Η γενική άποψη είναι ότι το Facebook δεν παίζει ρόλο στις κατατάξεις ενός site στην Google, αναρωτηθήκατε όμως ποτέ για την κατάταξη της Facebook Page στην Google;
Ένας μεγάλος & σημαντικός αριθμός χρηστών όταν ψάχνει πληροφορίες για κάτι, καταλήγει πολλές φορές να προτιμάει να πατήσει στο αποτέλεσμα που αφορά την Facebook Page, παρά στο επίσημο site. Αυτό συμβαίνει για έναν κυρίως λόγο.
Ο χρήστης του Facebook είναι εξοικειωμένος στο UX του Facebook και ασυνείδητα “φοβάται” να πλοηγηθεί σε μια ιστοσελίδα ξένη για αυτόν.
Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι η υψηλή κατάταξη της Facebook Page μας στην Google είναι εξίσου σημαντική με το site μας , δεδομένου ότι οι χρήστες που μας ψάχνουν κατά συντριπτικό ποσοστό χρησιμοποιούν το Facebook!
Υπάρχουν 3 σημαντικά πεδία που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη στην Facebook Page:
1. Ο τίτλος του Facebook Page
Είναι το brand σας, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αφορά εσάς. Ο τίτλος της σελίδας είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο καθένας -και η Google- και η σημασία του είναι μεγάλη. Προσοχή καθώς η δυνατότητα αλλαγής ονόματος δεν είναι δυνατή πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό. Δεν είναι ιδανικό το όνομα της Facebook Page σας να μην έχει σχέση με το Brand/site σας γιατί δυσκολεύει την συσχέτιση του.
2.Το Facebook URL
Το URL που θα επιλέξετε στην Facebook Page (δηλαδή την διεύθυνση facebook.com/onoma-selidas-sas) σας είναι σημαντικό όπως και το Domain για το site σας. Εκτός το ότι το URL της Page σας θα φαίνεται ομορφότερο στη μπάρα του browser και των αποτελεσμάτων στην Google, το URL αποτελεί και το username που εμφανίζεται ως @username κάτω από το πεδίο του ονόματος της σελίδας σας.
Είναι σημαντικό αν είναι δυνατόν, να έχετε ίδια Usernames /URL σε όλα τα Social Accounts (πχ Twitter, Google+,Instagram) ώστε να κάνετε σαφές ότι αφορούν Accounts του ίδιου Brand/Χρήστη.
3. Η Σύντομη Περιγραφή (short description)
Μην υποτιμήσετε τα πεδία πληροφοριών στην Facebook Page σας. Ξεκινώντας από την κατηγορία της σελίδας σας, την διεύθυνση της επιχείρησης, το ωράριο της καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όλα αυτά είναι χρήσιμο περιεχόμενο για τους πελάτες σας που θα θελήσουν να ψάξουν για εσάς.
Η σύντομη περιγραφή (short description) είναι αυτή που θα εμφανιστεί και στα αποτελέσματα της Google. Δηλαδή ο ρόλος της είναι αντίστοιχος του Meta Description που έχουμε σε κάθε site. Σε 155 χαρακτήρες πρέπει να δώσετε έμφαση στο ποιοί είστε. Σε Brands εξυπηρετεί πολύ στο να γίνει εκεί και η τοποθέτηση του Hashtag που χρησιμοποιούν στα Social Media.
Εκτός των παραπάνω που είπαμε, στα αποτελέσμα της Google εμφανίζονται και:
- Ο αριθμός των likes της σελίδας
- Ο αριθμός των χρηστών που γράφει για αυτη την σελίδα
- Η αξιολόγηση της σελίδας
- Και τα Sitelinks
Τα Sitelinks αποτελούν ακόμα περισσότερους σύνδεσμους που αφορούν μια συγκεκριμένη facebook page και εμφανίζονται κάτω από το αποτέλεσμα. Είναι πρακτικά κάτι που βλέπουμε στα Adwords και στα Οργανικά Αποτελέσματα της Google. Στη περίπτωση του Facebook είναι πιο δύσκολο να εμφανιστούν. Συμβαίνει σε πολύ μεγάλες εταιρείες, με πολύ δημοφιλή posts του facebook και συσχετιζόμενες Facebook pages. Για παράδειγμα τα προϊόντα ενός Brand.
Επιπλέον Ενέργειες
Στις ρυθμίσεις κάθε σελίδας υπάρχει μια επιλογή που αφορά τους περιορισμούς σε χώρα και ηλικία. Αυτοί οι περιορισμοί αν χρησιμοποιηθούν θα επηρεάσουν και την εμφάνιση της σελίδας στην Google.
Σημαντικό είναι επίσης να δημιουργούμε συνδέσμους προς την Facebook page μας. Αυτό φυσικά σε μεγάλο βαθμό γίνεται από το site μας, από όπου θα δημιουργήσουμε συσχέτιση με την Facebook page μας. Πέρα από αυτό όμως, μπορούμε και είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε συνδέσμους και:
- Μέσα σε posts του blog μας, για να καλούμε τους χρήστες να επισκεφθούν – κάνουν like στην facebook page μας.
- Μέσα σε άρθρα άλλων blogs/site που αναφέρονται σε εμάς.
- Στα υπόλοιπα Social Media που χρησιμοποιούμε.
Συγγραφή Άρθρου: Ζαχαράκης Δημήτρης