Pinterest Analytics: Ναι, υπάρχουν και αυτά!

Το Pinterest κερδίζει χρήστες παντού και φυσικά και στη χώρα μας. Επίσης το προτιμούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις είτε δραστηριοποιούνται εντός είτε (κυρίως) εκτός χώρας. Φυσικά όσο αυξάνει η χρήση ενός μέσου τόσο γίνεται απαραίτητο το να μάθουμε τα μυστικά του. Ειδικά όταν αυτά τα μυστικά έχουν να κάνουν με την ανάλυση δεδομένων και κατ’ επέκταση με την ανάπτυξη της δραστηριότητας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς μας. Κι αφού γιατί τα analytics κάθε πλατφόρμας μας δείχνουν την απόδοσή μας αλλά ταυτόχρονα μας βοηθούν να χαράξουμε τη στρατηγική μας.

Κι όπως ήδη γνωρίζουμε η στρατηγική είναι αυτή που μας βοηθά να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν

Βασικός κανόνας για να μπορούμε να δούμε τα analytics στο Pinterest είναι να έχουμε εταιρικό λογαριασμό (όχι στην τράπεζα, στο Pinterest).

Τα analytics στο Pinterest χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: αυτά που αφορούν το προφίλ, το ακροατήριο και το site.

 

Προφίλ

Impressions

Μετράει τον αριθμό των προβολών ενός pin στον τοίχο, στην αναζήτηση, στις επιμέρους κατηγορίες και είναι σημαντικό γιατί μας δείχνει τι κάλυψη δημιουργεί το περιεχόμενό μας.

Close-ups

Μας δείχνει τον αριθμό των φορών που κάποιος κλικάρει επάνω στο pin για να το δει καλύτερα. Ουσιαστικά δείχνει τον αντίκτυπο του κάθε pin διότι για να το ανοίγει κάποιος σημαίνει ότι κάτι ενδιαφέρον βρήκε.

Repins

Μετράει τις φορές που κάποιος κάνει save σε ένα pin για να το μεταφέρει σε κάποια από τις καρτέλες του. Αυτό μας δείχνει ότι το συγκεκριμένο pin προκαλεί  περισσότερο engagement.

Clicks

Μας δείχνει τον αριθμό των κλικ από το pin προς το site μας και είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι οι χρήστες ενδιαφέρονται και ότι τα call to action που έχουμε χρησιμοποιήσει είναι επιτυχημένα. Αν ο στόχος είναι οι μετατροπές τότε αυτά τα κλικ είναι ένας καλός δείκτης για το ROI.

Top pins

Μας δείχνει τα 50 καλύτερα pin των τελευταίων 30 ημερών και βασίζεται στις προβολές, στα repins και στα κλικ και μας δίνει μία συνολική εικόνα ώστε να μπορέσουμε να δούμε τον αντίκτυπο των pin μας.

Top boards

Μια ματιά στους πίνακες των τελευταίων 30 ημερών που μας βοηθάει να καταλάβουμε πως οι χρήστες χρησιμοποιούν και κατηγοριοποιούν το περιεχόμενό μας.

All time

Συνολικά στατιστικά για να δούμε την απόδοσή μας σε βάθος χρόνου και να ορίσουμε τα benchmark μας.

 

Ακροατήριο

Δημογραφικά

Περιλαμβάνει στοιχεία όπως η γλώσσα, το φύλο και τη χώρα και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το ακροατήριό μας. 

Audience Affinities

Εδώ βλέπουμε τι απασχολεί το ακροατήριό μας. Τις δημοφιλέστερες κατηγορίες, τους top πίνακες στους οποίους βρίσκεται το περιεχόμενό μας καθώς και άλλους λογαριασμούς τους οποίους έχει ακολουθήσει το κοινό μας. Όσο πιο πολύ κατανοούμε το ακροατήριό μας και μαθαίνουμε τι προτιμά τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε το περιεχόμενο που τους αρέσει ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερο engagement.

 

Site (ισχύει όταν ποστάρετε pin από το site σας)

Impressions

Μας δείχνει τον αριθμό των προβολών ενός pin από το site μας που έχει εμφανιστεί στον τοίχο, στην αναζήτηση και στις επιμέρους κατηγορίες

Saves

Μας δείχνει τον αριθμό των pin που έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο πίνακα. Κάθε τέτοια αποθήκευση αυξάνει την κάλυψη των post μας και αποδεικνύει ότι το περιεχόμενο χαίρει διανομής. Επίσης, σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να επανέλθει στο pin και σε δεύτερη φάση, ότι δηλαδή «χτίζει» μία σχέση με τη μάρκα/ προϊόν.

Clicks

Εδώ βλέπουμε τον αριθμό των κλικ σε pin που έχουν προέλθει από το site μας

Top pins

Τα πιο δημοφιλή pin του site μας και μας δείχνουν τι μπορούμε να δημιουργήσουμε (ακόμα και νέα προϊόντα ή υπηρεσίες).

Original Pins

Εδώ βλέπουμε τον αριθμό των μοναδικών pin που δημιουργήθηκαν από το site μας χρησιμοποιώντας την αποθήκευση, τις επεκτάσεις για Pinterest ή το χειροκίνητο ανέβασμα pin. Έτσι, παίρνουμε μία καλή ιδέα του πρωτότυπου υλικού που μεταφορτώνεται από το site μας.

 

Όπως έχει ήδη σημειωθεί τα παραπάνω metrics αποτελούν ένα καλό οδηγό για την επιχείρηση. Μπορούμε να εστιάσουμε σε ένα από αυτά ή σε συνδυασμό περισσότερων ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τους στόχους κλπ. Διάθεση για ανάλυση να υπάρχει και πάντα βγαίνουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *