Καθώς το e-commerce απογειώνεται, οι καταναλωτές εξακολουθούν να εκτιμούν την in-store εμπειρία τους και η τελευταία προσπάθεια της Google συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων.
Μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις χρήσης του AR σε κινητό είναι η δυνατότητα να “παίζετε” με την εμφάνισή σας, είτε μέσω ρούχων, αξεσουάρ ή μακιγιάζ. Το Snapchat και το Instagram χρησιμοποιούν αυτήν την τάση και τώρα η Google κάνει την έναρξη της στο χώρο με τη δική της ενημέρωση.
Συγκεκριμένα, η google αξιοποίησε το ModiFace και την Perfect Corp, δύο εταιρείες που ασχολούνται πολύ με τις AR beauty technologies, για να προσφέρουν μια δυνατότητα που δίνει στους online shoppers μια virtual δοκιμή make up, χωρίς να αυτο να διαφέρει από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Πριν όμως ανακαλύψουμε περισσότερα σχετικά με το παραπάνω θέμα, ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει το Augmented reality (AR).
Τι ορίζεται ως Augmented reality
Το AR χρησιμοποιεί τη συσκευή σας για να συνδυάσει ψηφιακό περιεχόμενο στον πραγματικό κόσμο. Σε αντίθεση με το Virtual reality (VR), δεν χρειάζεστε ακουστικά, γυαλιά ή επιπλέον εξοπλισμό. Αντ΄ αυτού, το μόνο που χρειάζεστε είναι η κάμερα της συσκευής σας και μια εφαρμογή AR. Η τεχνολογία Augmented Reality επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού environment του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο συνδυασμός της κάμερας με το σύστημα GPS ενός κινητού τηλεφώνου επιτρέπουν την προβολή επιπλέον πληροφοριών για ένα γεωγραφικό σημείο, διαμορφώνοντας ένα επαυξημένο πληροφοριακά τελικό αποτέλεσμα. Παρέχονται πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενα, ήχους, video και αφορούν ειδικά τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται και δείχνει η κάμερα του χρήστη. Οι προβολές δεδομένων είναι δυνατές είτε από τις οθόνες κινητών είτε από ειδικά γυαλιά προβολής Augmented Reality.
Φέρνοντας τα οφέλη του in store shopping στα mobiles
Tο 61% των αγοραστών προτιμούν να ψωνίζουν από brands που έχουν και φυσικό κατάστημα και οχι από αυτά που είναι μόνο διαδικτυακά. Αυτό συμβαίνει λόγο του οτι μερικές φορές χρειάζονται κάτι άμεσα. Σχεδόν το 80% των αγοραστών θα επισκεφτούν το κατάστημα για να αγοράσουν κάτι, όταν έχουν ένα αντικείμενο που χρειάζονται ή θέλουν αμέσως.
Όμως το 78% των πελατών, κάνουν μια online αναζήτηση του προϊόντος που επιθυμούν, για να βεβαιωθούν για την ύπαρξή του στο φυσικό κατάστημα.Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που ο καταναλωτής αναζητά προϊόντα για τα οποία η δοκιμή είναι απαραίτητη οπως τα προϊόντα μακιγιάζ;
Παρόμοια με τη λειτουργία AR του YouTube για δοκιμή μακιγιάζ που κυκλοφόρησε πέρυσι, η Google χρησιμοποιεί κορυφαίες μάρκες όπως L’Oréal, Estée Lauder, MAC Cosmetics, Black Opal και Charlotte Tilbury επιτρέποντας στους καταναλωτές να δοκιμάσουν μια ποικιλία προϊόντων μακιγιάζ χωρίς να χρειάζεται μπουν σε ένα κατάστημα για να δοκιμάσουν την εμφάνιση και την αίσθηση.
Ας δούμε λοιπόν πώς λειτουργεί: Όταν ένας user πραγματοποιήσει την αναζήτηση για ένα συγκεκριμένο προϊόν κραγιόν ή σκιά ματιών, όπως – “Infallible Paints Metallic Eyeshadow της L’Oréal” – θα κατευθυνθεί στην virtual try on εμπειρία αγορών στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Από εκεί, θα μπορει να περιηγηθεί σε μια βιβλιοθήκη φωτογραφιών, με μοντέλα που αντιπροσωπεύουν μια σειρά από τόνους δέρματος για να συγκρίνει τις αποχρώσεις και να βρει το κατάλληλο προϊόν για αυτον.
Tο βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι καταναλωτές ανακαλύπτουν προϊόντα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, στη συνέχεια, κάνουν κλικ σε links που τους κατευθύνουν προς τους λιανοπωλητές για να κάνουν αγορές ή ακόμη και να πραγματοποιούν συναλλαγές στα social media. Ο βασικός πωλητής δεν είναι άλλος από τους influencers!
Πηγή εικόνας: jornalempresasenegocios.com.br
Εγκρίσεις από experts και enthusiasts
Στο πλαίσιο της προσπάθειας, η Google λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές τελικά λαμβάνουν την απόφασή τους και ενα μεγάλο ποσοστό είναι οι προτάσεις από αξιόπιστες πηγές όπως οι influencers .
Ετσι, η εταιρεία παρουσιάζει προτάσεις από λάτρεις και ειδικούς ομορφιάς, ένδυσης, σπιτιού και κήπου, συμπεριλαμβανομένων των social influencers, όταν ένας καταναλωτής περιηγείται στο google shopping.
“Μερικές φορές είναι χρήσιμο να λαμβάνετε προτάσεις και να βλέπετε πώς λειτουργούν τα προϊόντα για άλλα άτομα”, εξήγησε ο Kannan. “Μόλις βρείτε ένα προϊόν που σας αρέσει, θα μπορείτε εύκολα να αγοράσετε τα recommendations.”
Πηγή εικόνας: canva.com
H “year in search” AR εμπειρία
Το τέλος της χρονιάς φαίνεται πάντα νοσταλγικό και η Google και το Snapchat βασίζονται σε αυτό με έναν καινοτόμο τρόπο. Ένα νέο Google Lens προσβάσιμο μέσω του Snapchat δίνει στους χρήστες μια διαδραστική βόλτα στα βασικά γεγονότα της χρονιάς και τις αξιοσημείωτες πληροφορίες.
Για παράδειγμα, κάνοντας κλικ σε μια φωτογραφία από τα highlights της διαμαρτυρίας του Black Lives Matter, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι αναζητήσεις του όρου ήταν πενταπλασιες.
“Καθώς το 2020 φτάνει στο τέλος του, η Snap και η Google συνεργάστηκαν για να ζωντανέψουν την εικονική ιστορία του ” year in search ” της Google. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το “year in search” της Google ζωντανεύει στο AR και το ντεμπούτο της καμπάνιας στο Snapchat. “
Η συνεργασία μεταξύ της Google και του Snapchat επισημάνει πώς η εφαρμογή του Snapchat, δεν είναι μόνο πλατφόρμα Augmented reality, αλλά εργαλείο για τη βελτίωση της σύνδεσης με την Google, που χρησιμοποιεί το Snapchat για να ενισχύσει το awareness σχετικά με το overview των search trends για το 2020. Μπορεί επίσης να είναι ένδειξη μιας σημαντικής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο εταιρειών, καθώς η Google κάποτε ήθελε να αγοράσει το Snap.
Tα εργαλεία AR του Snapchat, συνεχίζουν να εξελίσσονται και να παρέχουν νέα opportunities για συναρπαστικά projects αυτού του τύπου. Το AR πρόκειται να γίνει πολύ μεγαλύτερο ζήτημα, με το Facebook και την Apple να θέλουν να κυκλοφορήσουν τα γυαλιά με δυνατότητα AR.
Πηγή εικόνας προφίλ: Canva.com