Το σημερινό άρθρο αφορά όσους ανεβάζουν περιεχόμενο στο LinkedIn και όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν να ανεβάζουν περιεχόμενο στο LinkedIn.
Όλοι ξέρουμε ότι το LinkedIn είναι ένα κοινωνικό δίκτυο με λιγότερο μαζικό χαρακτήρα (έχει πάνω από 660 εκατομμύρια χρήστες αλλά αν το αντιπαραβάλλουμε με το Facebook…). Όσο του λείπει σε μαζικότητα, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο κερδίζει σε αποδοχή και σε παγκοσμιότητα (sic).
Για αυτό καλό είναι να ξέρουμε πως θα κερδίσουμε σε κλικ και σε engagement, όταν εμπλακούμε με το μέσο.
Τι είδους περιεχόμενο «δουλεύει» στο LinkedIn
Καθώς τα προφίλ είναι ατομικά, ο κόσμος που έρχεται στο μέσο ψάχνει να συνδεθεί με τον καθένα μας προσωπικά. Να μας γνωρίσει, να μάθει τι μας αρέσει και τι όχι, να καταλάβει το χιούμορ μας, τις γνώσεις μας και γενικότερα την προσωπικότητά μας.
Η προσωπικότητά μας, οι γνώσεις και η εμπειρία μας είναι αυτά που μας ξεχωρίζουν και που μπορούν να βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους να μάθουν από εμάς.
Το πλήθος των κοινωνικών δικτύων είναι τόσο μεγάλο που συχνά πέφτουμε στην παγίδα να αναρωτιόμαστε τι είδους περιεχόμενο πρέπει να ανεβάσουμε για να είμαστε αρεστοί και ελκυστικοί. Το καλύτερο αποτέλεσμα θα έρθει όταν είμαστε πιστοί στην προσωπικότητά μας, καθοδηγώντας έτσι άλλους ανθρώπους να μας ανακαλύψουν. Δημιουργώντας περιεχόμενο για το LinkedIn, σκεφτόμαστε ότι πρέπει να απευθυνθεί σε 500-1000 άτομα για να κάνει κάποια διαφορά στη δουλειά μας. Το virality δεν είναι κάτι που πρέπει να έχουμε στο νου μας από την πρώτη στιγμή. Το περιεχόμενο που γίνεται viral, γίνεται είτε διότι το ίδιο το περιεχόμενο είναι συγκλονιστικό είτε διότι υπάρχει από πίσω πολύ marketing. Η ουσία είναι να ποστάρουμε αξιόλογο και ποιοτικό περιεχόμενο συστηματικά.
Κρατήστε ότι στην πλατφόρμα LinkedIn αρέσει να βλέπει δύο πράγματα: να κάνουμε κλικ σε ένα ποστ και να μένουμε στο πλαίσιο της πλατφόρμας. Άρα πρέπει να βρούμε το συνδυασμό που το πετυχαίνει.
Κάντε έρευνα για τη θεματολογία
Πριν δημιουργήσετε περιεχόμενο για το LinkedIn κάντε την έρευνά σας. Ψάξτε για θεματολογία που ενδιαφέρει. Πως θα το κάνετε αυτό; Ένας τρόπος είναι να ψάξετε στο Quora. Να δείτε τι ρωτούν οι χρήστες και πως απαντώνται αυτά τα ερωτήματα. Μπορείτε με τη σειρά σας να απαντήσετε σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις, προσθέτοντας λεπτομέρεια και τεκμηρίωση.
Βοηθήστε έναν δημοσιογράφο (HARO = help a reporter out) να πάρει απαντήσεις για την έρευνά του. [Το haro είναι μία online πλατφόρμα υπηρεσιών για δημοσιογράφους, την οποία χρησιμοποιούν για να βρουν πηγές για την έρευνά τους.]
Η εξειδικευμένη σας γνώση και συμβουλή θα εκτιμηθεί από την κοινότητα του haro, ενώ παράλληλα θα μπορέσετε να αντλήσετε θεματολογία για τα post σας στο Linkedin.
Μπορείτε επίσης να απαντήσετε τις ερωτήσεις που θα βρείτε στο Reddit. Θα το χρησιμοποιήσετε στην ίδια βάση με το Quora. Απαντώντας στις ερωτήσεις των χρηστών και δημιουργώντας θέματα τα οποία στη συνέχεια θα μοιραστείτε στο LinkedIn.
Δημιουργήστε μεγαλύτερα post…
…για να ανοίξετε την επιλογή «περισσότερα…». Ένα ποστ χωρίς εικόνα, χωρίς λινκ, με κείμενο τόσο μεγάλο ώστε να εμφανιστεί το «περισσότερα…» και να δελεάσει το κοινό να το διαβάσει ολόκληρο. Αυτό μετράει ως κλικ και αυτομάτως καθιστά το περιεχόμενο engaging. Τα ποστ στο LinkedIn μπορούν να φτάσουν τους 1300 χαρακτήρες ή 170 λέξεις κάτι που είναι αρκετό για να γράψετε μια ιστορία, να μοιραστείτε ένα γεγονός ή να επιχειρηματολογήσετε για κάτι.
Ποστάρετε 6 φωτό ταυτόχρονα
Αυτή είναι ο οπτικοποιημένη μέθοδος του «περισσότερα…». Στο LinkedIn εμφανίζονται πέντε φωτογραφίες και όλες οι επιπλέον με +ν, δηλαδή με το σύμβολο + και τον αριθμό των επιπλέον φωτογραφιών. Κάθε φορά που πατά κάποιος στις επιπλέον φωτογραφίες καταχωρείται ως κλικ.
Τι μπορείτε να κάνετε με τις φωτογραφίες;
- Να πείτε μία ιστορία με εικόνες
- Να μοιραστείτε φωτογραφίες από ένα εταιρικό ή κλαδικό event, δημιουργώντας το αίσθημα του ανήκειν
- Να τονίσετε έξι (ή περισσότερες) μάρκες η οποίες έχουν μεγάλη σημαντικότητα στη ζωή σας.
Προτιμήστε πρωτότυπες φωτογραφίες. Έχουν καλύτερα αποτελέσματα από ότι αυτές από image bank. Προτιμήστε φωτογραφίες με ανθρώπους αντί για νεκρές φύσεις.
Κοινοποιήστε πολύτιμα αρχεία (PDFs)
Ξέρετε ότι μπορείτε να ποστάρετε PDF από το laptop ή το desktop σας; Κι όμως, πρόκειται για ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που στην περίπτωση που συζητάμε μπορεί να βοηθήσει πολύ, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορείτε να μοιραστείτε πολύ και πολύτιμο περιεχόμενο.
Προσπαθήστε να κάνετε το PDF σας, ενδιαφέρον όχι μόνο από πλευράς περιεχομένου αλλά και από πλευράς εμφάνισης (δείτε το παράδειγμα της παρακάτω εικόνας).
Πηγή φωτογραφίας: social media examiner
Αυτός ο τρόπος δείχνει επαγγελματισμό και αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να κλικάρει κάποιος.
Ορίστε μερικές ιδέες για το είδους περιεχόμενο μπορείτε να μοιραστείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο:
- Να πείτε μια ενημερωτική ιστορία με κείμενο και εικόνες.
- Να δημιουργήσετε την περίληψη ενός podcast σε μερικά slides τα οποία θα περιέχουν τα σημαντικότερα συμπεράσματα.
- Να κοινοποιήσετε trends και πληροφορίες για μία μελλοντική εξέλιξη.
- Να κοινοποιήσετε στοιχεία (στατιστικά και άλλα) που αφορούν τον κλάδο στον οποίο εργάζεστε.
Παίξτε με τον αλγόριθμο του LinkedIn
Υπάρχουν τρόποι να εξαπατήσετε τον αλγόριθμο της πλατφόρμας και να επιτύχετε υψηλό βαθμό εμφανίσεων.
Στοχεύστε το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο ποιότητας και ποστάρετε τόνους περιεχομένου. Αρκεί όλα τα ποστ να πλοιρούν το μίνιμουμ. Έτσι το LinkedIn θα εμφανίσει αυτά που ποστάρετε σε αυτούς που κατά πάσα πιθανότητα θα ωφεληθούν από αυτό. Αυτοί που δεν ενδιαφέρονται δεν θα το δουν.
Κρατήστε τους χρήστες εντός του LinkedIn όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν λέμε να μην χρησιμοποιείτε ποτέ εξωτερικά λινκ αλλά προτιμήστε να τους έχετε εντός. Ακόμα και τα video, αν είναι μικρότερα των 10 λεπτών, ανεβάστε τα στο LinkedIn.
Χρησιμοποιήστε μέχρι 3 hashtags για να μπορέσει κάποιος να βρει το περιεχόμενό σας. Εννοείται ότι τα hashtags πρέπει να είναι σχετικά με το περιεχόμενο που ανεβάζετε.
Εμπλακείτε σε συζήτηση με όσους κάνουν σχόλια. Όσο πιο πολύ το κάνετε, τόσο μεγαλύτερη έκθεση επιτυγχάνετε.
Tips and tricks για βελτίωση του ήδη υπάρχοντος περιεχομένου
Μπορείτε να επιμηκύνετε τη ζωή και την πορεία ποστ που ήδη έχετε ανεβάσει «πειράζοντάς» τα λιγάκι.
Πως;
Αλλάζοντας τον τίτλο. Μπορείτε να το κάνετε μερικές φορές αλλά μην το παρακάνετε (μέχρι 3 φορές είναι ΟΚ).
Αλλάζοντας τη φωτογραφία και γενικότερα το οπτικό υλικό που συνοδεύει το ποστ. Το πιο πιθανό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα απευθυνθείτε σε εντελώς νέο κοινό.
Αλλάξτε τον τρόπο. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα blog στο οποίο ανεβάζετε ένα άρθρο. Τώρα αυτό το άρθρο μπορείτε:
- Να το ποστάρετε ως αυτούσιο κείμενο στο LinkedIn,
- Να το ποστάρετε ως λινκ που θα οδηγήσει στο blog,
- Να το μετατρέψετε σε PDF με εικόνες, τίτλους, γραφικά, στατιστικά και bullet points και να το ποστάρετε.
Η πλατφόρμα του LinkedIn μπορεί να προσφέρει πολλά στην επαγγελματική σας ζωή. Για να επιτύχετε, εστιάστε τα εξής: αυτό που κάνετε καλά, αυτό που σας αρέσει και αυτό που περιμένει η αγορά από εσάς.
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία