Marketplaces: λύσεις και προκλήσεις

Τα marketplaces είναι ηλεκτρονικές πλατφόρμες οι οποίες συνδέουν τους λιανοπωλητές ή τους εμπόρους απ’ ευθείας με τους καταναλωτές.

Είναι με άλλα λόγια μεσάζοντες οι οποίοι εισπράττουν προμήθεια (με διάφορους τρόπους: ποσοστό επί των πωλήσεων, σταθερή αμοιβή κλπ) από τα συμβαλλόμενα μέρη. Το πρώτο marketplace που μας έρχεται στο νου είναι το eBay. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα συνδυάζονται τα φυσικά με τα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως για παράδειγμα το ελληνικό Public ή το επίσης πασίγνωστο και παντοδύναμο Amazon.

Στόχος κάθε marketplace είναι να «βάλει» τον πελάτη μέσα στο σύστημά του και να τον κρατήσει εκεί προσφέροντας πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. Φυσικά όπως κάθε επιχειρηματική δράση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα/προβλήματα.

Πλεονεκτήματα

  • Αποτελούν ένα επιπλέον κανάλι για τους πωλητές στο οποίο μπορούν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους και να δημιουργήσουν επιπρόσθετες πωλήσεις.
  • Ανοίγουν τους παγκόσμιους ορίζοντες του πωλητή καθώς του δίνουν τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε όλον τον πλανήτη.
  • Αποτελούν ένα τρόπο μείωσης του κόστους marketing ειδικά αν συγκριθούν με άλλες ενέργειες προώθησης που έχουν ως κύριο στόχο την δημιουργία πωλήσεων.
  • Αποτελούν ένα εύκολο τρόπο δημιουργίας εμπιστοσύνης μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή καθώς παρεμβάλλεται το κύρος της πλατφόρμας.
  • Βοηθούν τον αγοραστή να έχει συνεχή ενημέρωση όσον αφορά την τιμή και τη διαθεσιμότητα και να εξασφαλίσει αγοραστικές ευκαιρίες.
  • Αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος ώστε ο αγοραστής να αναζητήσει και να συγκρίνει προϊόντα από πολλούς διαφορετικούς πωλητές.

Μειονεκτήματα/ Προβλήματα

  • Συναλλαγές που βασίζονται εξ’ολοκλήρου στην τεχνολογία.
  • Ο υψηλός βαθμός διαφάνειας στις τιμές αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εμπόρων και μπορεί να οδηγήσεις σε πόλεμο τιμών.
  • Η συνεχής ανάγκη ενημέρωσης της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται κοστίζει αρκετά.
  • Προκύπτουν ζητήματα διασφάλισης προσωπικών δεδομένων.
  • Περιορίζεται η παρουσία της μάρκας (brand) των προϊόντων του πωλητή.
  • Τα marketplaces μπορούν να επιβάλουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ πωλητή και αγοραστή.
  • Καθυστέρηση στην απόδοση των εσόδων του πωλητή.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα marketplaces έχουν για πελάτες τόσο τους πωλητές όσο και τους αγοραστές και η επιτυχία τους εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνύπαρξη και των δύο. Χωρίς πωλητές δεν υφίσταται marketplace και χωρίς αγοραστές δεν μπορείς να έχεις πωλητές.

Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα marketplaces είναι:

Εξυπηρέτηση πελατών:

Ο πελάτης έρχεται σε ένα online marketplace για να επιτύχει καλύτερη εξυπηρέτηση πελάτη, καθώς το όνομά του, η μάρκα του δηλαδή, αποτελεί εγγύηση.  Έτσι, οποιοδήποτε ζήτημα αντιμετωπίσει είτε ο πωλητής είτε ο αγοραστής, θα βλάψει την εικόνα της πλατφόρμας αλλά είναι και αυτή η οποία θα πρέπει να το επιλύσει. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η πλατφόρμα καλείται να δημιουργήσει ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών.

Κενά προσφοράς και ζήτησης:

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αυτού του τύπου βασίζονται στην κάλυψη του κενού μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής και οι δύο πελάτης της πλατφόρμας. Αν οι πωλητές δεν έχουν αρκετή δουλειά θα υπαναχωρήσουν και αν οι αγοραστές δεν βρίσκουν τα προϊόντα που θέλουν, θα φύγουν και ψάξουν σε άλλη πλατφόρμα. Ο πωλητής δημιουργεί την προσφορά και ο αγοραστής τη ζήτηση και η πλατφόρμα πρέπει να βρει το σημείο ισορροπίας.

Branding:

Πρόκειται για μεγάλο στοίχημα. Ένας αγοραστής έρχεται στην πλατφόρμα για μία συναλλαγή και αφού την ολοκληρώσει συνεχίζει να θυμάται από που αγόρασε το αντικείμενο. Το πιο πιθανό όμως είναι να μην θυμάται τον πωλητή από τον οποίο το αγόρασε. Αν όμως αν δεν θυμάται το όνομα του marketplace τότε σίγουρα μιλάμε για μία προβληματική σχέση, διότι ο συγκεκριμένος δεν θα μπορέσει να είναι πιστός πελάτης.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγορών προβαίνουν σε διαφημιστικές καμπάνιες, προσφέρουν εκπτώσεις, κουπόνια και ένα σωρό άλλες ενέργειες ώστε να χτίσουν το όνομά τους, δηλαδή το brand τους, καθώς σε αυτόν τον τύπο εμπορίου η διατήρηση του πελάτη είναι σημαντικότερη από την απόκτησή του.

Μία πλατφόρμα αγορών είναι γεμάτη προκλήσεις με κυρίαρχες την τεχνολογία αιχμής και φιλικότητα στο χρήστη οι οποίες είναι λέξεις-κλειδιά για την επιτυχία.

Τι είναι το Marketfire και πως βοηθάει;

Είναι ένα module του Prestashop που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγορών, από τη διαχείριση των πωλήσεων, την αύξηση του τζίρου και του περιθωρίου, μέχρι την χρηματοδότηση της ανάπτυξης ακόμα και βοήθεια στο λογιστικό κομμάτι. Είναι ένα πολυεργαλείο που σχεδιάστηκε το 2019 και έκτοτε βελτιώνεται διαρκώς ώστε να βοηθήσει τους τρακόσιες και πλέον χιλιάδες λιανοπωλητές που το χρησιμοποιούν.

Ειδικότερα, πρόκειται για μία πλατφόρμα διαχείρισης της απόδοσης μέσα από έναν πίνακα ελέγχου από όπου μπορούν να γίνουν τα πάντα: παραγγελίες, αποθήκη, πληρωμές, ΦΠΑ κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις οικονομικές του δυνατότητες μπορεί να παρακολουθεί:

  • παραγγελίες και πληρωμές που γίνονται μέσω του marketplace,
  • τις απλήρωτες παραγγελίες,
  • τις καθυστερημένες πληρωμές,
  • τις αμοιβές και τις προμήθειες,
  • τις παραγγελίες και τον όγκο δουλειάς,
  • την κατανομή και απόδοση ΦΠΑ.

Όσον αφορά τον κατάλογο προϊόντων βοηθάει στην παρακολούθηση:

  • των καλύτερων προϊόντων,
  • των επιστροφών,
  • του περιθωρίου κάθε προϊόντος.

Τέλος, όσον αφορά το κόστος του είναι αρκετά χαμηλό ώστε να είναι προσιτό σε όλους τους επαγγελματίες.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *