LSI: ο νέος αλγόριθμος της Google που καταργεί τα keywords όπως τα ξέραμε

Μέχρι πρότινος η χρήση των keywords ήταν λίγο πολύ μηχανική. Αφού διαλέγαμε τα keywords που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βελτιστοποίηση των σελίδων και το αποτελεσματικότερο SEO, σημασία είχε να τις χρησιμοποιήσουμε αυτούσιες σε βασικά σημεία, όπως ο τίτλος, το url, οι επικεφαλίδες, το κυρίως κείμενο και το metadescription. Ο αλγόριθμος LSI ήρθε, όμως, για να αλλάξει τα δεδομένα και να ευνοήσει όχι μόνο την παραλλαγή των λέξεων-κλειδιών αλλά και τη φυσικότητα του κειμένου. Κάνει η Google τα πράγματα πιο δύσκολα για τους copywriters; Από μια σκοπιά, ναι. Τα κάνει, όμως, ταυτόχρονα και πιο δίκαια για όποιον έχει πραγματικά κοπιάσει, για να δημιουργήσει ένα αυθεντικό κείμενο με εύρος περιεχομένου. Πώς, λοιπόν, λειτουργεί το LSI και πώς θα μας επηρεάσει στην παραγωγή κειμένων και το SEO;

keywords

 

Τι ακριβώς κάνει ο αλγόριθμος LSI;

Η προσθήκη LSI (Latent Semantic Indexing) στο αλγόριθμο της Google, με βάση τον οποίο επιτυγχάνεται η αντίληψη του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας και η εμφάνισή της σε συγκεκριμένες αναζητήσεις, ομαδοποιεί τις λέξεις-κλειδιά σε ομώνυμες και συμπληρωματικές των αρχικών keywords. Με αυτόν τον τρόπο, η Google μπορεί να αντιληφθεί όχι μόνο το περιεχόμενο ενός κειμένου αλλά και τη συχνότητα των λέξεων-κλειδιών (keyword density), ακόμα και αν δεν επαναλαμβάνονται συνεχώς αυτούσιες συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται και άλλες λέξεις που αναμένεται να βρεθούν στο συγκείμενο με το αρχικό keyword είτε επειδή ανήκουν στο ίδιο σημασιολογικό πεδίο είτε επειδή το συμπληρώνουν προσθέτοντάς του κάποια χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, αν η ιστοσελίδα αφορά ένα κατάστημα με έπιπλα, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνονται παντού οι λέξεις-κλειδιά έπιπλα, τραπεζαρία, σαλόνια ή κρεβατοκάμαρες. Ένα κείμενο που περιέχει λέξεις που ανήκουν στο σημασιολογικό πεδίο «έπιπλα», όπως κρεβάτι, τραπέζι, βιβλιοθήκη, καναπές, πολυθρόνα ή κομοδίνο, καθώς και λέξεις που χαρακτηρίζουν τις προηγούμενες, όπως ξύλινα, χειροποίητα ή μεταλλικά, θα γίνει αντιληπτό από τη Google και θα αυξήσει την πιθανότητα να εμφανιστεί η ιστοσελίδα σε αντίστοιχες αναζητήσεις.

 

Πώς ο αλγόριθμος LSI βοηθάει στη φυσικότητα και την αυθεντικότητα του κειμένου;

Με την προσθήκη του LSI στον αλγόριθμο της Google η μηχανική επανάληψη αυτούσιων keywords έχει πεθάνει. Πλέον, προκρίνονται τα κείμενα που χρησιμοποιούν διάφορες παραλλαγές των keywords και διευρύνουν το περιεχόμενό τους, έτσι ώστε να εμφανίζονται στο κείμενο συνώνυμες, ομώνυμες, παράγωγες και συμπληρωματικές τους λέξεις. Έτσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφούν ολόκληρα κείμενα, στα οποία απλώς ο copywriter θα αλλάξει συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Ο αλγόριθμος θα αντιληφθεί τις λέξεις που δεν ταιριάζουν με το συνολικό περιεχόμενο, ενώ και το keyword density θα είναι χαμηλό, εφόσον δεν θα υπάρχουν συνώνυμες και συμπληρωματικές λέξεις-κλειδιά.

google related search

Πώς θα εφαρμόσουμε το LSI στο SEO;

Όπως και με την παραδοσιακή χρήση των keywords, έτσι και οι ευρύτερες λέξεις-κλειδιά LSI καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε στρατηγικά σημεία, όπως στον τίτλο, το κυρίως κείμενο και τις επικεφαλίδες του, έτσι ώστε να επιτύχουμε μια αποτελεσματική στρατηγική SEO. Για να βρούμε ποιες λέξεις θεωρεί η Google ως συμπληρωματικές των αρχικών keywords, αρκεί να αναζητήσουμε αυτές και έπειτα να πλοηγηθούμε στις σχετικές αναζητήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας της Google. 

Συγγραφή Άρθρου: Τσότσου Αλεξιάννα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *