SEO – Η Σημασία Της Έρευνας Για Λέξεις-Κλειδιά

Το πρώτο βήμα για τη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) είναι η έρευνα για τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά. Αν δε γίνει σωστά αυτό το πρώτο βήμα οποιαδήποτε ενέργεια μετά είναι καταδικασμένη να αποτύχει! Πως γίνεται όμως αυτή η έρευνα;

Έρευνα Για Λέξεις-Κλειδιά

Ο στόχος της έρευνας για λέξεις κλειδιά είναι να βρεθούν οι φράσεις οι οποίες είναι σχετικές με το δικτυακό σας τόπο και την αγορά στην οποία απευθύνεστε. Ιδανικά αυτές τις φράσεις θα πρέπει να τις αναζητούν συχνά και επιπρόσθετα να μην υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός για αυτές.

Είναι μάταιο να προσπαθείτε να βγείτε ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης για λέξεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο σας. Αν τυχόν σας επισκεφθεί κάποιος θα καταλάβει αμέσως ότι το site σας δεν είναι σχετικό και θα φύγει.

Επίσης είναι ανώφελο να κάνετε βελτιστοποίηση για λέξεις που θεωρείτε ότι είναι σχετικές με το αντικείμενο σας αλλά δεν ψάχνει κανείς. Ποιο το ώφελος;

Η Αγορά Που Απευθύνεστε

Παίζει κρίσιμης σημασίας ρόλο η αγορά που απευθύνεστε. Για οποιαδήποτε στρατηγική μάρκετινγκ για την επιτυχία, είναι κρίσιμο να κανείς να γνωρίζει το κοινό στο οποίο απευθύνεται και τα μέσα που είναι εφικτή η επικοινωνία.

Για κάποια target-groups το direct mail είναι μια καλή λύση, για μια άλλη οι μπροσούρες, για κάποια άλλη η τηλεόραση και τέλος για κάποια άλλη το Internet. Χρειάζεται λοιπόν focus με βάση κάποια κριτήρια, όπως:

  • περιοχή
  • χώρα
  • ηλικία
  • μορφωτικό επίπεδο
  • οικονομική τάξη

Για παράδειγμα, ένας οδοντίατρος σε μια συγκεκριμένη πόλη έχει πιο πιθανούς πελάτες, άτομα που ζουν στην ίδια περιοχή. Το να στοχεύσει όλη τη χώρα θα ήταν ασύμφορο! Και βέβαια  ένας ασθενής που ψάχνει για έναν οδοντίατρο θα αναζητήσει ένα στη δική του περιοχή.

Ένστικτο ή Πραγματικότητα;

Μια κοινή παγίδα είναι να αρχίσει η βελτιστοποίηση με ένα σύνολο από φράσεις-κλειδιά, που πιστεύετε με βάση το ένστικτο ότι ψάχνουν οι στόχοι σας. Πολύ συχνά, θεωρεί κάποιος ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί στο κλάδο του είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι πελάτες του. Δυστυχώς αυτό απέχει μακράν από τη πραγματικότητα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αν λοιπόν βασιστείτε σε αυτές τις λέξεις κλειδιά, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, μπορεί να πετύχετε υψηλές κατατάξεις αλλά η επισκεψιμότητα που θα κερδίσετε θα είναι χαμηλή και όχι στοχευμένη.

Οπότε πως ξεπερνιέται αυτό το πρόβλημα;

Είναι απλό!

Στατιστικά στοιχεία. Στατιστική=Πραγματικότητα

Υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές που μπορούν να σας πουν ακριβώς τι ψάχνουν οι χρήστες στο διαδίκτυο. Κάθε τέτοια πηγή έχει μια μεγάλη βάση δεδομένων από χρήστες που παρακολουθεί ακριβώς τι ψάχνουν κάθε μέρα. Όσο πιο μεγάλη είνα αυτή η βάση δεδομένων τόσο πιο αντιπροσωπευτική είναι, άρα τόσο καλύτερα για σας.

Παλιά από τις καλύτερες πηγές ήταν το Overture (Yahoo Search Marketing) και το Wordtracker. Αργότερα δημιουργήθηκε το ακόμα καλύτερο Keyword Discovery.

Μόλις πρόσφατα η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Internet, το Google, άρχισε να δίνει πρόσβαση στα στατιστικά που κρατάει.

Οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να πάει στο Google Keyword Tool και να δει τι ψάχνουν οι χρήστες στο Google, σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Τα στοιχεία δίνονται για τον εκάστοτε μήνα. Επίσης φαίνεται και ποιος είναι ο μέσος όρος αναζητήσεων το μήνα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκάμηνου.

Ερευνητική Διαδικασία

Η έρευνα για λέξεις-κλειδιά περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  • Εύρεση
  • Ανάλυση
  • Επιλογή
  • Ανάπτυξη – Υλοποίηση

Κατά τη διάρκεια της εύρεσης πρέπει να ανακαλυφθούν οι λέξεις-κλειδιά που είναι δυνατόν να σχετίζονται με την ιστοσελίδα σας και απευθύνονται στο target group σας

Στην ανάλυση προσθέτονται πληροφορίες σχετικά με το υπάρχον ανταγωνισμό.

Η διαδικασία επιλογής συνεπάγεται την αντικειμενική αξιολόγηση και το ξεδιάλεγμα το λέξεων που είναι αφενός σχετικά με το δικτυακό σας τόπο και το target group, και αφετέρου τις ψάχνουν αρκετοί χωρίς να υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός από άλλα sites. (Ισχυρός θεωρείται ο ανταγωνσιμός αν έχει βελτιστοποιήσει τις σελίδες του για τις λέξεις κλειδιά και έχει πολλά καλά links από άλλα σχετικά sites)

Στο τελικό στάδιο της υλοποίησης γίνεται η βελτιστοποίηση του δικτυακού σας τόπου με βάση αυτές τις λέξεις.

1ο Βήμα: Εύρεση Λέξεων Κλειδιών

Αρχικά είναι να εντοπίσετε τις πρώτες πιο σημαντικές 15 λέξεις-κλειδιά, που είναι αυστηρά επικεντρωμένες στην επιχείρησή σας. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από συναδέλφους σας και ακόμα καλύτερα πελάτες. Ένας αρχικός κατάλογος με 15-20 λέξεις-κλειδιά μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτό το στάδιο, το οποίο μπορεί να είναι γενικής φύσεως.

Μην προσπαθήσετε ακόμα να βρείτε πολύ εξειδικευμένες φράσεις-κλειδιά. Εστιάστε τη προσοχή σας σε μικρές φράσεις-κλειδιά, με 1-2 λέξεις.

Διαλέξτε το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε για την έρευνα σας. Εμείς συνιστούμε με διαφορά το Google Keyword Tool.

Επιλέξτε τις χώρες και γλώσσες που σας ενδιαφέρουν (πχ Ελλαδα-Ελληνικά), βάλτε τις λέξεις 15-20 αρχικές λέξει-κλειδιά και πατήστε submit.

Μόλις εμφανιστεί η λίστα μπορείτε να τη σορτάρετε με βάση τον αριθμό αναζητήσεων μέσα στο προηγούμενο μήνα, ή το μέσο μηνιαίο αριθμό αναζητήσεων.

Επιλέξετε έπειτα τις λέξεις που έχουν αρκετές αναζητησεις το μήνα και είναι σχετικές με το site και την αγορά σας (εδώ θα βρείτε και τις πιο εξειδικευμένες φράσεις-κλειδιά)

Μπορείτε εύκολα να εξάγετε αυτή τη λίστα στο Excel για πιο εύκολη επεξεργασία (υπάρχει επιλογή στο κάτω μέρος της λίστας, στο Google)

2ο Βήμα: Ανάλυση Λέξεων Κλειδιών

Αυτό συνεπάγεται την ανάλυση του ανταγωνισμού για τους όρους αναζήτησης, δηλαδή, πόσες σελίδες εμφανίζονται σε μια μηχανή αναζήτησης όπως το Google. Αυτό σας δίνει μια ιδέα για το πόσες σελίδες ανταγωνίζονται για την κορυφή (1η σελίδα). Αν και τις πιο πολλές φορές θα συναντήσετε βελτιστοποιημένες σελίδες στην κορυφή, μην εκπλαγείτε αν δείτε και μη βελτιστοποιημένες σελίδες. Αυτό οφείλεται στο πολύπλοκο μηχανισμό των μηχανών αναζήτησης, που αξιολογούν συν τοις άλλοις τα links που έχει κάθε site που έρχονται από άλλα sites. Ως εκ τούτου, είναι συνετό να συνειδητοποιεί την έκταση του ανταγωνισμού.

Μπορείτε να δείτε κάποια από τα κριτήρια αξιολόγησης του Google αν διαβάσετε τα άλλα άρθρα μας γύρω από το θέμα του SEO.

Ελπίζω στο σημείο αυτό να έχετε κάνει export στο excel. Για κάθε φράση κλειδί, γράψτε σε μια νέα στήλη τον αριθμό των sites που εμφανίζονται στο Google.

3ο Βήμα: Επιλογή Λέξεων Κλειδιών

Εάν έχετε ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία της εύρεσης και ανάλυσης, θα έχετε πιθανότατα τουλάχιστον 50-100 φράσεις-κλειδιά που χαρακτηρίζονται ως “υψηλής απόδοσης”, δηλαδή είναι πολύτιμες φράσεις-κλειδιά που περιγράφουν με ακρίβεια τις περισσότερες ιστοσελίδες σας. Αν και οι γενικές λέξεις-κλειδιά έχουν περισσότερες αναζητήσεις, συχνά δεν φέρνουν το προσδοκόμενο αποτέλεσμα. Μπορεί ο χρήστης να έψαχνε για κάτι χωρίς να ξέρει τι ακριβώς, μπορεί να ήταν κάτι άσχετο ή κάτι το οποίο δεν έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο σας.

Εστιασμένες Φράσεις-Κλειδιά

Επιλέξτε τις φράσεις που αναζητιούνται συχνά, έχουν ανταγωνισμό αλλά όχι πολύ ισχυρό και είναι σχετικές με το δικτυακό σας τόπο. Αν πουλάτε κάτι επιλέξτε λέξεις που δηλώνουν μεγαλύτερο buyer’s intention. Μεγαλύτερη πρόθεση αγοράς έχει κάποιος που ψάχνει για φίλτρο νερού με ενεργό άνθρακα και UV παρά κάποιος που ψάχνει για φίλτρα νερού!

Αφαιρέστε από τη λίστα σας πολύ γενικές φράσεις-κλειδιά με πολύ ανταγωνισμό. Επίσης αφαιρέστε φράσεις που ψάχνουν πάρα πολύ σπάνια. Είναι χαμένος κόπος!

Οργανώστε τη λίστα σας σε υποομάδες λέξεων, με παρόμοιο θέμα π.χ. Κόκκινα τριαντάφυλλα, κίτρινα τριαντάφυλλα!!! (το πόσο μικρές είναι οι υποομάδες εξαρτάται από το πλήθος λέξεων και το πλήθος σελίδων που θα έχει το site σας)

4ο Βήμα: Υλοποίηση

Για κάθε υποομάδα πρέπει ιδανικά να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή σελίδα στο δικτυακό σας τόπο. Καλό είναι να μην προσπαθείτε να βελτιστοποιήσετε μια σελίδα για παραπάνω από 2 φράσεις-κλειδιά.

Εξαίρεση είναι οι περιπτώσεις που ο ανταγωνισμός είναι τόσο ανίσχυρος που είναι δυνατόν να βελτιστοποιήσετε μια σελίδα και για πάνω από 3 φράσεις-κλιεδιά. Κάτι τέτοιο αξίζει να το επιδιώξετε για την αρχική σελίδα του δικτυακού σας τόπου, σε περίπτωση που ανακαλύψετε την ευκαιρία.

Για να βρείτε ακριβώς πως να βελτιστοποιήσετε μια σελίδα για τις μηχανές αναζήτησης διαβάστε τα αντίστοιχα άρθρα μας για το SEO.

 

Αν θέλετε και εσείς υψηλές κατατάξεις για το δικτυακό σας τόπο, στο Google και στις άλλες μηχανές αναζήτησης, επικοινωνήστε μαζί μας!

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *