Η Facebook που δεν σταματά να παρουσιάζει καινούρια πράγματα ανακοίνωσε το λανσάρισμα του εργαλείου Attribution, το οποίο υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή των marketer προσφέροντας ολιστική ματιά της διαδρομής του πελάτη τόσο εντός όσο και εκτός Facebook. Χάρη σε αυτό οι marketers θα μπορούν να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα της συνολικής διαφήμισης που πραγματοποιεί μία επιχείρηση.
Πρόκειται για ένα εργαλείο που από πλευράς πληροφορίας είναι «όλα ή τίποτα» και το οποίο προϋποθέτει μερικές (αρκετές) ρυθμίσεις από την πλευρά σας/μας αλλά όταν στηθεί μπορεί να δώσει πληροφόρηση για τη διαδρομή του χρήστη, από τη σκέψη ως τη μετατροπή, ακόμα και για offline events.
Ας τα πάρουμε από την αρχή: τί είναι το εργαλείο Attribution;
Πρόκειται για ένα εργαλείο που μας βοηθά να προσδιορίσουμε την αιτία της εκάστοτε μετατροπής. Από που προήλθε; Από τι είδους συσκευή; Υπήρχε πρόσβαση από περισσότερες συσκευές; Από οργανικό ή από πληρωμένο περιεχόμενο;
Το εργαλείο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να καταλάβουμε τον αντίκτυπο του περιεχομένου και των διαφημίσεων σε πολλές συσκευές, κανάλια και εκδότες. Δημιουργήθηκε μεν από το Facebook αλλά το ξεπερνάει και έτσι προσφέρει στοιχεία από όλη τη διαφημιστική δραστηριότητα ενός προϊόντος/ υπηρεσίας/ μάρκας.
Το σετάρισμά του ξεκινά στην παρακάτω οθόνη…
…και κατά τη διάρκειά του θα κληθείτε να συμπληρώσετε καμπάνιες στο Facebook, pixel, καμπάνιες εκτός Facebook σε άλλα site, καμπάνιες σε άλλα social media, καμπάνιες σε μηχανές αναζήτησης και offline ενέργειες. Δηλαδή όλα!
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα μπορεί να καθορίσει αν η μετατροπή προέρχεται από οργανικό ή πληρωμένο περιεχόμενο.
Μετά την ολοκλήρωση του σεταρίσματος η οθόνη σας θα δείχνει ως εξής:
Το εργαλείο αυτό είναι σαν να προσθέτετε ένα καινούριο pixel στο site σας αφού τα δεδομένα που θα συγκεντρώνει το Facebook ξεκινά από εκεί. Η ροή των στοιχείων μπορεί να πάρει μέρες ή και εβδομάδες, ανάλογα με τον όγκο της διαφήμισης που πραματοποιείται.
Το εργαλείο είναι επιμερίζεται στις παρακάτω ενότητες:
- Απόδοση
- Προσωποποιημένες αναφορές
- Cross-Device
- Ρυθμίσεις
Οι ρυθμίσεις με τη σειρά τους είναι «σπασμένες» σε τέσσερις ενότητες:
- Διαγνωστικά
- Πηγές δεδομένων
- Domain αναφοράς
- Διαφημιστικές πλατφόρμες
Τα διαγνωστικά θα δώσουν πληροφορία όταν υπάρξει κίνηση και μετατροπές.
Και έτσι αντί να χάνεστε στην πληροφόρηση τώρα πια έχετε ένα εργαλείο που θα σας δείχνει τα πάντα!
Θυμηθείτε ότι στις πηγές δεδομένων θα εμφανιστούν όλα τα pixel, οι τυχόν εφαρμογές και τα offline events που έχετε προσθέσει.
Όσον αφορά το reporting υπάρχουν πληθώρα διαφορετικές επιλογές ενώ εδώ βλέπουμε τις βασικότερες καθώς και το τι σημαίνουν:
- Even Credit: δίνει ίσο ποσοστό βάρους σε κάθε ένα από τα βήματα που οδηγούν σε μία μετατροπή.
- Last Click ή Visit: δίνει 100% βάρος στο τελευταίο κλικ ή στην τελευταία επίσκεψη που συνέβη στη διάρκεια των βημάτων που οδηγούν σε μία μετατροπή.
- Last Touch: δίνει 100% του βάρους στο τελευταίο κλικ ή στην τελευταία επίσκεψη που συνέβη στη διάρκεια των βημάτων που οδηγούν σε μία μετατροπή. Αν δεν υπήρξε κλικ ή επίσκεψη, το βάρος μεταφέρεται στο τελευταίο impression.
- Positional 30%: δίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό βάρος για μία μετατροπή στο πρώτο και το τελευταίο βήμα κατά τη διάρκεια της μετατροπής, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται ισομερώς στα υπόλοιπα σημεία επαφής.
- Positional 40%: όπως και παραπάνω αλλά δίνεται μεγαλύτερο ποσοστό.
- Time Decay 1-Day: δίνει μεγαλύτερο ποσοστό βάρους για την μετατροπή σε σημεία επαφής όσο πλησιάζουμε στην ώρα που έγινε η μετατροπή.
- Time Decay 7-Day: όπως παραπάνω αλλά αλλάζει το διάστημα.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους marketers. Μην θεωρείται ότι το Facebook μετράει τις μετατροπές βασιζόμενο στο ότι κάποιος κλικάρει μια διαφήμιση και αμέσως προχωρά σε μία συναλλαγή στο site σας. Στην πραγματικότητα το Facebook μετράει χρήστες που κλικάρουν διαφημίσεις, φεύγουν, επιστρέφουν άλλη ώρα/μέρα και αγοράζουν ή απλώς βλέπουν (χωρίς κλικ) και επανέρχονται μεταγενέστερα για την μετατροπή.
Παρακάτω βλέπουμε ένα παράδειγμα που δόθηκε από το Facebook:
Αυτά για το attribution tool. Θα σας/μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε σημαντικά στοιχεία για τις διαδρομές των χρηστών και την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων που πραγματοποιούνται.
Πηγή φωτογραφιών: Jon Loomer
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία