Instagram και hashtags: Μια σχέση εξάρτησης

Αν η επιχείρησή σας βρίσκεται στο Instagram και σας ενδιαφέρει να επεκτείνετε την απήχηση των posts σας, τότε θα χρειαστεί να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα hashtags και τα geotags. Ακολουθήστε τις παρακάτω πρακτικές για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τη δυναμική τους.

Τα hashtags αποτελούν λέξεις που ακολουθούν το σύμβολο #. Είναι αναζητήσιμα και clickable, επομένως λειτουργούν σαν θεματικές ετικέτες ώστε να βοηθήσουν τους χρήστες να βρουν και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία ή περισσότερες λέξεις κολλητές ή χωρισμένες με κάτω παύλα. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε κενά ενώ οι αριθμοί είναι επιτρεπτοί.

Σχετικότητα – Δημοτικότητα 1-0

Η χρήση ενός δημοφιλούς hashtag δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τραβήξει και την προσοχή των χρηστών. Το μυστικό στη χρήση των hashtags είναι η σχετικότητα. Βεβαιωθείτε ότι τα hashtags που χρησιμοποιείτε ταιριάζουν τόσο στο στυλ του λογαριασμού σας όσο και στον σκοπό του post σας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να μάθετε να αποφεύγετε δημοφιλή μεν αλλά πολύ γενικά hashtags. Για παράδειγμα hashtags όπως #nofilter, #photooftheday ή #love ενώ είναι πολύ δημοφιλή παρ’ όλα αυτά δεν θα βοηθήσουν στο να κερδίσετε προβολή. Ακόμα κι αν αυτά τα hashtags σας φέρουν αρκετά likes από άλλους χρήστες, είναι πολύ απίθανο να βοηθήσουν στο να χτίσετε ένα πιστό κοινό που θα σας ακολουθεί και θα ενδιαφέρεται πραγματικά για την μπράντα σας μακροπρόθεσμα.

Σκεφτείτε το εξής: Ένα πολύ γενικό hashtag, όπως το #love, θα φέρει τη φωτογραφία σας σε μία λίστα με χιλιάδες άλλες φωτογραφίες που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τη δική σας, με το κοινό σας, με τη χώρα σας και με τον στόχο σας.

Κάλλιο πέντε και στο χέρι

Το Instagram σας επιτρέπει να προσθέσετε έως 30 hashtags ανά λεζάντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε όλα. Για την ακρίβεια συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από 11 hashtags ανά λεζάντα και μάλιστα να μην τα χρησιμοποιείτε όλα στη λεζάντα. Αντίθετα, συμπεριλάβετε 3-5 hashtags στη λεζάντα σας, ώστε να είναι σαφής και καθαρή και στη συνέχεια τοποθετήστε τα υπόλοιπα σε σχόλιο. Έτσι, όταν κάποιος αναζητήσει ή κάνει κλικ σε ένα από τα hashtags σας τότε θα βρεθεί στη φωτογραφία σας, χωρίς όμως να έχετε μία τεράστια λεζάντα που θα αποσυντονίσει το χρήστη από το ουσιαστικό μήνυμα.

Πώς να επιλέγετε σχετικά hashtags

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αναζητήσετε και να επιλέξετε τα κατάλληλα hashtags αν και με τον καιρό θα δείτε ότι θα σας βγαίνουν αυθόρμητα.

Το brainstorm ποτέ δεν βγήκε σε κακό

Όπως όταν επιλέγουμε keywords, έτσι και στα hashtags, ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι το brainstorming. Προσπαθήστε να κατεβάσετε ιδέες για λέξεις-κλειδιά, ετικέτες και φράσεις που σχετίζονται με την εταιρεία-λογαριασμό σας. Το σκεπτικό σας θα πρέπει να είναι να αναρωτηθείτε για τι αναζητήσεις θέλετε να σας βρουν. Αν υπάρχουν και άλλα άτομα που εργάζονται στο marketing τμήμα της εταιρείας σας, ζητήστε από όλη την ομάδα να συμμετέχει στη διαδικασία. Ακόμα και μία… κοτσάνα του ενός μπορεί να φέρει μία καλή ιδέα σε κάποιον άλλο (όπως και στο brainstorming για SEO). Έπειτα, καλού κακού, κάντε μία έρευνα για τις λέξεις στις οποίες καταλήξετε για να σιγουρευτείτε ότι δεν χρησιμοποιούνται διαφορετικά από ό,τι νομίζατε.

Hashtags

Κάντε έρευνες

Το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι μία σωστή έρευνα για δημοφιλή hashtags. Εκτός από το autocomplete του ίδιου του instagram, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές ή εργαλεία που θα σας παρουσιάσουν μία πλήρη ανάλυση των πιο δημοφιλών hashtags στο Instagram (Δείτε μερικά εδώ https://www.brandwatch.com/blog/marketing-top-6-free-instagram-analytics-tools-uncovered/). Οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζουν στατιστικά για τις τάσεις στο Instagram και σας επιτρέπουν να αναζητήσετε συγκεκριμένα hashtags για να δείτε πόσο συχνά χρησιμοποιούνται. Μπορείτε ακόμα να συγκρίνετε δύο hashtags, για να δείτε ποιοι από τα δύο πάει καλύτερα.

Παράλληλα όμως με την έρευνα για δημοφιλή hashtags, θα πρέπει να κάνετε και μία έρευνα με βάση το κοινό σας. Ανακαλύψτε ποια hashtags ενδιαφέρουν κυρίως το δικό σας κοινό και δείτε ποια από αυτά ταιριάζουν στα posts σας. Τα hashtags σας θα πρέπει όπως προαναφέραμε να είναι σχετικά τόσο με τον τομέα σας όσο και με τα ενδιαφέροντα του κοινού σας και να περιλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά που οι χρήστες σας αναζητούν.

Μπορείτε ακόμα να κάνετε και μία έρευνα ανταγωνισμού. Είναι πάντα έξυπνο να μάθετε ποια είναι τα hashtags που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σας και να επιλέξετε αυτά που βλέπετε ότι έχουν το καλύτερο engagement. Μία τέτοια έρευνα θα σας βοηθήσει ακόμη να ανακαλύψετε νέα hashtags και να τα προσθέσετε στο ρεπερτόριό σας!

Μία τελευταία έρευνα που θα πρέπει να κάνετε είναι με βάση τους influencers, δηλαδή τους “διασήμους” του Instagram, που σχετίζονται με τον κλάδο σας. Βρείτε 2-3 άτομα που σχετίζονται με το προϊόν/εταιρεία/λογαριασμό σας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο Instargram και παρακολουθήστε τους ώστε να πάρετε ιδέες.

Ξεκινήστε από το μηδέν

be happy

Το να δημιουργήσετε ένα δικό σας, μοναδικό hashtag, μπορεί να μην του φαίνεται αλλά έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ένα μοναδικό hashtag, καταρχήν θα σημαίνει ότι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μία συλλογή φωτογαρφιών τις οποίες θα μπορεί ο χρήστης να βρει πολύ εύκολα, απλά με ένα tag. Επίσης οι χρήστες σας θα μπορούν να χηρισμοποιήσουν το ίδιο hashtag στις δικές τους εικόνες με το προϊόν σας και να τις προσθέτουν στη συλλογή σας. Αυτό δίνει πολλές ευκαιρίες για καμπάνιες, μπορείτε π.χ. να καλέσετε τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το hashtag σας είτε απλώς “για τη φάση” είτε για να συμμετέχουν σε κάποιο διαγωνισμό.

Geotags

 

geotags

To geotag, αποτελεί μια γεωγραφική ετικέτα τοποθεσίας που προστίθεται σε μια φωτογραφία στο Instagram. Προσθέτοντας ένα geotag επιτρέπετε στη φωτογραφία σας να βρεθεί κάθε φορά που ένας χρήστης του Instagram κάνει click στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ακόμα και από άλλη φωτογραφία. Αποτελεί έτσι έναν εύκολο τρόπο να αυξήσετε τις αλληλεπιδράσεις σας.

Τα geotags σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα αν η εταιρεία σας έχει φυσικό κατάστημα. Έτσι, οι χρήστες αφενός θα μπορούν να δουν πού βρίσκεται το κατάστημά σας αφετέρου όταν κάποιος κάνει click στην τοποθεσία σας θα του εμφανίζεται ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από διάφορους χρήστες στο κατάστημά σας.

 

Συγγραφή Άρθρου: Μαρία Κρητικού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *