Τα πράγματα στο digital marketing αλλάζουν συχνά. Έτσι, ήταν προφανώς αναμενόμενες και κάποιες αλλαγές που αφορούν το περιεχόμενο. Πρόκειται για τις νέες τάσεις, τις οποίες θα δούμε αναλυτικά για να ξέρετε πως να κινηθείτε από εδώ και στο εξής.
Το περιεχόμενο γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικό και επομένως από πείραμα του marketing έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό εργαλείο το οποίο προσανατολίζεται στην εξυπηρέτηση των αναγκών, των ενδιαφερόντων, των συνηθειών και των προτιμήσεων του χρήστη.
1.Οπτικό υλικό εντός του περιεχομένου
Από όσο διαφαίνεται το δυναμικό και διαδραστικό οπτικό περιεχόμενο θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις πλατφόρμες, τόσο όσον αφορά την επικοινωνία όσο και όσον αφορά την ψυχαγωγία. Ειδικότερα στην κατηγορία κοινού που είναι ηλικιακά λίγο πριν την ενηλικίωση. Το Instagram, το Tik Tok και το Snapchat (όχι τόσο στην ελληνική όσο σε άλλες αγορές) είναι εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των εφήβων.
Όσον αφορά τους ενήλικες η δημοφιλία του Youtube ξεπερνάει και αυτή του Facebook.
Κι έτσι όπως είναι αναμενόμενο τα οπτικά ερεθίσματα προς τον χρήστη θα γίνονται ολοένα και πιο πλούσια και πιο ενδιαφέροντα.
Μερικές ιδέες για ενδιαφέροντα δημιουργικά είναι:
- Να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.
- Να δημιουργήσετε τα δικά σας gifs. Και όταν εννοούμε δικά σας, κυριολεκτούμε. Δικά σας, με το πρόσωπό σας!
- Να είναι branded, να προβάλλεται δηλαδή η επωνυμία σας.
Εικόνα: searchenginejournal.com
2.Video και οπτικοποίηση μιας ιστορίας
Η θριαμβευτική πορεία του video συνεχίζεται ακάθεκτη. Και όσο συνεχίζεται τόσο θα υπάρχει ανάγκη για δυναμικά δημιουργικά και για ιστορίες που λέγονται μέσα από εικόνες.
Σύμφωνα με έρευνες οι χρήστες προσπερνούν τις απλές εικόνες, σε σχέση με τα video, κατά 5,65% περισσότερο.
Επίσης 84% των χρηστών δήλωσε ότι πείστηκε να αγοράσει ένα προϊόν αφού είχε παρακολουθήσει ένα video, ενώ το ποσοστό παραμένει υψηλό, 79%, όταν πρόκειται για τη χρήση μιας υπηρεσίας ή το κατέβασμα μιας εφαρμογής.
Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι οι καταναλωτές μιας μάρκας αποζητούν περισσότερο επώνυμο video περιεχόμενο από την εν λόγω μάρκα.
Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τη Google ως μηχανή αναζήτησης, βρίσκεται η Google με το YouTube. Δηλαδή το YouTube είναι η δεύτερη σε δημοφιλία μηχανή αναζήτησης.
Για το τέλος σας φυλάμε το καλό: ένας στους δύο millennials δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα χωρίς το video! WOW!
Τι συνεπάγεται αυτό για τους marketers;
Ότι πρέπει να συνεχίσουν να λένε ιστορίες μέσω video, με έμφαση στην ποιότητα ώστε να προσελκύσουν και, το κυριότερο, να κρατήσουν (με την έννοια της δέσμευσης) το ακροατήριό τους. Οπότε βρείτε ωραίες ιστορίες, δώστε τους εικόνα και μοιραστείτε τις.
3.Αυξήστε το E-A-T σας
Πριν από μερικά χρόνια η Google μοίρασε οδηγίες και υπενθυμίσεις για τις αναβαθμίσεις που την αφορούσαν. Μέσα στις οδηγίες αυτές περιλαμβανόταν και το περίφημο ΕΑΤ (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). Δηλαδή:
Εξειδίκευση, Αυθεντικότητα, Αξιοπιστία.
Εικόνα: searchenginehournal
Και γιατί το έκανε αυτό; Μα φυσικά για να καταδείξει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν και που πρέπει να εστιάσουμε για σωστό περιεχόμενο.
Ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Για ιστοσελίδες, για blog, για social media, για παντού!
Πως αποδεικνύετε ότι χρησιμοποιείτε την παραπάνω τριπλέτα;
- Κερδίζοντας likes ή mentions από άλλα, έγκυρα site.
- Παρέχοντας πληροφορίες όπως βιογραφικά στοιχεία και διαπιστευτήρια στο site σας.
- Με συνδέσμους σε site που παρέχουν υποστηρικτικά στοιχεία για όσα αναφέρετε (έρευνες, στατιστικά, γεγονότα).
- Ανανεώνοντας το site σας τακτικά με περιεχόμενο που είναι έγκυρο και φρέσκο.
Όπως έχουμε ξαναγράψει το περιεχόμενό σας πρέπει να είναι χρήσιμο, καλοφτιαγμένο και σύμφωνο με το EAT!
4.Ακόμα καλύτερο περιεχόμενο
Η ανάγκη για ποιοτικό και στοχευμένο, με την έννοια του σκόπιμου, περιεχόμενο δεν θα σταματήσει ποτέ. Αυτό αναγνωρίζεται από τους marketer οι οποίοι επενδύουν στη δημιουργία περιεχομένου κατά 70% του προϋπολογισμού τους. Αυξάνουν μάλιστα και την επένδυση σε τεχνολογία παραγωγής περιεχομένου κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι μόνο με καλό περιεχόμενο μπορείς να κερδίσεις τόσο τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους αναγνώστες.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να:
- Κατανοήσουν τις ανάγκες του ακροατηρίου τους όπως αυτές προκύπτουν από τις λέξεις αναζήτησης που χρησιμοποιούν,
- Δώσουν καλογραμμένο περιεχόμενο που συμβαδίζει με τον τόνο και το ύφος της επιχείρησης,
- Συμπεριλάβουν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα που υποστηρίζουν τα λεγόμενα ή τα γραφόμενα και ενισχύουν την εμπιστοσύνη,
- Εμβαθύνουν στο θέμα που διαπραγματεύονται κάθε φορά και όχι απλώς να γράφουν ένα αρθράκι,
- Δημιουργήσουν καλύτερα εικαστικά με μπρανταρισμένες και πρωτότυπες φωτογραφίες και ingographics.
5.Εξαιρετικά στοχευμένο περιεχόμενο με γνώμονα τον πελάτη
Το περιεχόμενο με προτεραιότητα τον πελάτη δεν είναι απλώς μία τάση αλλά στρατηγική που κερδίζει, μηχανές και ανθρώπους. Για αυτό και το 88% των επιτυχημένων B2B επιχειρήσεων λέει ότι προτεραιοποιεί με βάση το ακροατήριο και στη συνέχεια με βάση τις πωλήσεις. Αυτό γίνεται διότι αντιλαμβάνονται ότι πρώτα χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης, παρέχοντας καθοδήγηση, πληροφορίες, βοήθεια ή ψυχαγωγία χωρίς αντάλλαγμα, και έπειτα δρέπεις τους καρπούς αυτής της σχέσης.
Επιπλέον αυτή είναι η στρατηγική για τη νούμερο ένα θέση στην κατάταξη της Google. Και αυτό δεν θα αλλάξει, σίγουρα όχι όσο πρόκειται για στρατηγική που κερδίζει.
Πως θα ανακαλύψετε τις μοναδικές ανάγκες του ακροατηρίου σας;
Ερευνώντας. Ρωτώντας. Συνεργαζόμενοι με τις διάφορες ομάδες. Ανακαλύπτοντας ποιοι είναι.
Όταν τους γνωρίσετε καλά, τότε θα μπορέσετε να δημιουργήσετε περιεχόμενο που τους μιλάει σε βάθος. Με άλλα λόγια θα δημιουργήσετε υπερστοχευμένο περιεχόμενο. Τέτοιου είδους περιεχόμενο καλύπτει τις ανάγκες τους και δημιουργεί την επιθυμητή δέσμευση με την επιχείρηση.
Αυτό είναι και το περιεχόμενο στο οποίο δίνει προτεραιότητα η Google αυτή τη στιγμή και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε!
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία