Η συγγραφή κειμένων για διαφημίσεις είναι μια σκληρή δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει! Και αφού κάποιος την κάνει, καλό είναι να την κάνει καλά! Και πρέπει να την κάνει καλά διότι χωρίς καλό κείμενο η διαφήμιση μπορεί να πατώσει και μαζί της και το προϊόν. Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν. Εκτός αν μάθει κανείς τα κόλπα και τα ακολουθεί πιστά.
Ποια είναι αυτά;
Δεν είναι ένα και δύο, είναι αρκετά και θα τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.
Ξεκινάμε.
1.Σαφής προσδιορισμός του κοινού-στόχος
Βρείτε σε ποιον πουλάτε. Άλλη επικοινωνία θέλει ο φοιτητής και άλλη ο οικογενειάρχης, άλλη οι vegan και άλλοι οι κρεατοφάγοι. Οπότε όσο πιο πολλά ξέρετε για το κοινό-στόχος, τόσο το καλύτερο.
2.Επιλέξτε ένα στόχο
Που θέλετε να οδηγήσει η διαφήμιση; Θέλετε να οδηγήσετε τον πελάτη σε ένα site να αγοράσει; Ή μήπως θέλετε να κάνει εγγραφή σε ένα newsletter; Ή μήπως θέλετε να πάει στο κοντινότερο κατάστημα; Αυτή η απάντηση πρέπει να έχει δοθεί πριν ξεκινήσετε να γράφετε το κείμενο της διαφήμισης.
3.Αίσθηση επείγοντος
Δημιουργήστε μια αίσθηση επείγοντος. Δώστε επιτακτικό τόνο (όχι διαταγή αλλά σημαντικότητα). Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως «μην χάσετε» και η δουλειά θα γίνει.
4.Υποστηρίξτε με στοιχεία
Τα στατιστικά στοιχεία δίνουν βαρύτητα και κύρος, στηρίζουν μία ιστορία και φέρνουν κλικ.
5.Χρησιμοποιήστε τις κριτικές των πελατών
Οι υπάρχουσες κριτικές πελατών σας μπορούν να αποτελέσουν μία θαυμάσια βάση για το κείμενό σας ή ακόμα και ολόκληρο το κείμενό σας.
6.Μείνετε στην απλότητα
Οι Αμερικάνοι λένε: keep it simple stupid. Πρόκειται για τον γνωστό κανόνα KISS. Ο οποίος είναι γνωστός ακριβώς για έναν λόγο: ΔΟΥΛΕΥΕΙ! Ένα απλό και ευανάγνωστο κείμενο είναι αρκετό μέσα στο πλήθος των πληροφοριών που λαμβάνουμε. Όσο πιο μικρές φράσεις τόσο πιο εύκολο για τον χρήστη να το θυμάται.
7.Χρησιμοποιήστε ενεργητική φωνή
Το μήνυμα γίνεται πιο άμεσο και πιο ξεκάθαρο.
8.Διαλέξτε προσεκτικά τα επίθετα
Οι επιθετικοί προσδιορισμοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Δείτε το παράδειγμα:
«τώρα είναι η εποχή να αγοράσετε τη μαναβική σας» και «αισθανθείτε τα υπέροχα, μυρωδάτα και ολόφρεσκα φρούτα». Ποιο πιστεύετε ότι θα δουλέψει καλύτερα;
9.Εστιάστε στους πελάτες σας
Αφήστε λίγο τα δικά σας και μιλήστε τους για τα δικά τους. Πως θα τους λύσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, πως θα κάνετε τη ζωή τους καλύτερη κλπ.
10.Τραβήξτε την προσοχή
Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να ειπωθούν εδώ. Βρείτε έναν τρόπο να τραβήξετε την προσοχή τους. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με το design αλλά συχνά και το κείμενο κάνει θαύματα.
11.Χτίστε ενδιαφέρον
Το κείμενο πρέπει πάντα να είναι ενδιαφέρον. Αποφύγετε τις περιττές λέξεις. Πως θα το πετύχετε; Γράψτε όσο πιο πολύ μπορείτε και αρχίστε να σβήνετε. Όταν φτάσετε στο σωστό σημείο θα το καταλάβετε.
12.Αποφύγετε την κολακεία.
Όλοι την καταλαβαίνουν!
13.Δείξτε συμπάθεια
Δείξτε, μέσα από το κείμενο, ότι κατανοείτε τον «πόνο» του πελάτη. Και ότι του προσφέρετε λύση. Απλά και όμορφα.
14.Δώστε λύση
Δεν χρειάζεται να περιαυτολογείτε. Δώστε τους να καταλάβουν πως θα λύσετε το πρόβλημα.
15.Χρήση αναλογιών
Εξηγήστε με απλό τρόπο περίπλοκες έννοιες ώστε να γίνουν κατανοητές. Χρησιμοποιήστε συσχετισμούς με κάτι πιο απλό και πιο γνωστό.
16.Πείτε κάτι αστείο
Το χιούμορ είναι ένας καλός τρόπος να περάσει ένα μήνυμα. Επίσης είναι ευκολότερο να θυμούνται ένα αστείο παρά ένα σλόγκαν.
17.Διαλέξτε ένα call to action
Ένα call to action μπορεί να συσχετιστεί με τον στόχο (που είπαμε παραπάνω) και μπορεί να πάει το κείμενό σας ένα βήμα παραπέρα.
18.Αποφύγετε τις κακές λέξεις
Δεν είναι και πολύ ωραίο να βρίζουμε στις διαφημίσεις. Είναι πολύ λίγες οι φορές όπου οι κακές λέξεις μπορεί να κάνουν καλό. Γενικά αποφύγετε εκτός αν είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα γυρίσει boomerang.
Στο παραπάνω παράδειγμα, η KFC βρήκε έναν πολύ έξυπνο τρόπο να χρησιμοποιήσει μία κακή λέξη, ως αναγραμματισμό του brand της, σε μία προσπάθεια να ζητήσει συγνώμη για ένα πρόβλημα στις υπηρεσίες της.
19.Ξεκάθαρο μήνυμα
Πόσες φορές έχετε δει ωραία εικαστικά με ωραία κείμενα και δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς διαφημίζουν; Σίγουρα πολλές. Αυτό λοιπόν πρέπει να αποφύγετε.
20.Μην είστε επίπεδοι
Η μάρκα σας έχει χαρακτήρα και αυτός πρέπει να φανεί στη διαφήμιση. Αν καταπνίξετε το χαρακτήρα της μάρκας τότε θα είναι σαν να προσπαθείτε να πουλήσετε κάτι άλλο και τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια.
21.Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας
Ναι, είναι η φράση κλειδί και για αυτό είναι η τελευταία. Εσείς γνωρίζετε και αγαπάτε τη μάρκα σας. Ξέρετε τις λέξεις και τις φράσεις που της ταιριάζουν, την αναδεικνύουν και την ξεχωρίζουν. Αφού λοιπόν λάβετε υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, εμπιστευθείτε και αυτό που σας λέει το ένστικτό σας.
Αντί για 22ο point και σε μορφή επιλόγου, η τελευταία συμβουλή είναι: κάντε δοκιμές! Ειδικά όσον αφορά την ψηφιακή διαφήμιση έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για δοκιμές.
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία