Google Analytics: Πώς να απαλλαγείτε από το referral spam

Ίσως να έχετε παρατηρήσει στα Google Analytics κάποιες πηγές επισκεψιμότητας που δεν φαίνεται να είναι πραγματικές και αναρωτηθήκατε "αυτό τι στο καλό είναι;". Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το λεγόμενο referrer ή referral spam το οποίο συμβαίνει όταν μία ιστοσελίδα λαμβάνει ψεύτικη επισκεψιμότητα από spam bots και αυτή η κίνηση καταγράφεται στα Google Analytics.

 

lolstart1039″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”693485″}}]]

Καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ κόσμο αλλά υπάρχουν πολύ λίγες και συγκεχυμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο, σας παραθέτω έναν οδηγό για να απαλλαγείτε από το referral spam.

Τι είναι τα Bots και τα Spiders

Τα bots ή robots είναι προγράμματα που εκτελούν αυτοματοποιημένες λειτουργίες στο διαδίκτυο. Ένα παράδειγμα αποτελούν τα web spiders, τα οποία τα χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να βρίσκουν ιστοσελίδες και τις αναλύουν ώστε να τις ταξινομήσουν σωστά με βάση το περιεχόμενό τους και να τις παρουσιάζουν στους χρήστες βάσει των αναζητήσεών τους. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτά να εμφανίζονται ως επισκέψεις στα Google Analytics καθώς καταστρέφουν τα στατιστικά σας. Προτού προχωρήσουμε στις μορφές spam και την αντιμετώπισή τους, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στα Google Analytics – Reporting View Settings (Ρυθμίσεις αναλυτικής προβολής) και να επιλέξετε "Bot Filtering" (Φιλτράρισμα bot) κάνοντας ckeck στο "Exclude all hits from known bots and spiders".

Οι μορφές spam στα Google Analytics και η αντιμετώπισή τους

Υπάρχουν οι τρεις παρακάτω τύποι spam referrals και τρεις διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισής τους.

1. Referrals-φαντάσματα

Έχουν μορφή τύπου darodar.com / buy-cheap-online.info/ pornhub-forum.ga και αποτελούν τους χειρότερους παραβάτες. Στην πραγματικότητα δεν επισκέπτονται ποτέ το site σας αλλά χρησιμοποιούν κάποιου είδους "μαγεία λογισμικού" για να δημοσιεύουν ψεύτικα στατιστικά στην υπηρεσία εντοπισμού της Google, χρησιμοποιώντας μια τυχαία σειρά από tracking IDs. Όταν διαλέξουν μία σειρά που περιλαμβάνει το δικό σας tracking ID, το Google καταγράφει στις αναφορές σας μία παραπομπή από εκεί. Ορισμένες παραλλαγές αυτής της επίθεσης χρησιμοποιούν ψεύτικες επισκέψεις και στα google / organic ή και στα direct.

Δεδομένου ότι ποτέ δεν επισκέφτηκαν στην πραγματικότητα το site σας, δεν μπορείτε να τα μπλοκάρετε χρησιμοποιώντας κάποιο javascript ή με κάποια .htaccess μέθοδο. Έτσι, η μόνη λύση είναι να δημιουργήσετε ένα φίλτρο στα Google Analytics για τα εξαιρέσετε, όπως περιγράφεται παρακάτω. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα referrals αλλάζουν διαρκώς και θα πρέπει συνεχώς να κάνετε αυτή τη δουλειά.

Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ειδικά φίλτρα για την απομάκρυνση κάθε πηγής spam, αλλά μια μέθοδος που απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια είναι να δημιουργήσετε ένα φίλτρο που βασίζεται σε έγκυρα μόνο hostnames. Δεδομένου ότι οι referrers spam δεν γνωρίζουν σε ποια ιστοσελίδα ανήκει το tracking ID, καθώς επιλέγουν τυχαίους αριθμούς όπως είπαμε, στέλνουν την παραπομπή χρησιμοποιώντας ένα hostname που δεν είναι δικό σας. Μπορείτε λοιπόν να δημιουργήσετε ένα φίλτρο που θα συμπεριλαμβάνει μόνο ό,τι καταγράφηκε από ένα από τα δικά σας έγκυρα web hosts και να σταματήσετε να ανησυχείτε για τα darodar.com / econom.co / ilovevitaly.co.

Θα μου πείτε, γιατί ενώ πρόκειται για referrals, εσείς να φιλτράρετε hostnames. Γιατί ενδέχεται να ξέρετε από που ήρθαν (referral) αλλά σίγουρα ξέρετε πού κατευθύνθηκαν (στον server ή το hostname σας). Τα Referrals-φαντάσματα χρησιμοποιούν ένα hostname που είναι διαφορετικό από όλη την υπόλοιπη επισκεψιμότητά σας. Αυτό γιατί δεν επισκέπτονται στην πραγματικότητα το site σας αλλά χρησιμοποιούν ένα ψεύτικο hostname, κάτι που τα κάνει εύκολα αναγνωρίσιμα. Μπορείτε λοιπόν να δημιουργήσετε ένα φίλτρο που επιτρέπει μόνο την καλή επισκεψιμότητα, δηλαδή μόνο τα δικό σας hostnames και απαγορεύει την είσοδο σε οτιδήποτε άλλο.

Προσοχή: Τα spam μπορεί να χρησιμοποιούν site που αναγνωρίζετε, όπως το apple.com ή το guardian.com ή το google.com. Μην τα προσθέσετε στη λίστα σας εκτός κι αν είναι δικά σας sites με δικές σας σελίδες.

Βήμα 1ο

Ξεκινήστε κοιτάζοντας στα στατιστικά σας όλα τα hostnames (Audience > Technology > Network > hostname) ή (Κοινό > Τεχνολογία > Δίκτυο > Όνομα κεντρικού υπολογιστή) και έπειτα εντοπίστε ποια από αυτά είναι έγκυρα, δηλαδή τους servers όπου έχετε πραγματικές σελίδες (το google για παράδειγμα δεν είναι ένας από αυτούς).

Βήμα 2ο

Έπειτα δημιουργήστε ένα φίλτρο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται μόνο τα domains που θεωρείτε εσείς έγκυρα, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: Στα ελληνικά: Διαχειριστής > Όλα τα φίλτρα > Νέο Φίλτρο > Προσαρμοσμένο > Συμπερίληψη > Όνομα κεντρικού υπολογιστή

Στα αγγλικά: Admin > Filters > New Filter > Custom > Include > Hostname

 

lolstart1040″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”2370″,”style”:”width: 700px; height: 535px;3100″}}]]

Έπειτα πληκτρολογείτε το ή τα δικά σας hostnames στα οποία καταλήξατε στο βήμα 1. Αν έχετε περισσότερα από ένα, διαχωρίστε τα με μία κάθετη μπάρα (|). Αν έχετε κάποια υπηρεσία πληρωμών όπως το paypal.com θα πρέπει να τη συμπεριλάβετε επίσης. Αντί για www. καλύτερα να πληκτρολογήστε τελεία και αστερίσκο (.*) προκειμένου να συμπεριλάβετε και όλα τα subdomains. Μην χρησιμοποιείτε κενά μεταξύ των domains.

Για παράδειγμα:

www.analyticsedge.com

ή

www.analyticsedge.com|help.analyticsedge.com

ή

.*analyticsedge.com|.*youtube.com|.*fastspring.com|.*googleusercontent.com

2. “Ύπουλοι” ανιχνευτές και ψεύτικοι Referrals

Δεν ακολουθούν όλα τα bots τους κανόνες και δεν συστήνονται σωστά στα sites ενώ ορισμένα εισχωρούν ύπουλα σε ιστοσελίδες, αρπάζοντας πληροφορίες για αμφισβητούμενους σκοπούς και δημιουργώντας λανθασμένα στατιστικά.

Δεν θα σύστηνα να επισκεφθείτε αυτές τις παραπομπές καθώς ενδέχεται να κολλήσετε ιούς και Trojan. Καλύτερα να κάνετε πρώτα μία αναζήτηση στο Google προκειμένου να δείτε περί τίνος πρόκειται και αν μπορείτε να το εμπιστευτείτε. Και πάλι όμως δείτε απλά τι αναφέρεται σχετικά στα snippets στα αποτελέσματα και μην κάνετε κλικ καθώς στόχος πολλών από τα spam referral links είναι να επισκεφθείτε τις σελίδες αυτές.

Κάποιες φορές πρόκειται για κακόβουλα sites και άλλες φορές πρόκειται για νόμιμες επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμφωνία με μια εταιρεία SEO με σκοπό να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των sites. Έτσι αν κάνετε click, εκείνοι πληρώνονται. Συνηθισμένους προορισμούς αποτελούν ουκρανικοί δικτυακοί ιστότοποι, όπως το 12masterov.com και πολλά άλλα.

Μπορείτε να τα εξαιρέσετε από τις αναφορές σας στα Google Analytics, δημιουργώντας ένα φίλτρο. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να βρείτε μία “μοναδική υπογραφή” που τα εντοπίζει και να δημιουργήσετε ένα φίλτρο με βάση αυτήν. Μπορείτε για παράδειγμα να δείτε την Πηγή Καμπάνιας (Campaign Source) και να φιλτράρετε τα domains.

 

lolstart1042″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”808652″}}]]

Σημειώσεις:

1. Παρ’όλο που τα referrals φιλτράρονται από τις αναφορές σας, οι επισκέψεις στο site σας συνεχίζουν να πραγματοποιούνται και περιλαμβάνονται στα συνολικά σας sessions. Αν μπορείτε, το καλύτερο είναι να εμποδίσετε αυτές τις επισκέψεις από τον web server σας.

2. Θα πρέπει να δημιουργείτε ή να τροποποιείτε το φίλτρο για κάθε νέο crawler/referral και υπάρχει περιορσιμός 255 χαρακτήρων στο κάθε φίλτρο καθώς και περιορισμός στα φίλτρα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

3. Απλώς και μόνο επειδή αρκετά spam referrals ήρθαν από την Ρωσία τον περασμένο μήνα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα γίνει και τον επόμενο. Θα πρέπει να ανανεώνετε τα φίλτρα σας διαρκώς.

3. Καλές αράχνες

Ο παγκόσμιος ιστός υπάρχει χάρη στα bots και τις αράχνες – αυτά είναι καλά πράγματα υπό κανονικές συνθήκες καθώς ανακαλύπτουν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο και το μοιράζονται με άλλους. Το Google δεν θα ήξερε τίποτα χωρίς αυτά. Για να μην εμφανίζονται οι επισκέψεις τους στα στατιστικά των sites, υπάρχουν κάποια πρότυπα έτσι ώστε να μπορούν να «συστήνονται» και αυτόματα οι υπηρεσίες στατιστικών να τα φιλτράρουν. Το Google Analytics έχει ένα απλό checkbox, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξαιρέσετε τα περισσότερα από τα καλά bots και αράχνες. Θα το ενεργοποιήσετε από την ενότητα Διαχειριστής και επιλέγοντας Ρυθμίσεις Αναλυτικής Προβολής και στη συνέχεια Φιλτράρισμα bot και τικάρετε το «Εξαίρεση όλων των επισκέψεων από γνωστά bot και spider» (Admin > View Settings > Exclude all hits from known bots and spiders).

 

lolstart1043″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”709600″}}]]

Σύνοψις

Οι καλές αράχνες και bots μπορούν εύκολα να εξαιρεθούν από τις αναφορές σας, τικάροντας την σχετική επιλογή στα Google Analytcs.

Οι ύπουλοι ανιχνευτές και οι ψεύτικες παραπομπές είναι καλύτερο να εμποδίζονται από τον web server (με .htaccess αρχείο). Μπορούν επίσης να αφαιρεθούν από τις αναφορές σας με ειδικά φίλτρα αλλά οι επισκέψεις θα εξακολουθήσουν να μετρώνται από την Google όταν βγάζει γενικά στατιστικά.

Οι παραπομπές – φαντάσματα δεν επισκέπτονται ποτέ το site σας και θα πρέπει να αφαιρούνται με Φίλτρο. Ένα φίλτρο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται μόνο τα hostnames που ισχύουν θα βελτιώσει πολύ τα στατιστικά σας αλλά θα πρέπει να υπάρξει μία συνεχής ανανέωση έτσι ώστε να μην εξαιρεθεί μελλοντικά επισκεψιμότητα από ένα νέο hostname σας.

 

Συντάκτης: Μαρία Κρητικού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *