Facebook: 10 απλές συμβουλές για να αυξήσετε το engagement

Η απήχηση των οργανικών αναρτήσεων στο Facebook έχει μειωθεί αρκετά και οι επιχειρήσεις βλέπουν πλέον καλύτερα αποτελέσματα από τις πληρωμένες διαφημίσεις. Ομως, ενώ τα promoted posts (προωθημένες αναρτήσεις) αποτελούν την πρώτη επιλογή για αρκετές επιχειρήσεις, όταν τα organic posts (οργανικές αναρτήσεις) δομηθούν σωστά, μπορούν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με το κοινό. Για να καταλήξετε στην καλύτερη στρατηγική όσον αφορά στην δική σας εταιρεία θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι είδους αναρτήσεις θα έβρισκαν οι χρήστες σας ενδιαφέρουσες και πώς μπορείτε να τις προσδιορίσετε και να προσαρμόσετε ανάλογα το περιεχόμενό σας.

Διαβάστε παρακάτω τις καλύτερες στρατηγικές για την ενίσχυση της οργανικής απήχησης στο Facebook και συμβουλές για posts ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και το engagement.

1. Να ακούτε το κοινό σας

Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και άρα κάθε στρατηγική μιας επιχείρησης στα social media θα πρέπει να είναι επίσης διαφορετική. Το πλέον σημαντικό στοιχείο όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, είναι να ακούς το κοινό.

Υποδείξεις και συμβουλές για το ποιο είναι το ιδανικό περιεχόμενο για να ποστάρετε, την καλύτερη στιγμή να ποστάρετε και την ιδανική στρατηγική στο Facebook υπάρχουν σε πολλά blog posts. Το πρόβλημα με αυτές τις υποδείξεις είναι ότι δεν εξηγούν, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν, την βέλστιστη στρατηγική ειδικά για την δική σας επιχείρηση. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρετε, είναι να ακούτε το κοινό σας: να παρακολουθείτε τις κοινότητες στις οποίες συμμετέχει, το περιεχόμενο που του αρέσει να μοιράζεται. Το Facebook είναι το καλύτερο εργαλείο για να αναλύσει κανείς τη συμπεριφορά του κοινού του μέσα από τις στατιστικές υπηρεσίες που προσφέρει και, μολονότι θέλει χρόνο για να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα στοιχεία, εντέλει θα σας αποδόσει και θα σας αποδώσει ξανά και ξανά, καθώς θα μαθαίνετε τις ακριβείς λεπτομέρειες για το τι θέλει να δει και να ακούσει το κοινό σας. Ο μόνος ουσιαστικός νόμος στα social media είναι ότι το κοινό είναι ο νόμος. Όλα τα άλλα είναι απλές υποδείξεις.

2. Υψηλής ποιότητας περιεχόμενο

Αν και η οργανική απήχηση είναι πολύ χαμηλή, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιώσετε την απήχηση των αναρτήσεών σας χωρίς διαφήμιση μέσα από κάποιες άλλες αποτελεσματικές μεθόδους. Μία από αυτές είναι το περιεχόμενο. Το περιεχόμενο υψηλής ποιότητας είναι must αλλά θα πρέπει να είναι σχετικό με το κοινό σας, για να καταφέρετε να τραβήξετε τον κόσμο. Η χρήση hashtags (1-2 κατά προτίμηση) σε μια ανάρτηση, θα βελτιώσει την διαδραστικότητα καθώς και τις εντυπώσεις κι επίσης βοηθά πολύ να γίνει συζήτηση γύρω από ένα συγκεκριμένο hashtag της εταιρείας σας. Για παράδειγμα, αν η Greek Internet Marketing διεξήγαγε μάι σειρά από webinars σχετικά με digital marketing συμβουλές, το branded hashtag θα ήταν ‘GIMedu’. Τα @ mentions είναι επίσης ευεργετικά στο engagement και επεκτείνουν την οργανική απήχηση στην πλατφόρμα του Facebook, καθώς η εν λόγω δημοσίευση θα εμφανίζεται πλέον στις σελίδες του κοινού και των δύο brands. Είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να δημιουργήσεις και να ισχυροποιήσεις σχέσεις με άλλες μπράντες, και να παράγεις organic engagement.
3. Χρησιμοποιήστε βίντεο

Τα video συχνά συνιστούν πολύ αποτελεσματική μέθοδο διαδραστικότητας με το κοινό στο Facebook –μόνο όμως αν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Για να δημιουργηθεί οργανική συμμετοχή στο Facebook είναι απαραίτητα 2 πράγματα: Να γνωρίζεις τις προτεραιότητες που θέτουν οι αργόριθμοι του Facebook στην απήχηση συγκεκριμένων τύπων περιεχόμενου και να κατανοείς τις προτιμήσεις των χρηστών στο περιεχόμενο. Το υπέροχο σημείο στο οποίο συναντώνται αυτά τα δύο είναι το βίντεο, ειδικά όταν το αναρτάτε χρησιμοποιώντας το πρωτότυπο uploader του Facebook. Τα σύντομα βίντεο απολαμβάνουν όλο και υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής και απήχησης μεταξύ όλων των τύπων περιεχομένου και ειδικά σε σχέση με τις αναρτήσεις με με σκέτη εικόνα. Το κλειδί για την επιτυχία του βίντεο, είναι η αυθεντικότητα. Μην φανταστείτε ότι χρειάζεται μία κινηματογραφικά άψογη λήψη: οι επισκέπτες του Facebook έχουν δείξει ότι προτιμούν την ρεαλιστική εικόνα. Οπως οι φωτογραφίες που δείχνουν πελάτες στην καθημερινότητά τους απολαμβάνουν περισσότερα share από τις έτοιμες φωτογραφίες, έτσι και τα βίντεο που δείχνουν αυθεντικές λήψεις –έστω κι είναι εντελώς ερασιτεχνικές- έχουν περισσότερη απήχηση από τα καλογραμμένα διαφημιστικά.

4. Τα Facebook Insights θα σας βοηθήσουν πολύ

Ο Νο1 κανόνας για τις αναρτήσεις σας στο Facebook πρέπει να είναι το να καταλάβετε τι αποδίδει και τι όχι. Για να μετρήσετε την επιτυχία σας, εκμεταλλευθείτε τα “Insights”του Facebook. Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για τα Facebook Pages είναι η δυνατότητα να δείτε τα στατιστικά στοιχεία της σελίδας σας. Στα Insights, ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς είναι τα “Posts,” που σας δίνουν την ευκαιρία να ανατρέξετε σε προηγούμενες αναρτήσεις και να δείτε ποιές είχαν αποκομίσει την μεγαλύτερη δημοτικότητα (και μπορείς μάλιστα να το αναλύσεις περισσότερο σε Posts, Clicks, ή Likes, Comments και Shares). Αξιοποιήστε αυτό το εργαλείο χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές αναρτήσεων και διαπιστώνοντας ποιές ταιριάζουν καλύτερα στο κοινό σας (και σε ποιά χρονική περίοδο το κοινό ανταποκρίθηκε καλύτερα). Συστήνω να δοκιμάσετε αναρτήσεις αστείες, σύντομες, μεγάλες, πληροφοριακές, ερωτηματικές, παραπομπές σε άρθρα, παραπομπές σε προϊόντα, διαγωνισμούς και/ή αναρτήσεις χρηστών. Μέσα από το “Insights” έχετε την καλύτερη ευκαιρία να κατανοήσετε ποια posts αποδίδουν για την δική σας επιχείρηση.

5. Τα posts λειτουργούν όπως το trailer ταινίας

Για τις εταιρίες που διαθέτουν blog, το Facebook χρησιμοποιείται ως μέσο για την ενημέρωση του κοινού όταν υπάρχει καινούργια ανάρτηση στο blog και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για προβολή του περιεχομένου. Είναι επίσης μια εξαιρετική μέθοδος για να προσκληθούν οι χρήστες να εμπλακούν με την μάρκα σας στα κοινωνικά δίκτυα, εξηγεί ο Andrew Jung, Corporate Marketing Associate στην Blue Fountain Media. Στο tip που μας δίνει, τονίζει ότι η επιλογή του σωστού αποσπάσματος σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν στην ανάρτηση:

Οταν μοιράζεστε ένα νέο blog post στο Facebook, θα πρέπει να επιλέξετε το απόσπασμα που θα κάνει τους επισκέπτες να ενδιαφερθούν για την ανάρτηση. Η φράση που θα επιλέξετε θα πρέπει να δίνει μια σαφή ένδειξη για το περιεχόμενο της ανάρτησης –αλλά να μην τα λέει όλα. Πρέπει να δώσετε ένα κίνητρο στον χρήστη να κάνει κλικ στην ανάρτηση, να την διαβάσει, να την σχολιάσει ή να την κοινοποιήσει. Το απόσπασμα που θα διαλέξετε θα πρέπει να εγείρει το ενδιαφέρον του κοινού σας και να κάνει τον επισκέπτη να σκεφτεί «α, θα ήθελα να μάθω για αυτό το θέμα». Χειριστείτε τις αναρτήσεις σας όπως το trailer μιας ταινίας: Δείχνει στον θεατή περί τίνος πρόκειται και τι να περιμένει, αλλά παράλληλα του εξάπτει την φαντασία και τον κάνει να θέλει να δει τι γίνεται τελικά».

6. Απαντάτε στα σχόλια
Η δική σας συμμετοχή και αλληλεπίδραση με το κοινό σας, το δικό σας engaging, ακούγεται πολύ απλό πράγμα αλλά οι επιχειρήσεις συχνά παραγνωρίζουν την αξία του. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύουν λίγο χρόνο την ημέρα για να απαντούν και να αλληλεπιδρούν με το κοινό τους στο Facebook. Αν θέλετε να συμμετέχει το κοινό σας, πρέπει να συμμετέχετε κι εσείς! Κι αυτό σημαίνει να απαντάτε στα σχόλια των χρηστών, να τους κάνετε ερωτήσεις. Μην αφήνετε το κοινό σας ξεκρέμαστο.

7. Μάθετε τον στόχο σας.

Κάθε ανάρτηση συνιστά ανασύνταξη δυνάμεων. Έχει τεράστια σημασία να κατανοήσετε τα ενδιαφέροντα των πελατών σας και να δείτε τι θέλουν.

Πρέπει να μάθετε ποιος είναι ο πελάτης σας. Να γνωρίζετε σε ποιον θέλετε να πουλήσετε το προϊόν σας. Μπορεί να δουλεύετε έτσι, ώστε το 30% των επιχειρήσεών σας να προέρχεται από λίγους, καλούς πελάτες. Είναι σημαντικό να τους κρατάτε ευχαριστημένους –αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα 70% επιπλέον που δίνει κι αυτό χρήμα στην επιχείρησή σας. Να ξέρετε τις χρονικές στιγμές που είναι συνδεδεμένοι. Να μελετάτε τα στατιστικά δεδομένα και να διαπιστώνετε πότε είναι πιο ενεργοί οι πελάτες σας στο Facebook και, κυρίως, στην δική σας σελίδα.

8. Συνέπεια στην δημοσίευση τακτικού περιεχομένου

Οποιοσδήποτε τύπος περιεχομένου παράγεται ανά τακτά διαστήματα, έχει αποδειχθεί ότι κάνει τους χρήστες να επιστρέφουν στο site σας. Οι επαγγελματίες των social media μπορούν να μάθουν πολλά από τους content marketers και ειδικά την χρήση των «σειρών περιεχομένου» δηλαδή την ανάρτηση συνεπούς, επαναλμβανόμενου ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα περιεχομένου, όπως για παράδειγμα το Whiteboard Friday της Moz. Οι «σειρές περιεχομένου» βοηθούν εξαιρετικά στη βελτίωση της κίνησης, επαναφέροντας τους χρήστες στο site σας με κάθε νέο post που δημοσιεύετε.

Η στρατηγική αυτή υλοποιείτε εύκολα στο Facebook και έχει υψηλότερα ποσοστά engagement σε σχέση με τον μέσο όρο των posts, γιατί οι χρήστες ξέρουν τι περιμένουν, πότε το περιμένουν και κατά πόσον είχαν βρει καλό το προηγούμενο περιεχόμενο της σειράς. Αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την απήχησή σας και την αφοσίωση του πελάτη καθώς και την επισκεψιμότητα στο blog ή το site σας.

9. Εφαρμόστε εκστρατείες δώρων/διαγωνισμών

Ο πελάτης συχνά θέλει ένα κίνητρο για να συμμετέχει στις δραστηριότητές σας στα social media. Η επένδυση σε διαγωνισμούς με δώρα συμβάλλει ιδιαίτερα στην αλληλεπίδραση του χρήστη και στη διατήρηση ενός πιστού κοινού.

Επενδύστε λίγα χρήματα για να κάνετε μία συνδρομή σε μία εφαρμογή για διαγωνισμούς και προωθήστε διαγωνισμούς με δώρα. Θα δείτε διπλό πλεονέκτημα καθώς παράλληλα θα μπορέσετε να αυξήσετε τους παραλήπτες των Newsletters σας.

10. Ανοίχτε την συζήτηση

Οι χρήστες ελκύονται από προβοκατόρικες ερωτήσεις και τους αρέσει να συμμετέχουν σε συζητήσεις για αμφιλεγόμενα ζητήματα ενώ ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για μια δημοσίευση με την οποία θα σχετιστούν ή που θα βρούν ότι έχει πλάκα. Θέτετε ερωτήματα που «σηκώνουν» μεγάλη συζήτηση.

Το «θέμα» θα πρέπει να είναι αστείο, προβοκατόρικο ή εποχικό, με αναφορές στην βιομηχανία του θεάματος, την τρέχουσα επικαιρότητα ή την συγκεκριμένη εποχή του έτους και τις γιορτές. Για να προχωρήσετε την στρατηγική αυτή ένα βήμα παραπάνω, να απαντάτε στις ερωτήσεις από τον προσωπικό σας λογαριασμό και όχι τον λογαριασμό της επιχειρήσης. Μπορεί να ακούγεται αντιπαραγωγικό, αλλά όταν δίνεται μια συγκεκριμένη και προσωπική απάντηση, τα αποτελέσματα είναι απίστευτα ευεργετικά στην αλληλεπίδραση.
Η βέλτιστη στρατηγική φέρνει το βέλτιστο αποτέλεσμα

Κάθε μπράντα είναι διαφορετική και κάθε βιομηχανία έχει τις δικές της ανάγκες, αλλά το καθένα από τα παραπάνω tips μπορεί να βρει εφαρμογή εύκολα στη δική σας εταιρεία, έτσι ώστε να δημιουργήσετε τα καλύτερα δυνατά και πιο αποτελεσματικά posts στο Facebook. Εντέλει, το πιο βασικό είναι να επικεντρωθείτε στο να εντοπίσετε τι θέλει το κοινό σας να δει και στο να φροντίσετε να παράγετε υψηλού επιπέδου περιεχόμενο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και θα αυξάνει την οργανική σας απήχηση μέρα με τη μέρα.

Διαβάστε επίσης: 7 αποτελεσματικοί τρόποι για να αυξήσετε τα likes της Facebook Σελίδας σας

 

 

Συντάκτης: Μαρία Κρητικού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *