Πώς μπορούμε να αποφασίσουμε σε ποιές λέξεις-κλειδιά να κάνουμε SEO?
Στην τύχη, φαντασία, Google Keyword Tool ή Google AdWords?
Εννοείται πως όχι στην τύχη… Ένας πολύ γνωστός Guru του Google AdWords, ο Perry Marshall προτείνει πρώτα να τρέξουμε διαφήμιση Google AdWords για να βρούμε ποιες είναι οι κερδοφόρες λέξεις-κλειδιά και μετά SEO. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βρούμε ποιές λέξεις-κλειδιά έχουν ζήτηση (και φέρνουν traffic) και παράλληλα φέρνουν κερδοφορία.
Η άποψη αυτή ευσταθεί για μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ που αναφέρεται ο κ. Marshall. Η αγορά είναι μεγάλη, οι χρήστες ψάχνουν με πολλούς τρόπους ένα θέμα και τα κόστη ανά κλικ (και το SEO) είναι πολύ πιο ακριβά από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα.
Το θέμα είναι κατά πόσο χρειάζεται να περιμένουμε στατιστικά από το Google AdWords για να προχωρήσουμε μετά σε SEO, και επιπρόσθετα αν συμφέρει από άποψης ROI (επιστροφή στην επένδυση – σε χρόνο, χρήμα και ενέργεια).
Στη GIM θεωρούμε ότι οι λέξεις-κλειδιά με υψηλό Adwords ανταγωνισμό είναι πιθανότατα οι λέξεις-κλειδία που φέρνουν κερδοφορία. Αλλιώς θα ήταν παράλογο να επενδύουν οι επιχειρηματίες σε διαφήμιση για τις λέξεις-αυτές.
Παράλληλα όμως με το τι ζήτηση και ανταγωνισμό εμφανίζει το Google Keyword Tool χρησιμοποιούμε τη κοινή μας λογική (και εμπειρία) για να αξιολογήσουμε κατά πόσο η λέξη κλειδί έχει Commecial Intent (πρόθεση αγοράς). Αξιολογούμε την πιθανότητα η λέξη-κλειδί να φέρει πωλήσεις και όχι απλά επισκεψιμότητα.
Αν τώρα είναι θολό το τοπίο γιατί υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι αναζήτησης (με ικανοποιητικό όγκο αναζητήσεων ο καθένας) τότε σαφώς μπαίνει στο θέμα το Google AdWords ως εργαλείο Testing. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν μεγάλο το ρίσκο να κάνουμε SEO για διάφορες λέξεις-κλειδιά μέχρι να βρούμε τις κερδοφόρες.
Πώς χρησιμοποιούμε το Google AdWords ως εργαλείο Testing?
Δημιουργούμε μια διαφημιστική καμπάνια και ομάδες διαφημίσεων για το κάθε group λέξεων κλειδιών. Τρέχουμε τη καμπάνια μέχρι να αποκτήσουμε αξιόπιστο στατιστικό δείγμα και έπειτα από το Search Terms Report βλέπουμε ποιές λέξεις κλειδιά ήταν κερδοφόρες:
Περιθώριο κέρδους * Conversion Value – Conversion Cost > 0
(υπολογίζοντας στο Conversion Value το Lifetime Value του πελάτη)
Με το που συγκεντρώσουμε τη λίστα των κερδοφόρων λέξεων-κλειδιών ξεκινούμε τη διαδικασία του SEO.
Πότε επαρκεί το Google Keyword Tool και δε χρειάζεται να περιμένουμε το AdWords?
Αν ήμασταν πολύ αυστηροί θα λέγαμε πως πάντα πρέπει να δοκιμάζουμε το AdWords πρώτα. Συνήθως όμως στην Ελλάδα λόγω μεγέθους αγοράς δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι αναζήτησης με ικανοποιητικό μηνιαίο όγκο. Για παράδειγμα πόσοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι για να ψάξει κάποιος κρεβατάκια μωρού; Θα παρατηρήσετε στο Google Keyword Tool ότι όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αναζήτησης έχουν πολύ μικρή συχνότητα χρήσης. Για παράδειγμα ένας εναλλακτικός τρόπος αναζήτησης μπορεί να χρησιμοποιείται 10 φορές το μήνα, που σημαίνει ότι και 1η θέση να βγει το site στο Google μπορεί να έχει 1-2 clicks το πολύ το μήνα. Ακόμα και με Conversion Rate 2% είναι πολύ δύσκολο να γίνει απόσβεση του SEO. Εξαίρεση βέβαια αν πουλάμε κάτι πολύ ακριβό όπως μια βίλλα ή μια Lamborghini 🙂
Συνεπώς στηριζόμαστε συχνά στο εργαλειο Google Keyword Tool γιατί ο όγκος αναζητήσεων είναι μικρός για τη βασική λέξη-κλειδί, και οι εναλλακτικές λέξεις-κλειδιά έχουν τόσο λίγες αναζητήσεις που είναι πολύ μικρή πιθανότητα να κάνουμε απόσβεση. Απλά λοιπόν δε μπαίνουμε στην ταλαιπωρία να φτιάξουμε μια διαφημιστική καμπάνια για να τεστάρουμε λέξεις κλειδιά με πολύ λίγες αναζητήσεις.
Τι γίνεται στην περίπτωση που ήδη τρέχουμε Google AdWords?
Στην περίπτωση που ήδη κάνουμε διαφήμιση Google AdWords είμαστε τυχεροί γιατί ήδη έχουμε στατιστικά στοιχεία. Είμαστε σε θέση λοιπόν να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα από το Google AdWords και να αποφασίσουμε για ποιές λέξεις-κλειδιά θα κάνουμε SEO, έτσι ώστε να έχουμε ROI από τη διπλή εμφάνιση μας στη πρώτη σελίδα του Google (μια θέση εμφάνισης με Google AdWords και μια θέση με το SEO). Ως κριτήριο χρησιμοποιούμε το πιθανό ROI της λέξης-κλειδιού χάρη στο SEO (χρησιμοποιώντας εκτιμώμενο CTR 5% αν ανεβάσουμε το site περίπου στη μέση της 1ης σελίδας του Google). Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να τεστάρουμε διαφορετικές “διαφημιστικές ατάκες” για να δούμε ποια αποδίδει και μετά να χρησιμοποιήσουμε την ατάκα στον τίτλο του site μας (Title) ώστε να εμφανίζεται ο ίδιος επιτυχημένος τίτλος και στα οργανικά αποτελέσματα.
Δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε το Google AdWords για να κάνουμε μόνο SEO, αν έχουμε ROI για τη λέξη κλειδι από τη διαφήμιση. Γιατί να σταματήσουμε κάτι που φέρνει κέρδος;
Η μόνη περίπτωση που ίσως συμφέρει να σταματήσουμε το AdWords για μια λέξη κλειδί, είναι η περίπτωση που έχουμε προσπαθήσει επανειλημένα να φέρουμε ROI βελτιώνοντας τη διαφημιστική καμπάνια, και το ROI είναι οριακά αρνητικό. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα το SEO ως πιο οικονομικό θα έχει θετικό ROI για τη λέξη-κλειδί.
Όλες οι παραπάνω κινήσεις απαιτούν σωστό σχεδιασμό, εμπειρία και σωστή υλοποίηση ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη πιθανότητα επιτυχίας.