Facebook stories: το καινούριο feature του Facebook που ήρθε (εδώ και λίγες μέρες) να κλέψει τη δόξα του Snapchat (και του Instagram αλλά αυτό δεν πολυμετράει γιατί είναι της ίδιας εταιρείας…). Δηλαδή, ποστάρεις φωτό, βίντεο κλπ στο section “Stories” τα οποία είναι διαθέσιμα για 24 ώρες. Όποιος προλάβει…! Και όποιος ενδιαφερθεί, γιατί όταν κάποιος φτιάχνει μια ιστορία δεν εξυπακούεται ότι θα τη δει κάποιος. Μπορεί κανείς από τους φίλους να μην ενδιαφερθεί.
Μετά το πέρας των 24 ωρών είτε εξαφανίζονται είτε τις μοιράζεστε με το υπόλοιπο κοινό σας. Και μάλιστα η δυνατότητα αυτή πρωτολανσάρεται στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Χιλή. Με άλλα λόγια βρισκόμαστε στην πρωτοπορία!!
Το Messenger Day (η αντίστοιχη εφαρμογή μέσα στην εφαρμογή του messenger) έχει και αυτό λίγες μέρες που κυκλοφόρησε (εδώ δεν το έχουμε δει ακόμα).
Let’s see how it works
Κατ’ αρχάς, ας δούμε πως δουλεύει. Πατώντας το «your story» ενεργοποιείται αυτόματα η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία επιτρέπει παρεμβάσεις και φιλτραρίσματα στις φωτό (όπως στο Instagram) ενώ στη συνέχεια, απλώς ποστάρουμε…
Για να δει κάποιος την ιστορία του φίλου του αρκεί να πατήσει τον κύκλο με το αντίστοιχο όνομά στην επάνω μπάρα, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται οι ιστορίες. Μπορεί να κάνει σχόλια ή να απαντήσει με emoticons ή να στείλει απ’ ευθείας μήνυμα. Η εφαρμογή δίνει επίσης τη δυνατότητα στο χρήστη να στείλει την ιστορία του με απ’ ευθείας μήνυμα σε επιλεγμένους φίλους του. Όπως γράφτηκε παραπάνω, η ιστορία δεν περνάει από το timeline, έχει 24ωρη ζωή και μετά πεθαίνει. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να κοινοποιήσει την ιστορία του στο timeline ώστε να την μοιραστεί με όλους τους φίλους του.
Πως αυτή η δυνατότητα επηρεάζει το περιεχόμενο;
Η ουσία του Facebook ήταν ότι το περιεχόμενό του δημιουργείται από τους χρήστες. Όμως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το πρωτογενές περιεχόμενο που δημοσιευόταν μειώθηκε κατά 21%, δίνοτας θέση σε αναδημοσιεύσεις από άλλα site. Αυτό δημιουργούσε στους χρήστες μια αίσθηση ότι κάτι “χάνουν”, ότι τους ξεφεύγουν πράγματα, ότι δηλαδή λείπει η πρωτογενής πληροφόρηση από τους φίλους τους πράγμα που ήταν αυτό που έκανε το Facebook το νούμερο ένα κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο.
Αυτή η νέα δυνατότητα φιλοδοξεί να ξανα-εξάψει την περιέργεια των χρηστών για τη ζωή των φίλων τους και να δώσει πρωτογενές περιεχόμενο στην πλατφόρμα.
Και τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις;
Χμμμ και τι τα κάνουμε τώρα αυτά; Business wise εννοείται; Τα χρησιμοποιούμε! Αλλά προς το παρόν μόνο τα προφίλ και όχι οι επαγγελματικές σελίδες. Όσες επιχειρήσεις έχουν προφίλ αντί για σελίδες επωφελούνται άμεσα καθώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το κοινό τους σε πιο προσωπικό επίπεδο!
Είναι βέβαιο ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα μπορούν και οι επαγγελματικές σελίδες να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, διότι η Facebook πάντα βρίσκει τρόπο να βγάλει χρήματα από την πλατφόρμα της και τις εφαρμογές αυτής.