Personalised Marketing

Λίγη θεωρία αντί εισαγωγής

Μια επιχείρηση παράγει μία σειρά προϊόντα (ή υπηρεσίες) και τα τοποθετεί στην αγορά με στόχο να καταναλωθούν. Για κάθε προϊόν δημιουργεί ένα διαφημιστικό μήνυμα το οποίο απευθύνει στο κοινό-στόχος που έχει προκαθορίσει.

Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος επικοινωνίας ο οποίος βασιζόταν επάνω σε συγκεκριμένες τυπολογίες κοινού. Επειδή δεν ήταν εύκολο να καλύψουν όλους τους πιθανούς καταναλωτές διαφημίζοντας σε ένα μέσο, οι διαφημιστές κατεφεύγαν σε όλα τα διαθέσιμα  μέσα ώστε να καλύψουν αποτελεσματικά αυτό το κοινό-στόχος.

Πλέον, όλοι είναι στο Internet, επιχειρήσεις και καταναλωτές αλλά πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσεις ένα μήνυμα και να απευθύνεται σε όλους. Είναι τόσα πολλά και τόσο διαφορετικά τα ενδιαφέροντα του κοινού που αυτό το ενιαίο μήνυμα δεν είναι ελκυστικό και κατά συνέπεια δεν είναι αποτελεσματικό. 

marketing

Έτσι, φτάνουμε στον όρο one to one marketing που δηλώνει αυτό ακριβώς αυτό που λέει η φράση. Διαφήμιση ένας προς έναν ή αλλιώς διαφορετικό διαφημιστικό μήνυμα για κάθε έναν καταναλωτή ξεχωριστά.

Το οποίο στην πράξη μπορεί να είναι ένας προς δέκα ή ένας προς μερικές, λίγες χιλιάδες (αν μιλάμε για μια παγκοσμιοποιημένη αγορά).

Φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία.

Το άμεσο μέλλον

Η ένας προς έναν επικοινωνία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τάσεις γα το 2017.

Το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η επιχείρηση μιλάει στον καταναλωτή στη γλώσσα που αυτός θέλει να ακούσει. Προσωποποιημένο μήνυμα. Και τώρα πια μπορούμε και να μιλάμε για μήνυμα με ήχο και εικόνα όχι απλώς ένα κειμενάκι με το όνομα του καταναλωτή. Μιλάμε στην πράξη για UX (user experience) τόσο διαδραστική που όχι μόνο δεν θα ενοχλεί αλλά ο καταναλωτής θα θέλει κι άλλο. Μιλάμε για εξατομικευμένες διαφημίσεις, προϊόντα, υπηρεσίες, προσφορές, newsletters, ενημερώσεις, προτάσεις και, και, και… αλλά δείτε στην πράξη με μερικά παραδείγματα περί τίνος πρόκειται.

Παράδειγμα 1

Στέλνουμε ένα ενημερωτικό Newsletter αναγράφοντας τον παραλήπτη με το μικρό του όνομα (Αγαπητέ Φίλιππε…) αλλά δεν έχουμε ένα προϊόν που να ταιριάζει στις ανάγκες του. Ενώ το ιδανικό θα ήταν να του στέλναμε ένα Newsletter σχετικό με το προϊόν που είδε κατά την τελευταία επίσκεψη στο site μας.

Εγκαταλελειμένα καλάθια

Παράδειγμα 2

Βλέπουμε ποιό ή ποιά προϊόντα έχουν εγκαταλείψει μέσα στο καλάθι τους οι καταναλωτές και διαμορφώνουμε προτάσεις/προσφορές ειδικά φτιαγμένες για τον καθέναν από αυτούς. Τις επικοινωνούμε με email, newsletter, τηλέφωνο κλπ.

Οι πλατφόρμες υπάρχουν και πολλές άλλες ετοιμάζονται αλλά αυτού του είδους η επικοινωνιακή προσέγγιση απαιτεί περισσότερους ανθρώπινους πόρους από την πλευρά της επιχείρησης στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων και στον τομέα της παραγωγής εξατομικευμένων μηνυμάτων.

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *