Networking ή αλλιώς «Δικτύωση»

Η δικτύωση που όλοι ξέρουμε έχει, εδώ και πολλά χρόνια, πάρει άλλη μορφή, ψηφιακή. Δεν έχουμε όλοι ακολουθήσει αλλά μάλλον πρέπει.

Θα δούμε μαζί επτά τρόπους αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε ότι συχνά το online networking (ψηφιακή δικτύωση) με το offline networking συχνά αλληλοκαλύπτονται.

Επίσης, η ψηφιακή δικτύωση και επικοινωνία είναι θεωρητικά πιο εύκολη αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις! Και ο λόγος για το οποίο πρέπει να ξεχωρίσεις είναι για να σε προσέξουν αυτοί που έχουν επιρροή!

Πάμε να δούμε τα μυστικά της δικτύωσης!

network

Μυστικό 1

Βρες ποιος άνθρωπος βρίσκεται πίσω από τον άνθρωπο.

Ο παραπάνω γρίφος σημαίνει πολύ απλά ότι η συντομότερη διαδρομή για το στόχο μπορεί να μην είναι απαραίτητα η ευθεία! Μπορεί να θες να συνδεθείς απ’ ευθείας αλλά συχνά, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσωπα υψηλής επιρροής, υπάρχουν άνθρωποι που σκρινάρουν τις επικοινωνίες, τις επαφές κλπ. Βρες ποιός ή ποιοί είναι αυτοί και κάνε τις επαφές σου. Ένα από τα extension του Chrome, το Unomy, θα σε βοηθήσει πολύ.

Μυστικό 2

Γνώρισέ τους! Μάθε για αυτούς χωρίς να τους τρομάξεις. Χρησιμοποίησε μόνο τις πληροφορίες που είναι δημοσίως διαθέσιμες.

Μυστικό 3

Δώσε αξία προκαταβολικά!

Το μυστικό είναι να έχεις προσφέρει αξία πριν να χρειαστεί να τη ζητήσεις πίσω. Αυτό μπορεί να γίνει με σχόλια, κοινοποιήσεις, χρήσιμα κομπλιμέντα τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και με email. Σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσα από crowd-funding, μέσα από προσωπικά Blog ή σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα μέσα από… προσλήψεις!

Μυστικό 4

Περίμενε τον κατάλληλο χρόνο!

Παλιότερα έλεγαν, αν θέλετε να βρείτε το αφεντικό τηλεφωνήστε πριν τις 8 το πρωί. Εκείνη την ώρα λείπει όλο το υπόλοιπο προσωπικό οπότε θα τον βρείτε στο τηλέφωνο. Με το διαδίκτυο έπαψαν να είναι έτσι τα πράγματα. Κι έτσι, η κατάλληλη στιγμή φαίνεται να είναι όταν κάποιος ετοιμάζεται να εκδώσει ένα καινούριο βιβλίο ή ένα προϊόν. Τότε έχει περισσότερη ανάγκη από καινούριες συνδέσεις.

Δικτύωση

Μυστικό 5

Προσωποποίησε την επαφή!

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς είναι η αδιακρισία, να «ξεφυτρώσει» χωρίς να υπάρχει λόγος. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Αντίθετα, όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον, τότε δώσε το στίγμα σου ώστε να τραβήξεις την προσοχή. Μπορείς να συμπεριλάβεις κάτι προσωπικό στο σχόλιο ή στο μήνυμά σου.

Μυστικό 6

Να είσαι σύντομος! Η φλυαρία δεν βοήθησε ποτέ κανέναν πολύ δε περισσότερο όταν απευθύνεται σε πολυάσχολους ανθρώπους. Κάνε το μήνυμά σου εύληπτο, ευκολοδιάβαστο και εύκολο να σου πουν… ΝΑΙ.

Μυστικό 7

Έφτασε η ώρα να ζητήσεις κάτι. Κάντο με σαφήνεια! Χωρίς ήξεις αφήξεις. Να θυμάσαι τον εξής κανόνα: ένα μήνυμα, μία χάρη! Μην ζητάς πολλά και μπερδεμένα γιατί κινδυνεύεις να μην κερδίσεις τίποτα…

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *