F8: όλα τα νέα που έρχονται από το Facebook

Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών του Facebook ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και έτσι τώρα μπορούμε κι εμείς να σας ανακοινώσουμε όλες τις νέες τάσεις.

Γενικά, η συζήτηση ήταν μεγάλη και περιείχε πολλά νέα πράγματα. Μεταξύ άλλων πολύ Live Video, πολύ Augmented Reality (AR), πολύ Artificial Intelligence (AI). Στο σημερινό άρθρο θα σταθούμε κυρίως στις AR και VR εφαρμογές ενώ θα γράψουμε λίγα πράγματα για την Artificial Intelligence (AI).

Augmented Reality

Camera effects platform:

Οι χρήστες του Facebook ήδη χρησιμοποιούν την κάμερα και τα χαρακτηριστικά της ως μέσω μεγέθυνσης της πραγματικότητας/AR (προσθέτουν κείμενο επάνω σε φωτό, επιπλέον animations επάνω σε φωτό κλπ). Πλέον οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν ακόμα περισσότερα (πολύ περισσότερα εδώ που τα λέμε) εφφέ (φίλτρα, πλαίσια, μάσκες) χρησιμοποιώντας τεχνολογία AR.

Το Frames Studio είναι ένας online creative editor, διαθέσιμος σε όλο τον κόσμο, που επιτρέπει το σχεδιασμό πλαισίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για φωτό προφίλ είτε στην νέα Facebook camera. Το AR Studio, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει διαφόρων ειδών εφφέ (μάσκες, κείμενα, animation, κλπ) που εμφανίζονται με mouse over ή κίνηση. 

 

Augmented reality

Facebook Spaces

Είναι μία κανούρια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας (VR) όπου μπορεί ο χρήστης να βρεθεί με τους φίλους του, σε ένα περιβάλλον, σαν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο!! Με αυτή την εφαρμογή, μπορεί κανείς να δει το περιεχόμενο του Facebook σε VR. Βλέποντας τα 360 βίντεο και τις φωτό αισθάνεται ο χρήστης ότι μεταφέρεται σε άλλα μέρη!

Μπορεί να ζωγραφίσει στον αέρα (με έναν εικονικό μαρκαδόρο), μπορεί να κάνει βιντεοκλήση σε ένα φίλο μέσα από το Messenger Video Calling και έτσι να «φέρει» περισσότερους φίλους του σε αυτόν τον εικονικό χώρο. Και φυσικά, υπάρχει και το σχετικό selfie stick.

Facebook spaces

Artificial Intelligence

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο και η Facebook ετοιμάζει εντυπωσιακές εμπειρίες για τους χρήστες (π.χ. ενσωματωμένη AI κάμερα σε Facebook, Instagram και Messenger). Η κάμερα αυτή θα καταλαβαίνει το περιβάλλον του χρήστη, θα αναγνωρίζει ανθρώπους, μέρη και αντικείμενα. Δίνει έτσι τη δυνατότητα για περισσότερο εξατομικευμένη καλλιτεχνική έκφραση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε το εξής για να γίνει κατανοητή σε όλους η εξέλιξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς και η σημασία τους. Συγκεκριμένα, πριν πέντε χρόνια, οι υπολογιστές αντιλαμβάνονταν μία εικόνα σαν συλλογή αριθμών χωρίς καμία ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα, οι υπολογιστές «καταλαβαίνουν» κάθε ένα pixel της εικόνας, για αυτό και μπορεί πια κανείς να προσθέσει ψηφιακά αντικείμενα επάνω σε πραγματικό σκηνικό. 

Artificial intelligence

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε σε περισσότερη λεπτομέρεια το θέμα Facebook Spaces.

 

Συγγραφή άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *