά αξιοπρόσεκτου και μοναδικού περιεχομένου επιβραβεύεται και πάντα θα ευνοεί θετικά το brand σας.

 

Συγγραφή Άρθρου:Τσότσου Αλεξιάννα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *