SEO και web design: μαζί ή χώρια;

Το website μιας επιχείρησης είναι όπως έχουμε ξαναπεί δυναμικό πράγμα. Θέλει παρακολούθηση και φροντίδα και για αυτό καλό είναι να έχουμε μερικά πράγματα, πάντα κατά νου.

Συμβαίνει συχνά να δίνουμε προτεραιότητα σε ένα – δύο πράγματα και να αγνοούμε τα υπόλοιπα ή να μην προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα. Συμβαίνει και αφορά τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική μας ζωή. Ωστόσο αυτά που αφήνουμε χωρίς παρακολούθηση μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Έτσι αν θέλουμε απτά αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης, χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από SEO. Χρειαζόμαστε καλό σχεδιασμό του site. Η συνεισφορά του web design στο SEO και τούμπαλιν είναι περισσότερο σημαντική από όσο πολλοί πιστεύουν. Αν αυτά τα δύο συνεργαστούν ομαλά, τότε οι χρήστες θα μπορούν απερίσπαστοι να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: να πλοηγούνται. Ας δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που χρειάζεται να δουλέψουν μαζί.

Φιλικό σε κινητές συσκευές

Κανονικά όλοι θα έπρεπε να ξέρουμε τη σημαντικότητα αυτής της παραμέτρου. Αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει site φιλικό σε κινητές συσκευές, θα πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να καλύψει πολύ χαμένο έδαφος. Για τη Google η φιλικότητα προς τα κινητά αποτελεί παράμετρο αξιολόγησης του site ήδη από το 2015. Δηλαδή μισή δεκαετία! Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα site που δεν έχουν εναρμονιστεί.

Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν desktop ολοένα και μειώνεται. Αντίστοιχα αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ατόμων που κάνουν αναζητήσεις από κινητά (και tablet). Περισσότερη από το 50% της κίνησης προς ένα site προέρχεται από κινητά, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει site συμβατό, χάνει το 50% της δυνητικής κίνησης προς την επιχείρησή του. Τα νούμερα μπορεί να είναι μεγάλα.

Ένα site με υψηλό ποσοστό bouncing όταν πρόκειται για κινητά, στέλνει σήματα στη Google τα οποία μπορεί να το καταβαραθρώσουν.

Ευανάγνωστο design

Όποιος έχει δουλέψει επάνω στη βελτίωση ενός site από πλευράς SEO μπορεί να κατανοήσει τη σημασία τόσο του περιεχομένου όσο και του τρόπου εμφάνισης του περιεχομένου. Δηλαδή του σχεδιασμού. Ένα κακά σχεδιασμένο site μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή του χρήστη ο οποίος έρχεται στο site για να πάρει συγκεκριμένη πληροφόρηση. Σελίδες με μπλοκ περιεχομένου σε ασυνήθιστα σημεία, με υπερβολικά πολλούς συνδέσμους οι οποίοι δεν έχουν ξεκάθαρο σκοπό, ουσιαστικά διώχνει τον χρήστη που με τόσο κόπο φέρατε στο site. Εξ’ άλλου ποιος ο λόγος να έρθει κάποιος αν δεν μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει;

Όλοι έχουμε συναντήσει προβληματικά site. Τα προβλήματα μπορεί να είναι στην επιλογή των χρωμάτων, στο μέγεθος των γραμμάτων, στην επιλογή της γραμματοσειράς. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα site που δεν είναι mobile friendly, έτσι και με τα site που είναι δυσανάγνωστα: διώχνουν τους χρήστες.

Το καλό με τους σχεδιαστές site είναι ότι αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που θα «κρατήσει» το χρήστη και θα του κάνει τη ζωή εύκολη, θα μπορέσει δηλαδή να καταναλώσει το περιεχόμενο του site (ώστε να μην πάει χαμένη η επένδυση).

Τα περιθώρια, τα μεγέθη, οι γραμμές, οι εικόνες και γενικώς όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα site είναι καθοριστικά για το πως προσελκύεται ο χρήστης.

Ταχύτητα του site

Ξέρετε τι είναι αυτό που καθυστερεί ένα site; Ξέρετε ότι είναι πολύ πιθανό η καθυστέρηση να οφείλετε στο σχεδιασμό του;

Η ταχύτητα του site είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους, από την τεχνική πλευρά του SEO, και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για πάρα πολλά site. Αν το site σας δεν σκοράρει καλά στην κατάταξη, μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι πολύ αργό και έτσι οι χρήστες φεύγουν γρήγορα.

Η ταχύτητα της σελίδας αποτελεί σημαντικό καμπανάκι το οποίο θα μας ωθήσει να την αυξήσουμε, βελτιώνοντας τις εικόνες, αφαιρώντας άχρηστα plug-in, επιτρέποντας στον browser να το κασάρει κλπ.

Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι το site μας φορτώνει γρήγορα, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα είναι διατεθειμένος να περιμένει κανείς. Ιδανικά το site πρέπει να φορτώνει σε δύο δευτερόλεπτα (2”).

Όταν κάνει περισσότερα από τρία δευτερόλεπτα, οι μισοί χρήστες θα εγκαταλείψουν κατά πάσα πιθανότητα. Η ταχύτητα φόρτωσης είναι ακόμα πιο σημαντική όταν πρόκειται για κινητή συσκευή. Σε αυτή την περίπτωση οι χρήστες είναι ακόμα πιο ανυπόμονοι.

Η ταχύτητα φόρτωσης είναι σημαντική και για τη Google καθώς επηρεάζει τη δυνατότητά της να το κατηγοριοποιήσει. Όσο πιο αργό είναι τόσο πιο λίγες σελίδες μπορεί να διαβάσει και κατά συνέπεια να κατατάξει. Όταν γίνεται αυτό, τότε καθίσταται αδύνατο για κάποιες σελίδες να εμφανιστούν.

Επίσης, είναι σημαντικό για την ασφάλεια του site να υπάρχει κωδικοποίηση “https”.

Sitemap

Όσον αφορά την ανίχνευση ενός site, το web design μπορεί να βοηθήσει με περισσότερους τρόπους. Ο χάρτης του site είναι κομβικός για την ανίχνευση του site από τις μηχανές αναζήτησης. Ο χάρτης παρέχει στις μηχανές έναν οδηγό περιεχομένων όλων των σελίδων και του περιεχομένου που βρίσκονται στο site και δίνει τη δυνατότητα να τους πει ποιες σελίδες είναι πιο σημαντικές. Προφανώς όσο πιο μεγάλο είναι ένα site, τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη για χάρτη. επίσης, όσο πιο νέο είναι ένα site, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για γρήγορο indexing. Επίσης, ο χάρτης μπορεί να βοηθήσει το χρήστη κατά την πλοήγησή του καθώς του λέει που θα βρει, τι.

Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του χρήστη

Σε αντίθεση με κάποιες παραμέτρους του SEO, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση εμπιστοσύνη δείχνουν στο site μας οι χρήστες. Ωστόσο, το να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους είναι κάτι που θα οδηγήσει το site σε υψηλότερη θέση στην κατάταξη. Δεν χωρά αμφιβολία ότι μερικοί άνθρωποι σχηματίζουν γρήγορα γνώμη και όταν το κάνουν δύσκολα την αλλάζουν. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει πολλά τελειοποιημένα site τα οποία θεωρητικά προσφέρουν μοναδική εμπειρία χρήστη. Αυτό περιμένουμε ανοίγοντας ένα site. Θέλουμε κάτι εύκολο, καθαρό, να μας δίνει την πληροφορία που ψάχνουμε γρήγορα. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι τα site που προσφέρουν κάτι τέτοιο μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε.

Αν ένα site δείχνει παλιό, παραμελημένο ή δύσκολο στη χρήση τότε σχηματίζουμε μία αρνητική εντύπωση η οποία αφ’ ενός μας απομακρύνει, αφ’ ετέρου καθιστά πιο δύσκολη την επιστροφή μας. Ακόμα και αν το προϊόν (ή η υπηρεσία) είναι ακριβώς αυτή που ψάχνουμε. Είναι κρίμα το site να μην μεταφέρει τη σωστή εντύπωση για την επιχείρηση και τα προϊόντα της.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι SEO και web design πάνε χέρι-χέρι και δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα, πράγμα που είναι και το ζητούμενο άλλωστε.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *