Facebook Marketing για μικρές επιχειρήσεις

Το Facebook μπορεί να αποτελέσει μία από τις καλύτερες “επενδύσεις” που έχετε κάνει ποτέ για την επιχείρησή σας. Αλλά μόνο αν ξέρετε τι κάνετε και τι να περιμένετε. Το παρακάτω άρθρο θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μία πολύ καλή εικόνα για αυτά τα δύο και να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους θα πιάσετε μέσα από μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική στο Facebook.

Τι να περιμένετε

Αν ήσασταν μία μεγάλη επιχείρηση με τεράστιο προσωπικό και μεγάλο budget, θα ήσασταν σε χειρότερη θέση. Είναι πιο δύσκολο για μια μεγάλη επιχείρηση να συνδεθεί με το κοινό της σε προσωπικό επίπεδο και να καταφέρει να βρει το υλικό που θα αναρτήσει και θα βρει ανταπόκριση από το τόσο ευρύ κοινό. Επιπλέον η οργανική απήχηση (δηλαδή τα άτομα που βλέπουν απλές -μη πληρωμένες- αναρτήσεις σας στο newsfeed τους) μειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των Page Likes.

Χρησιμοποιήστε video

 

Στο παραπάνω γράφημα του business2community φαίνεται η αντιστρόφως ανάλογη σχέση αριθμού fan – οργανικής απήχησης. Οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται μεταξύ του ορόσημου του 9,62% και 22,80%. Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να περιμένετε να δουν τα posts σας περισσότεροι από το 15% των φαν σας.

Μην απογοητεύεστε όμως. Αντίθετα, δείτε πώς θα καταφέρετε να κερδίσετε αυτό το 15% και πώς θα το καταφέρετε να κάνει κλικ στην ιστοσελίδα σας ή να αγοράσει κάποιο προϊόν σας. Άλλωστε κατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι και ο βασικός σας στόχος μέσα από την παρουσία σας στο Facbeook.

Επομένως δείτε, τι θα πρέπει να περιμένετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως…

  • Να περιμένετε ότι στην αρχή τα πράγματα θα πηγαίνουν αργά. Μην απογοητευτείτε.
  • Να περιμένετε ότι θα χρειαστεί κάποια προωθητική ενέργεια για να αρχίσει να… “ρολάρει το πράμα”. Ένα από τα καλύτερα κίνητρα που μπορείτε να δώσετε για συμμετοχή και engagement αποτελούν οι διαγωνισμοί με Like.
  • Να περιμένετε οι αναρτήσεις σας στην αρχή να έχουν μεγάλη απήχηση (έως και 20% των φαν σας), ποσοστό που μόνο θα πέφτει όσο οι φαν σας αυξάνονται.
  • Να περιμένετε να εκπλαγείτε από το ποιες αναρτήσεις πάνε καλά και ποιες όχι.
  • Να περιμένετε ότι θα χρειαστείτε διαφήμιση στο Facebook. Είναι πιο εύκολο και από άποψη χρόνου και πιο συμφέρον να πληρώσετε 70 λεπτά το κλικ ώστε να αυξήσετε την επισκεψιμότητά σας από το να περιμένετε βδομάδες να γίνει “φυσικά”. Επιπλέον οι διαφημίσεις στο Facebook αποτελούν έναν από τους πιο οικονομικούς και συμφέροντες τρόπους online διαφήμισης.
  • Τέλος, να περιμένετε ότι θα λατρέψετε το Facebook.

Ίσως να είναι και η πιο αποτελεσματική στρατηγική που έχετε δοκιμάσει, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να συνδεθείτε με τους πελάτες σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους, brand awareness, επισκεψιμότητα και πωλήσεις.

Κορυφαίες πρακτικές

Για να είμαστε ακριβείς, δεν ισχύει πάντα ότι κάθε πρακτική θα ταιριάζει στο ύφος και τους στόχους της κάθε επιχείρησης. Ωστόσο παρακάτω θα δούμε ορισμένες συγκεκριμένες τακτικές και τάσεις στο Facebook που έχουν κατά κανόνα ικανοποιητικά αποτελέσματα και ίσως δεν τα είχατε σκεφτεί ή διαβάσει σε άλλο άρθρο μας καθώς και πιο “γενικούς κανόνες” του Facebook.

Χρησιμοποιήστε βίντεο

χρησιμοποιήστε βίντεο

Ο αλγόριθμος του Facebook (ένας μηχανισμός που αποφασίζει τι έχει προτεραιότητα και τι όχι στο newsfeed του κάθε χρήστη στο Facebook) λατρεύει τα βίντεο. Τα βίντεο έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν στο κοινό σας και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους. Προτιμήστε να αναρτήσετε κάποιο βίντεο στο Facebook απευθείας από το να το αναρτήσετε στο Youtube και να το αναρτήσετε με link.

Κάντε στόχευση στις αναρτήσεις σας

Το Facebook σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε στόχευση με βάση την τοποθεσία και τα ενδιαφέροντα για κάθε ανάρτησή σας. Γιατί σας ενδιαφέρει αυτό; Αν έχετε εκατοντάδες φαν και η συγκεκριμένη ανάρτηση αφορά π.χ. μόνο σε όσους ζουν στην Αθήνα.

Αναρτήστε περιεχόμενο από άλλους

Το  “user-generated-content” δηλαδή η ανάρτηση περιεχομένου από άλλους χρήστες του Facebook, αποτελεί μία πολύ φιλική κίνηση αφού οι χρήστες σας θα ενθουσιαστούν βλέποντας ότι τους ακούτε και αλληλεπιδράτε μαζί τους ενώ κι εσείς γλιτώνετε χρόνο από τη δημιουργία περιεχομένου.

Μπείτε στο κλίμα της εποχής

Αναρτήστε περιεχόμενο από άλλους

Θα πρέπει να προσπαθείτε οι αναρτήσεις σας να είναι κοντά σε αυτό που σκέφτονται οι χρήστες σας. Φυσικά δεν είστε μάντεις αλλά όταν για παράδειγμα ο καιρός είναι βροχερός, μην αναρτήσετε παραλίες και σαγιονάρες ενώ κατά τη διάρκεια μιας γιορτής ή μεγάλων γεγονότων (π.χ. Χριστούγεννα ή Eurovision) , οι αναρτήσεις θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το γενικότερο κλίμα.

Μερικές γενικές συμβουλές:

  • Ακολουθήστε τον κανόνα 80:20 – 80% ενημερωτικό, διασκεδαστικό περιεχόμενο και 20% προωθητικό.
  • Χρησιμοποιήστε εικόνες σε κάθε ανάρτηση
  • Χρησιμοποιήστε quote/αποφθέγματα
  • Κάντε ερωτήσεις, ζητήστε τη συμμετοχή του κοινού σας
  • Εκμεταλλευθείτε τα testimonials
  • Αλληλεπιδράστε με shares και tags με άλλες εταιρείες ή χρήστες που σας αρέσουν.
  • Εκμεταλλευθείτε τα hashtags
  • Κάντε σύντομες αναρτήσεις
  • Κάντε προσφορές για τους φαν σας
  • Αναρτήστε “Πώς να…” ή άλλο χρήσιμο περιεχόμενο

Δώστε μία ώθηση

Συνίσταται σε όλες τις επιχειρήσεις είτε πρόκειται για e-shops είτε όχι, να τρέχουν μία προωθητική ενέργεια μια στο τόσο, όπως ένας διαγωνισμός ή τα κουπόνια του Facebook.

Μπείτε στο κλίμα της εποχής

Αν ιδιαίτερα είστε νέα σελίδα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε νέους φαν, awareness και αλληλεπίδραση από έναν καλοστημένο διαγωνισμό. Όλοι λατρεύουν τους διαγωνισμούς και οι marketers επίσης. Γίνονται εύκολα, με μικρό κόστος και μπορούν να σας κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς στο κοινό σας. Θα πρέπει να βρείτε ένα δώρο που σχετίζεται με την εταιρεία σας και πιστεύετε ότι θα ενδιαφέρει τους ενδεχόμενους πελάτες σας, αυτούς στους οποίους στοχεύετε. Για να συμμετέχει κανείς και να κερδίσετε κι εσείς κάτι, θα πρέπει είτε να κάνει like/share είτε να συμπληρώσει κάποια στοιχεία του, όπως το email. Έτσι με ένα δώρο κερδίζετε εκατοντάδες (ή χιλιάδες) φαν ή e-mails τα οποία θα σας φανούν πολύ χρήσιμα στην e-mail marketing στρατηγική σας.

Σκεφτείτε επίσης σοβαρά το ενδεχόμενο ενός διαγωνισμού φωτογραφίας. Οι διαγωνισμοί φωτογραφίας είναι πάντοτε διασκεδαστικοί για τους χρήστες, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο έπαθλο. Ζητήστε από τους χρήστες να αναρτήσουν μία δική τους φωτογραφία που αφορά σε ένα συγκεκριμένο θέμα καθώς και να ψηφίσουν τη δική τους αγαπημένη.

Αν σας ενδιαφέρει αυτού του είδους προώθησης, διαβάστε συμβουλές για έναν επιτυχημένο διαγωνισμό στο Facebook σε παλιότερο άρθρο μας.

Διαφήμιση στο Facebook

Οι διαφημίσεις στο Facebook αποτελούν μία καλή επιχειρηματική απόφαση αλλά και μέρος αναπόφευκτο της στρατηγική σας στο Facebook. Κι επειδή το budget είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για το μάρκετινγκ των μικρών επιχειρήσεων, δείτε ορισμένους τρόπους για να κερδίσετε τα μέγιστα αποτελέσματα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

1. Κάντε έξυπνη στόχευση

Κάντε έξυπνη στόχευση

Η στόχευση στο κατάλληλο κοινό είναι κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το τι θα κερδίσετε από την επένδυσή σας. Το κοινό σας, θα πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένο ώστε να περιλαμβάνει άτομα που έχουν μεγάλη πιθανότητα να ενδιαφέρονται για αυτό που προσφέρετε και αρκετά ευρύ ώστε να έχετε κινητικότητα.

2. Εναλλάσσετε τα εικαστικά σας

Ένα άτομο μπορεί να δει πολλές φορές τη διαφήμισή σας στο newsfeed του. Αν βλέπει την ίδια εικόνα ξανά και ξανά, θα σταματήσει να την παρατηρεί. Για αυτό το λόγο καλό είναι σε κάθε σας διαφήμιση να έχετε 2-3 διαφορετικά εικαστικά και να τα εναλλάσσετε στο κοινό της καμπάνιας σας.

3. Βελτιστοποιήστε την σελίδα προορισμού σας

Η σελίδα προορισμού σας είναι η σελίδα που θα εμφανιστεί στο χρήστη όταν κάνει κλικ σε μία διαφήμισή σας. Όπως καταλαβαίνετε, η επιτυχία της διαφήμισής σας δεν εξαρτάται μόνο από τη διαφήμισή σας αλλά και από το τι θα γίνει αφού ο χρήστης κάνει κλικ σε αυτήν. Η σελίδα η οποία θα εμφανιστεί στο χρήστη μετά το κλικ δεν θα πρέπει να είναι η Κεντρική Σελίδα σας αλλά μία σελίδα, ειδικά για τη διαφήμισή σας.

Αν για παράδειγμα έχετε κατάστημα με ρούχα και διαφημίζετε τη νέα χειμωνιάτικη κολεξιόν για γυναίκες, οι χρήστες που θα κάνουν κλικ δεν θα πρέπει να μεταφέρονται στην πρώτη σελίδα σας αλλά στην σελίδα της συγκεκριμένης κολεξιόν.

Διαβάστε αναλυτικές συμβουλές και ιδέες για να δημιουργήσετε σελίδες προορισμού (landing pages) που πουλάνε

 

Συγγραφή Άρθρου:Κρητικού Μαρία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *