Facebook Market Products

 

Έχετε προϊόντα να πουλήσετε; Έχετε δοκιμάσει να τα προωθήσετε μέσω Facebook;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα σχετικό case study.

Ένα ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί και μέσα σε όλες τις προετοιμασίες, η μέλλουσα σύζυγος αναζητά ένα μαντήλι για να σκουπίσει τα δάκρυα που περιμένει ότι θα έχει (όλο και κάποιος κλαίει σε ένα γάμο!). Αγόρασαν λοιπόν μερικά μαντηλάκια από έναν ασιάτη έμπορο, online. Χρησιμοποίησαν μερικά και τους περίσσεψαν μερικά τα οποία καταχώρησαν στο ebay όπου πωλήθηκαν σαν ζεστά ψωμάκια! Ναι, ναι, τα μαντήλια!

Όταν η σύζυγος έμεινε έγκυος σκέφτηκε ότι δεν ήθελε πια να δουλεύει 15 ώρες την ημέρα και αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά της, παρόλο που η ετήσια αμοιβή της ήταν εξαψήφια. Αποφάσισαν από κοινού να ανοίξουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με μαντήλια και άλλα παρεμφερή είδη, το οποίο το «έτρεχαν» όταν το παιδί κοιμόταν. Η επιτυχία του site ήταν τέτοια που το εισόδημά τους δεν θίχτηκε καθόλου.

Fcebook

Σύντομα και οι φίλοι τους ήθελαν να φτιάξουν e-shop (όχι με μαντήλια, ευτυχώς) και τούς ζητούσαν συμβουλές για το πως να τα «στήσουν». Έτσι, ο σύζυγος άρχισε να γράφει τις συμβουλές του σε ένα blog γιατί είχε βαρεθεί να τα λέει. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο, το blog άρχισε να έχει μεγάλη επιτυχία.

Πάμε πάλι πίσω στα μαντηλάκια. Το εν λόγω site κέρδιζε πελάτες μέσα από το Google με διαφημίσεις Adwords οι οποίες κόστιζαν γύρω στα 0,10-0,15$ το καθένα.

Επίσης, μια σειρά άρθρα που αφορούσαν νύφες κλπ άρχισαν να κατατάσσονται ψηλά στις οργανικές αναζητήσεις και αυτά με τη σειρά τους έφερναν πωλήσεις.

Σήμερα το e-shop με τα μαντήλια πουλάει, εκτός από μαντήλια, λινές πετσέτες, ποδιές, δαντελένιες ομπρέλες και πολλά ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν είναι ένα, αλλά περισσότερα: μέλλουσες νύφες και ανθρώπους άνω των 55 για τα μαντήλια, μαμάδες με κόρες για τις ποδιές κλπ. Το κατάστημα έχει μάλιστα ειδικές κεντητικές μηχανές που μπορούν να προσωποποιήσουν το προϊόν (μονόγραμμα, υπογραφή, σηματάκι κλπ).

Fcebook-eshop

Ας δούμε τώρα πως χρησιμοποίησε το Facebook, ο ιδιοκτήτης του e-shop για να προωθήσει τα προϊόντα του.

  • Καμπάνια win-back: απευθύνεται σε κάθε έναν που έκανε μια αγορά από το eshop και περιλαμβάνει ένα κίνητρο για να επιστρέψει και για άλλες αγορές. Εδώ μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα τα custom audiences του Facebook.
  • Facebook dynamic ads: οι διαφημίσεις αυτές απευθύνονται σε όσους μπει στο e-shop χωρίς να πραγματοιήσουν κάποια αγορά. 

facebook dynamic ads

  • Εγκαταλελειμμένο καλάθι αγορών: αποτελεί μια ευκαιρία να απευθύνεις ένα μήνυμα σε όσους έχουν βάλει κάτι στο καλάθι τους και δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αγοράς. Μπορεί να γίνει μέσω email και μέσω Facebook και να διαφημίσει ακριβώς τα ίδια προϊόντα του καλαθιού, προσφέροντας, ενδεχομένως, ταυτόχρονα και μια έκπτωση για την ολοκλήρωση της αγοράς σε συγκεκριμένο χρόνο.
  • Εγκατάλειψη του site γενικώς: όταν δηλαδή ο χρήστης μπαίνει στο site και βγαίνει χωρίς να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια. Η ενέργεια αυτή προϋποθέτει την κατοχή του email του χρήστη και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα τρικ απόκτησής του (γραφτείτε συνδρομητές, κατεβάστε το ebook κλπ).
  • Δώστε κάτι δωρεάν: ένα δώρο (π.χ.: σας κάνουμε δώρο το προϊόν-πληρώστε τα μεταφορικά) βοηθάει πάντα τη διαφήμισή σας να ξεχωρίσει ενώ ταυτόχρονα μπορει να σας φέρει επιπλέον πελάτες.

Γενικά, οι δυνατότητες που προσφέρει το Facebook είναι πολλές και διαφορετικές. Σίγουρα μπορείτε να τις ταιριάξετε με τις ανάγκες της επιχείρησής σας κι αν δεν μπορείτε, μπορούμε να βοηθήσουμε!

 

Συγγραφή άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *