Landing page optimization: Τα συστατικά για σελίδες που… πουλάνε

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα eshop και έχετε οργανώσει τα πάντα όσον αφορά στο marketing. Έχετε δημιουργήσει PPC καμπάνιες, οι σελίδες σας έχουν δημιουργηθεί με κριτήριο το SEO, οι διαφημίσεις σας στο Facebook πάνε περίφημα και έχετε αρκετή επισκεψιμότητα. Ωστόσο για κάποιο λόγο οι επισκέπτες σας δεν προβαίνουν σε μετατροπές (μετατροπή ή conversion είναι η ενέργεια στην οποία θέλετε να προβεί ο επισκέπτης π.χ. αγορά, εγγραφή). Μην βιαστείτε να συμπεράνετε ότι το marketing plan σας δεν πάει καλά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε τι κάνουν οι επισκέπτες σας μετά το click σε μία διαφήμιση. Αν η σελίδα στην οποία ανακατευθύνονται δεν είναι καλή, τότε μάλλον έχετε βρει τις πταίει. Σκοπός σας δεν πρέπει να είναι απλώς να έχετε επισκέπτες αλλά και να προβούν στις επιθυμητές ενέργειες. Δείτε τα απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσετε ένα δελεαστικό "περιβάλλον" (και εννοώ την landing page), που θα αυξήσει τις μετατροπές.

lolstart952″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”940800″}}]]

 

Η επικεφαλίδα

Το κείμενο σε ένα προωθητικό φυλλάδιο ή μία διαφήμιση display είναι συχνά έξυπνο, αστείο ή προκλητικό αφού σκοπός του είναι να αποσπάσει την προσοχή του αναγνώστη. Σε ένα site όμως έχετε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχετε ήδη προσελκύσει τον χρήστη στο χώρο σας. Σκοπός σας τώρα είναι καταρχήν να τον κάνετε να μείνει λίγο ακόμα.

Οι χρήστες που επισκέπτονται το site σας θα αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στη σελίδα σας και να δουν τι κάνετε ή αν προτιμούν να επιστρέψουν σε αυτό που έκαναν, μέχρι να πείτε "conversion". Όσοι από τους επισκέπτες σας αρχίσουν να αναρωτιούνται "τι στο καλό κάνουν αυτοί εκεί;" είναι πολύ πιο απίθανο να εγγραφούν στο newsletter σας, να κατεβάσουν το app σας, να αγοράσουν το προϊόν σας. Ένας τρόπος για να τους κρατήσετε είναι στην επικεφαλίδα σας να τους πείτε σύντομα και με απλά λόγια περί τίνος πρόκειται. Αν για παράδειγμα πουλάτε χάρτες, μπορείτε να πείτε "Βρείτε το δρόμο σας εύκολα".

Παραδείγματα

Car.gr

Η μεγαλύτερη αγορά για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά στην Ελλάδα.

 

lolstart953″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”393800″}}]]

Pocket

When you find something you want to view later, put it in your Pocket.

 

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”954″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”241480″}}]]

Tips:

  • Χρησιμοποιήστε β' πληθυντικό πρόσωπο και όχι α' πληθυντικό καθώς πρέπει να εστιάσετε στον πελάτη.
  • Παρουσιάστε τα οφέλη που θα έχουν οι δυνητικοί πελάτες ή τη λύση που δίνετε σε ένα πρόβλημα.
  • Χρησιμοποιήστε σύντομο κείμνο (μέχρι 3-4 λέξεις).
  • Οι κοινωνικές αποδείξεις, τύπου ο κόσμος μας αγαπά/χρησιμοποιεί είναι σημαντικές.
  • Κάντε τον χρήστη να φανταστεί πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή του μετά το conversion.
  • Κάντε την επικεφαλίδα να ξεχωρίζει, περισσότερο και από το logo ή το εικαστικό.

Ξεκάθαρο Call To Action

Το call to action (CTA) είναι ένα κουμπί που παρακινεί τους επισκέπτες σας να κάνουν κάτι: "Αποκτήστε τώρα", "Εγγραφείτε", "Δοκιμάστε", "Κατεβάστε", "Επικοινωνήστε μαζί μας", "Δείτε το βίντεο" κ.ο.κ.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που θέλετε να κάνουν οι χρήστες μόλις βρεθούν στη σελίδα σας, θα πρέπει να τους το ζητήσετε. Ευθέως και δελεαστικά. Μην τους αποσπάτε την προσοχή με άλλα αιτήματα αλλά εστιάστε στον τελικό σας στόχο.

Προκειμένου να αποφασίσετε το CTA σας καλό θα είναι να τεστάρετε χρώματα, κείμενο, μεγέθη και σημεία για το σχετικό button στη σελίδα σας. Σε μεγάλες landing pages καλό θα είναι να επαναλαμβάνετε το CTA ενδειάμεσα.

Tips:

Σιγουρευτείτε ότι το CTA είναι προφανές, κεντραρισμένο και σε μορφή button.

Χρησιμοποιήστε οπτικά τρικ, όπως βελάκια.

Καλύτερα να εστιάσετε σε ένα CTA αλλά αν υπάρχουν και άλλα τότε προσπαθήστε η έμφαση να δίνεται στο πιο σημαντικό.

 

lolstart955″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”372800″}}]]

Προσφορά

Κάποιες φορές πρέπει να "γλυκάνετε" τους επισκέπτες σας προκειμένου να προχωρήσουν στις επιθυμητές από εσάς ενέργειες. Για αυτό θα πρέπει να τους κάνετε μία προσφορά που… δεν μπορούν να αρνηθούν. Μία προσφορά μπορεί να είναι η "παραδοσιακή" έκπτωση ή κουπόνι αλλά μπορεί επίσης να είναι μία δωρεάν δοκιμή (free trial), ένα δώρο κτλ. Για παράδειγμα αν έχετε e-shop μπορείτε να προσφέρετε δωρεάν αποστολή στην Αθήνα ενώ αν έχετε μία διαδικτυακή υπηρεσία, μία δωρεάν δοκιμή.

 

Δείτε επίσης αν έχετε τη δυνατότητα να τη συνδυάσετε με κάποια προθεσμία (π.χ. Ισχύει μόνο για σήμερα) για να δημιουργήσετε το αίσθημα του επείγοντος και της ευκαιρίας. Βεβαιωθείτε ότι η προσφορά σας δεν αποσπά την προσοχή από το CTA.

Εστιάστε εκεί που πρέπει

Η σελίδα σας θα πρέπει να είναι απλή. Όσο περισσότερες επιλογές δίνετε στους επισκέπτες, τόσο περισσότερο χρόνο θα τους πάρει να πάρουν μια απόοφαση. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια landing page όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη και απλή.

Tips:

  • Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε clicks που μπορεί να κάνει ο χρήστης και δεν είναι το CTA σας.
  • Μην συμπεριλαμβάνετε περιττές πληροφορίες. Το κείμενο θα πρέπει να είναι σύντομο και να σχετίζετε με τον σκοπό της σελίδας σας.
  • Πληροφορίες για την εταιρεία σας είναι καλύτερο να υπάρχουν στο section "σχετικά με εμάς" αντί για την landing page.
  • Αν έχετε κάποια φόρμα προσπαθήστε να μην ζητάτε πολλές πληροφορίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο πολλά πεδία ζητάτε από τους χρήστες να συμπληρώσουν, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να το κάνουν.
  • Μην χρησιμοποιείτε πάντα την Home Page ως landing page. Εξειδικευμένες σελίδες ενδέχεται να εξυπηρετήσουν καλύτερα το σκοπό σας.
  • Χρησιμοποιήστε εικασιτκά που θα βοηθήσουν το χρήστη να εστιάσει στα σημαντικά.

Όλες οι παρακάνω συμβουλές είναι λίγο δύσκολο να υλοποιηθούν όταν η landing page σας είναι η πιο σημαντική, δηλαδή Home Page σας. Ωστόσο όσες ενέργειες marketing κι αν κάνετε και όποιο κι αν είναι το target url σας, πάντα ένα πολύ μεγάλος μέρος της επισκεψιμότητας θα αφορά στην Κεντρική Σελίδα σας για αυτό και θα πρέπει να την αντιμετωπίζετε όπως οποιαδήποτε άλλη landing page.

Τα βασικά χαρακτηριστικά σας

Ένας χρήστης που επισκέπτεται τη σελίδα σας θα πρέπει να βρει έναν -τουλάχιστον- καλό λόγο για να κάνει μια μετατροπή και για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θέλει και να διαβάσει την ιστορία της ζωής σας. Οι χρήστες θα ρίξουν μια γρήγορη ματιά στην landing page σας προσπαθώντας να βρουν λόγο για να ακούσουν αυτό που έχετε να τους πείτε. Θα πρέπει λοιπόν και εδώ να είστε σύντομοι και περιεκτικοί. Βρείτε 2-5 χαρακτηριστικά για το προϊόν ή την υπηρεσία σας που θεωρείτε ότι θα είναι περισσότερο σημαντικά για τους επισκέπτες σας και προβάλλετέ τα.

lolstart957″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”390800″}}]]

 

Tips:

  • Παρουσιάστε στους επισκέπτες σας τα προβλήματα που μπορεί να τους λύσει το προϊόν/υπηρεσία σας ή πώς θα τους κάνει τη ζωή πιο εύκολη.
  • Δοκιμάστε διαφορετικές προσεγγίσεις και τεστάρετε αριθμό, μέγεθος, περιγραφή.
  • Σιγουρευτείτε ότι η λίστα σας δεν αποσπά την προσοχή από το CTA σας.
  • Τα εικονίδια θα κάνουν το κείμενο πιο δελεαστικό και φιλικό προς τον χρήστη.

Κοινωνικές αποδείξεις

Ως κοινωνικά όντα, οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη αξία σε πράγματα που έχουν ήδη εγκρίνει άλλοι άνθρωποι. Για αυτό και τα περισσότερα sites παρουσιάζουν αποδείξεις τέτοιου είδους αξιολογήσεων. Μπορείτε για παράδειγμα να συμπεριλάβετε διάσημους πελάτες, αναφορές στον Τύπο, στατιστικά ή δηλώσεις πελατών.

Αν ξεκινάτε τώρα την επιχείρησή σας μάλλον δεν έχετε πολλά από αυτά. Μπορείτε όμως να αναφέρετε μία-δύο δηλώσεις beta χρηστών.

 

lolstart959″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”425800″}}]]

Μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παγκοσμίως, το Magento, έχει «πρώτη μούρη» μία διάσημη επιχειρηματία που χρησιμοποιεί την εν λόγω πλατφόρμα. Αμέσως πιο κάτω αναφέρει στατιστικά χρήσης, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 240.000 έμποροι την εμπιστεύονται.

Ανάλυση εικόνας

Το ξέρετε ότι υπάρχουν ακόμα χρήστες που σερφάρουν στο διαδίκτυο από οθόνες 800×600; Η εικόνα που έχετε εσείς από τον υπολογιστή σας μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από αυτό που βλέπουν οι χρήστες. Καλό θα είναι να έχετε τα πιο σημαντικά μέρη του μηνύματός σας (logo, επικεφαλίδα, Call To Action, εικαστικό) στο κέντρο της οθόνης. Επίσης θα πρέπει να τεστάρετε το layout της σελίδας σας σε διαφορετικές αναλύσεις προκειμένου να διασφαλίσετε ότι χρήστες με παλιές οθόνες θα μπορούν να δουν την επικεφαλίδα και το CTA σας χωρίς να χρειάζεται να «σκρολάρουν». Και εννοείται ότι θα πρέπει να την τεστάρετε σε κινητά και tablets.

«Νοικοκυρεμένα» εικαστικά

Σίγουρα κάποια στιγμή έχετε πετύχει ορισμένες διαφημίσεις με banner που απευθύνονται μάλλον σε άτομα χαμηλής νοημοσύνης και χωρίς αισθητική, τύπου «Χάστε 100 κιλά σε δύο εβδομάδες». Αν δεν είστε ο θύτης αυτής της υπόθεσης, καλύτερα να μην συμπεριλάβετε στο site σας διαφημίσεις που θα αποσπάσουν την προσοχή των χρηστών και θα χαλάσουν την αισθητική της σελίδας σας.

Tips:

  • Τα εικαστικά που θα χρησιμοποιήσετε καλό θα είναι να είναι καθαρά και με μεγάλες, ευανάγνωστες γραμματοσειρές.
  • Τα bullets διευκολύνουν το χρήστη στην ανάγνωση.
  • Τα video και τα screenshots μπορεί να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τα conversion σας.
  • Συμπεριλάβετε διακριτικά αλλά ευδιάκριτα social buttons.
  • Στο Footer να έχετε πάντα ένα Section “Σχετικά με εμάς” και ένα “Επικοινωνία”.

Μερικές συμβουλές ακόμη:

Προσπαθήστε να έχετε συνέπεια: Αν αναφέρετε κάπου κάτι και σε άλλη σελίδα κάτι διαφορετικό, θα χάσετε την αξιοπιστία σας.

Η Landing Page σας θα πρέπει να είναι σχετική με τη διαφήμισή σας. Αν έχετε ένα e-shop με ρούχα και παπούτσια και η διαφήμισή σας αφορά σε ανδρικά παπούτσια μην ανακατευθύνετε στην Home Page σας αλλά στη σελίδα με τα ανδρικά παπούτσια.

Συντάκτης: Μαρία Κρητικού

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *