Offline Τεχνικές Προώθησης Ιστοσελίδων (Μέρος 9ο)

Εκτός από τις online τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων όπως Google Adwords, Article marketing κ.α. υπάρχει και η κλασσική διαφήμιση. Μάλιστα αν αυτή η διαφήμιση σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει πολύ περισσότερο traffic από τις online μεθόδους.

Συνήθως μέχρι τώρα η κλασσική διαφήμιση χρησιμοποιούνταν για να χτιστεί το brand name και να μάθουν οι υποψήφιοι πελάτες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Η διαφορά όσον αφορά τη νέα διαδικτυακή εποχή είναι ότι στόχος πρέπει να είναι να έρθουν κατ'αρχάς να επισκεφθούν το site της εταιρίας.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη κλασσική διαφήμιση…

Κάρτες

Φροντίστε πάνω στην κάρτα σας να εμφανίζεται ευδιάκριτα η διεύθυνση του δικτυακού σας τόπου π.χ. www.mycompany.gr

Κάτι που ίσως αξίζει να δοκιμάσετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα call to action, για παράδειγμα επισκεφθείτε το δικτυακό μας τόπο στη σελίδα www.mycompany.gr/special-offer/ για να μάθετε για τις τελευταίες προσφορές μας.

Οχήματα…

Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρίες που αναλαμβάνουν να εκτυπώσουν πάνω στο αυτοκίνητο σας (ή στα μηχανάκια της εταιρίας σας, ή το πούλμαν…) ότι ακριβώς θέλετε. Φροντίστε να φαίνεται εμφανώς το site σας.

Αφίσες – Μπροσούρες – Φυλλάδια

Σε όλα τα έντυπα που τυπώνετε και μοιράζετε φροντίστε να φαίνεται και το website σας. Δοκιμάστε να δώσετε ένα special bonus σε όσους επισκεφθούν το site σας (έκπτωση, δωρεάν επίσκεψη, δωρεάν ενημερωτικό βιβλίο…)

Εφημερίδες-Περιοδικά

Πριν αποφασίσετε να κινηθείτε προς μια τέτοια κατεύθυνση υπολογίστε τι budget έχετε διαθέσιμο. Κάντε ένα πλάνο και μια πρόβλεψη για το πόσο θα στοιχίσει και τι κέρδος μπορεί να έχετε από αυτή τη διαφήμιση. Όσο περισσότεροι διαβάζουν το έντυπο και όσο πιο σχετικό και στοχευμένο είναι το κοινό τόσο καλύτερα. Μην χρησιμοποιείτε διαφημίσεις που απλά προβάλλουν το brand και την εταιρία (εκτός αν είστε μεγάλη εταιρία με πολύ μεγάλο budget…).

Προτιμήστε direct marketing τεχνικές: "Αυτό έχουμε-αυτό θα κάνει για σας-αυτή είναι η εγγύηση-επικεφθείτε το site για να μάθετε περισσότερα και να το αγοράσετε".

Μια συμβουλή: Πριν κάνετε μια διαφήμιση ευρείας κλίμακας σε εφημερίδες δοκιμάστε τις τοπικές εφημερίδες της περιοχής σας, ιδιαίτερα αν η επιχείρηση σας έχει τοπικό χαρακτήρα (και target group). Το κόστος διαφήμισης σε τέτοιες εφημερίδες είναι συνήθως πολύ μικρό.

Αγγελίες

Εκτός από αγγελίες για μεταχειρισμένα… δοκιμάστε τις αγγελίες (ιδιαίτερα στη Χρυσή ευκαιρία) για την επιχείρηση σας και αυτά που προσφέρεται. Το μέγεθος της διαφήμισης είναι μικρό αλλά αν γραφτεί σωστά το κείμενο (καλή χρήση αρχών copywriting) οι αγγελίες αυτές μπορούν να γίνουν ένα μικρό χρυσορυχείο. Μάλιστα στη χρυσή ευκαιρία μπορείτα να βάλετε και φωτογραφίες. Αξίζει να επενδύσετε λίγα χρήματα για να γίνει η διαφήμιση σας με έντον γράμματα ή πλαίσιο.

Ραδιόφωνο

Η διαφήμιση στο ραδιόφωνο έχει πολλά κοινά με τη διαφήμιση στις εφημερίδες. Συστήνω να κάνετε μια μικρή εύκολη άσκηση…

Καθώς ακούτε ραδιόφωνο την επόμενη φορά προσέξτε ποιές διαφημίσεις σας κέντρισαν την προσοχή και ποιές ακριβώς σας έκαναν να θέλετε να πραγματοποιήσετε μια ενέργεια (π.χ. να αγοράσετε κάτι ή να δείτε ένα site). Ποιά ήταν αυτά τα καλά στοιχεία της διαφήμισης. Σίγουρα βέβαια, η διαφήμιση θα πρέπει να είναι σύντομη και σαφής. Αν δημιουργεί περιέργεια ή το σλόγκαν είναι κολλητικό ακόμα καλύτερα…

Τηλεόραση

Δοκιμάσατε όλα τα προηγούμενα; Αν ναι, και τα ταμεία της επιχείρησης είναι γεμάτα μπορείτε να αρχίζετε να σκέφτεστε τη δυνατότητα για διαφήμιση στην τηλεόραση.

Αποφύγετε περίεργες ώρες (εκτός αν πουλάτε ΧΧΧ!!!) και μικρά κανάλια που τα παρακολουθούν ελάχιστοι (και δεν ανήκουν στο δικό σας target group).

Μην πείθεστε από διαφημιστικές που τάζουν λαγούς και πετραχείλια. Η διαφήμιση αυτή είναι μια σοβαρή επένδυση και απαιτεί ανάλογη εντιμετώπιση.

Θα σας συμβούλευα να παρακολουθήσετε κάποια καλά δορυφορικά κανάλια για να δείτε πως προωθούν websites σε αυτά (προσωπικά βρίσκω καλά παραδείγματα σε Γερμανικά δορυφορικά κανάλια)

 

Ελπίζω να σας βοήθησα. Αν σας άρεσε το άρθρο περιμένω τα σχόλια σας!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *