Google Adwords δουλεύει ή όχι

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και περίπλοκο πρόγραμμα, τόσο που πολλούς τους φοβίζει κιόλας. Η λογική του βασίζεται στην αγορά κλικ επάνω σε λέξεις κλειδιά, σε πραγματικό χρόνο. Και πραγματικά, αν δεν έχετε τη βοήθεια ενός ειδικού ή μιας εξειδικευμένης εταιρείας τότε μπορεί να πέσετε στην περίπτωση αυτών για τους οποίους το πρόγραμμα είναι πρακτικά άχρηστο. Άρα δεν μας εκπλήσει το γεγονός ότι το Adwords έχει υψηλό ποσοστό αποτυχίας ή σωστότερα εγκατάλειψης.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι εγκαταλείπουν την πλατφόρμα των Adwords που συνοψίζονται στο “δεν δουλεύει για την περίπτωσή μου”. Οι κυριότεροι από αυτούς αναλύονται παρακάτω.

Η εστίαση στο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τα παρατάνε.

Εστίαση

Το παραπάνω γράφημα αποτυπώνει το λόγο εγκατάλειψης: αγοράζουν λέξεις με υψηλό κόστος και μικρή μετατρεψιμότητα. Ενώ θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Για παράδειγμα: φράσεις όπως «παπούτσια» ή «αντρικά παπούτσια» παραείναι γενικές και ακριβές ενώ φράσεις όπως «κόκκινα, αντρικά, αθλητικά παπούτσια» είναι πολύ πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές. Οι μεγάλες περιγραφικές φράσεις έχουν λιγότερο ανταγωνισμό και μεγαλύτερη πιθανότητα μετατροπής. Επιλέξτε την «ακριβή αντιστοίχιση» και «αντιστοίχιση φράσης» για καλύτερα αποτελέσματα.

Η έλλειψη σαφούς στρατηγικής οδηγεί συχνά σε αποτυχημένες καμπάνιες. Οποιαδήποτε διαφημιστική καμπάνια, είτε online είτε offline, χρειάζεται ένα σχεδιασμό. Το ίδιο και μια καμπάνια Adwords. Χρειάζεται έρευνα, σκέψη, σχεδιασμό, κατανόηση του χρήστη που κάνει την αναζήτηση και διαμόρφωση τρόπων που θα του λυθεί το πρόβλημα καθώς και διαμόρφωση της κατάλληλης landing page. Με άλλα λόγια δεν αρκεί να αγοράζουμε λέξεις. Σχεδιάστε την κατηγορία/ το προϊόν/ την υπηρεσία που θέλετε να εστιάσετε, τις λέξεις-κλειδιά που θα αγοράσετε και την αξία που θα δώσετε στον υποψήφιο πελάτη. Έχετε πάντα κατά νου ότι σκοπός σας είναι να λύσετε το πρόβλημα του χρήστη καλύτερα από όλους τους άλλους!

Η δυσαρμονία μεταξύ των στόχων ROI που έχουν τεθεί και αυτών που είναι πραγματικά επιτεύξιμοι.

The rule

To ROI είναι ένας καλός δείκτης αποτελεσματικότητας αλλά δεν είναι ο μόνος. Καλό θα ήταν, με δεδομένο ότι υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία να παρακολουθήσετε όλη τη διαδρομή του πελάτη, ακόμα και αυτή στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, ενώ μπορεί η σχέση κόστους-απόδοσης να είναι τέτοια που να πρέπει να σταματήσετε τα Adwords [επιτυχημένο ποσοστό μετατροπών θεωρείται το 4 προς 1], να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που δεν μπαίνουν στη ζυγαριά. Η παραδοσιακή διαφήμιση δεν ήταν απόλυτα μετρήσιμη και για αυτό δημιουργήθηκε ο κανόνας του 50%. Δηλαδή, το 50% λειτουργεί και το υπόλοιπο πάει χαμένο. Κανείς δεν ξέρει βέβαια ποιο 50% να κρατήσει…

Σελίδες που δεν ωθούν σε μετατροπές. Στόχος μιας landing page είναι να μετατρέψει το χρήστη σε πελάτη. Τρία δευτερόλεπτα είναι όλα όσα χρειάζονται για να φύγει ο χρήστης από τη σελίδα αν δεν δει αυτό που ακριβώς ψάχνει. Άρα, τι πρέπει να κάνετε; Να του δώσετε αυτό που ψάχνει. Να του το δώσετε γρήγορα και με σαφήνεια. Οι λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει στην αναζήτηση πρέπει να υπάρχουν στη σελίδα, το call to action να είναι εμφανές.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η τιμή που βλέπει στο προϊόν ή στην υπηρεσία. Το γεγονός ότι δεν πουλάτε όσο θα θέλατε μπορεί να μην οφείλετε στα Adwords αλλά στο γεγονός ότι οι ανταγωνιστές σας κάνουν κάτι καλύτερα από εσάς. Παρακολουθήστε τον ανταγωνισμό και βεβαιωθείτε ότι προπορεύεστε!

Ή ακόμα μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη βελτιστοποίησης του λογαριασμού. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο σε αυτό γιατί οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι «τρέχουν» πολύ.

Τέλος, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι δεν κάνετε retargeting (ή remarketing).

Οι καμπάνες αυτού του τύπου μπορεί να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις μετατροπές σας σημαντικά. Αν έχετε e-shop μπορείτε να δημιουργήστε καμπάνιες retargeting σε επίπεδο προϊόντος κάτι που θα αυξήσει κατά πολύ την πιθανότητα μετατροπής. Φανταστείτε το εξής: ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση, κλικάρει τη διαφήμιση, επισκέπτεται το site σας και στη συνέχεια φεύγει. Δεν έχει πάει χαμένο ένα κλικ; Με το δυναμικό retargeting έχετε την ευκαιρία να μην το χάσετε! Διότι σας δίνει τη δυνατότητα να του ξαναδείξετε το προϊόν και να τον τσιγκλήσετε να κάνει την αγορά.

 

Εμπιστευθείτε του ειδικούς. Το Adwords είναι πολύτιμο εργαλείο για να μένει αχρησιμοποίητο! 

Συγγραφή άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *