To Google Analytics δεν είναι νέο. Το ξέρετε καλά. Αλλά πόσο καλά το ξέρετε; Εννοώ πόσο καλά γνωρίζετε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το πολυεργαλείο που έχει ετοιμάσει η Google;
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι χρήστες των Analytics ρίχνουν μια βιαστική ματιά, σε ένα, άντε δύο κατηγορίες δεδομένων, καταλαβαίνουν πέντε πράγματα και αυτό είναι όλο.
Κι όμως υπάρχουν κατηγορίες που παρέχουν σημαντικότατη πληροφόρηση για το προϊόν, τη μάρκα, την επιχείρηση. Μία από αυτές είναι αυτή που μας δείχνει ΠΩΣ οι χρήστες χρησιμοποιούν το site μας. Πρόκειται για την κατηγορία “behavior” (συμπεριφορά).
Χρειάζεται να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο σε αυτήν την κατηγορία γιατί από αυτή πέρνουμε πληροφορίες όπως: που πηγαίνουν οι χρήστες, πως πλοηγούνται στο site, πόσο χρόνο περνούν σε κάθε σελίδα, πόσες σελίδες στη σειρά επισκέπτονται, το ποσοστό κάνει bounce, το ποσοστό αυτών που φεύγουν έχοντας δει μία μόλις σελίδα, πόσες σελίδες συνολικά είδε σε κάθε επίσκεψη, πως κινούνται μέσα στις σελίδες κλπ. Με λίγα λόγια η κατηγορία ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ είναι ο πυρήνας του Google Analytics.
Πολύ συχνά εκεί βρίσκονται εκπληκτικά ευρήματα. Γιατί αλλιώς σχεδιάζεται η πλοήγηση του χρήστη στα χαρτιά και αλλιώς είναι στην πραγματικότητα. Το Google Analytics είναι η πραγματικότητα.
Τρικ και συμβουλές για την κατηγορία “ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ”
H αναφορά «Ροή Συμπεριφοράς» μας δείχνει τη κίνηση του χρήστη εντός του site. Το πρώτο πεδίο αφορά την πρώτη σελίδα που βλέπει ο χρήστης, το δεύτερο πεδίο τη δεύτερη κ.ο.κ. μέχρι το σημείο στο οποίο εγκαταλείπει το site. Εν ολίγοις δείχνει ποιό είναι το πιο δημοφιλές μονοπάτι που ακολοθούν οι χρήστες εντός του site σας. Το να το γνωρίζετε αυτό, σας καθοδηγεί σε τυχόν αλλαγές που θέλετε να κάνετε στο site σας. Ή ακόμα μπορεί να έχετε πράγματα στο site σας που θα θέλατε να τα βλέπει οποιοσδήποτε μπαίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε αν χρειάζεται να τα μεταφέρετε και που.
Landing page
Στη Ροή Συμπεριφοράς υπάρχει η δυνατότητα να δείτε τη σελίδα από την οποία ο χρήστης μπαίνει στο site σας. Μπορείτε επίσης, να ορίσετε εσείς μία τέτοια σελίδα (συνήθως επιλέγετε κάποιο από τα κοινωνικά δίκτυα) για να δείτε πως κινούνται αυτά και αν όντως επιτελούν το ρόλο τους.
Δίπλα, βρίσκεται η στήλη Starting Pages όπου προβάλονται μόνο οι σημαντικότερες ενώ η κόκκινη λωρίδα υποδεικνύει τον αριθμό των χρηστών που έφυγαν από τη σελίδα. Αν οι χρήστες συνεχίζουν σε άλλη σελίδα, μία λεπτή, γκρι γραμμή δείχνει τη σύνδεση.
Αναφορά περιεχομένου του site (Site Content)
Η αναφορά «Όλες οι Σελίδες» είναι από τις πιο σημαντικές και βρίσκεται κάτω από το Site Content. Αυτό που κάνει αυτή η αναφορά είναι να δημιουργεί μία λίστα με όλες τις σελίδες του site ώστε να μπορεί κάποιος να δει τη ροή συμπεριφοράς σε κάθε σελίδα. Μέσα από το χαρακτηριστικό μπορείτε να δείτε την πορεία κάθε ξεχωριστού ποστ, χρησιμοποιώντας το Navigation Summary.
Βλέποντας ποια σελίδα έφερε επισκέπτες στο site καθώς και το που πήγαν μετά μπορεί να δώσει στοιχεία για το πως αυτή η σελίδα δουλεύει. Ξεκινήστε με την αρχική σας σελίδα και δείτε τι κλικάρουν οι χρήστες εκεί. Θα πάρετε ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εμπειρία του χρήστη.
Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε πράγματα, ή να προσθέσετε πράγματα, ή να αλλάξετε τη σειρά τους. Θυμηθείτε το σπουδαίο ρόλο που παίζει η σελίδα εξόδου η οποία πολύ συχνά οδηγεί στα social media όπου επιτυγχάνεται αύξηση του engagement του χρήστη. Προσοχή όμως: η σελίδα από την οποία φεύγειο χρήστης από το site είναι σημαντική γιατί μπορεί να κοστίζει σε χαμένες πωλήσεις.
Event Tracking
Μας επιτρέπει να δούμε που πάνε οι χρήστες όταν φεύγουν χάρη στο Google Tag Manager. Λειτουργεί περίπου όπως τα tracking code ή το pixel και μπορεί να καταγράψει συμπεριφορές που είναι πέρα από την απλή ανάγνωση μίας σελίδας, π.χ. παρακολούθηση ενός video που είναι ενσωματωμένο στη σελίδα. Κάτι τέτοιο μας χρησιμεύει για να τροποποιήσουμε το περιεχόμενο του site μας αναλόγως.
Επίσης…
Είναι σημαντικό να βλέπετε το Search Term Report για να δείτε τι ψάχνουν οι χρήστες στο site σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι χρήστες του site ψάχνουν για κάτι που δεν έχετε ή για κάτι που εσείς δεν θεωρείτε αρκετά σημαντικό. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπροσαρμόσετε τη στρατηγική περιεχομένου που ακολουθείτε…
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία