Ξέρετε ότι μπορείτε να σπιουνέψετε τον ανταγωνισμό μέσα από το LinkedIn; Όχι…; Σήμερα θα το μάθετε!
Θα μάθετε πως να το κάνετε και πως να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξετε περισσότερο την επιχείρησή σας ή τη δουλειά σας.
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να χρησιμοποιείς τo LinkedIn επιχειρηματικά. Μεταξύ άλλων η προβολή της εμπειρίας, των δεξιοτήτων και των επιτευγμάτων, η παρουσίαση περιεχομένου, η δικτύωση και η αξιολόγηση ευκαιριών καριέρας. Αυτό που συχνά ο κόσμος παραβλέπει είναι η χρήση του για την εξαγωγή στατιστικών και την έρευνα του ανταγωνισμού.
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμος, όλοι ανταγωνίζονται για το ποιος θα τραβήξει την προσοχή του ακροατηρίου μέσα σε ένα εύρος καναλιών και με ολοένα και αυξανόμενο όγκο περιεχομένου. Επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της παρακολούθησης του ανταγωνισμού, υπάρχουν και είναι πολλά. Από το ότι μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από την ανάπτυξη της επιχείρησής σας μέχρι το ότι μπορεί να αποτελέσει τεράστια έμπνευση και να εκτοξεύσει τη δραστηριότητά σας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κάτι να μάθετε.
Αν επιλέξετε να παρακολουθήσετε τους ανταγωνιστές σας στο LinkedIn, θα πρέπει να κατανοήσετε ποιοι είναι αυτοί. Μπορεί να είναι άμεσοι ανταγωνιστές οι οποίοι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τη δική σας ή έμμεσοι με τους οποίους ανταγωνίζεστε για το «πορτοφόλι» του ακροατηρίου που έχετε κοινό. Το θέμα δεν είναι μόνο ποιον θεωρείτε ανταγωνιστή αλλά να το θεωρεί ο δυνητικός σας πελάτης και έτσι αυτομάτως γίνεστε ανταγωνιστές. Και άρα πρέπει να γνωρίζετε ποιοι είναι και τι κάνουν.
Το LinkedIn είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο του κόσμου με περισσότερους από 650 εκατομμύρια χρήστες και υπάρχει περίσσεια πληροφορίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του προφίλ σας πριν ξεκινήσετε την έρευνα
Είπαμε να ψάξετε τους άλλους όχι να εκτεθείτε. Άρα λοιπόν πριν ξεκινήσετε την έρευνα αλλάξτε κάποιες από τις ρυθμίσεις του προφίλ σας.
Επιτρέψτε μόνο στο δικό σας προφίλ να μπορεί να δει τις συνδέσεις σας. Η default ρύθμιση επιτρέπει στις συνδέσεις 1ου βαθμού να δουν το δίκτυό σας. Οι κοινές συνδέσεις θα παραμείνουν ορατές αλλά οι υπόλοιπες θα κρυφτούν. Αυτή η ενέργεια θα έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα: οι διαφημιστές δεν θα μπορούν να διαφημίσουν στις συνδέσεις σας.
Επιπλέον,
- Κάποιοι από τις συνδέσεις 1ου βαθμού μπορεί να έχουν συγχρονίσει το λογαριασμό τους στο LinkedIn με κάποιον τρίτο partner και να βλέπουν τις πληροφορίες εκεί, εκτός κι αν αλλάξετε την ρύθμιση,
- Οι χρήστες του LinkedIn μπορούν να δουν τις συνδέσεις που κάνουν endorse τις δεξιότητές. Αν τις θέλετε αυστηρώς προσωπικές τότε κλείστε αυτή τη δυνατότητα από τις ρυθμίσεις.
Αλλάξτε το πως φαίνεται το προφίλ σας σε «ιδιωτικό». Μπορείτε να επιλέξετε τι θέλετε να βλέπουν οι άλλοι όταν βλέπετε το προφίλ τους, ώστε να μην αφήνετε ίχνη. Όταν είστε σε ιδιωτικό mode και βλέπετε το προφίλ μιας από τις συνδέσεις σας, μπορείτε δυνητικά να δείτε τις συνδέσεις του (αν δεν τις έχει κλειδώσει). Έτσι, έχουν αφήσει μία πόρτα ανοιχτή για να δείτε το δίκτυό τους και να βρείτε πελάτες και δυνητικούς πελάτες. Μην ξεχάσετε να αλλάξετε το προφίλ σας ξανά σε «πλήρως ορατό» για να μπορείτε να βλέπετε ποιος σας βλέπει.
Κλείστε την επιλογή «όσοι είδαν αυτό το προφίλ, είδαν επίσης». Μπορεί να έχετε προσέξει ότι το LinkedIn βγάζει ένα κουτάκι το οποίο εμφανίζει όσους έψαξαν τα μέλη του LinkedIn τα οποία έψαξαν ένα προφίλ. Αν αφήσετε ανοιχτή την επιλογή, τότε όσοι μπουν στο προφίλ σας μπορούν βολικότατα να δουν τη λίστα με τους ανταγωνιστές σας. Η λίστα αυτών των εμφανίσεων είναι δυναμική και ανανεώνεται κάθε μήνα. Μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, οπότε κι εσείς μπορείτε να «παίζετε» με τις ρυθμίσεις κατά βούληση.
Ακολουθήστε ή συνδεθείτε με τους ανταγωνιστές σας στο LinkedIn
Κατά κανόνα στο LinkedIn μπορεί κανείς να συνδεθεί με άτομα και να ακολουθήσει εταιρείες. Μπορεί όμως κάποιος να ακολουθήσει και άτομα! Οι συνδέσεις έχουν νόημα καθώς ο ένας γνωρίζει κι εμπιστεύεται τον άλλον. Μόλις καθορίσετε το ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας μπορείτε είτε να συνδεθείτε μαζί τους είτε να τους ακολουθήσετε.
Είναι καλή ιδέα να συνδεθώ με τους ανταγωνιστές μου;
Αν τους γνωρίζετε, ναι, γιατί όχι. Τώρα που ξέρετε και πως να ρυθμίσετε τις επιλογές σας, θα μπορούσε να είναι μία καλή ευκαιρία να ανταλλάξετε χρήσιμες πληροφορίες ακόμα και πελάτες που δεν μπορείτε να εξυπηρετήσετε.
Ακολουθώντας μία επιχείρηση (ή προφίλ) στο LinkedIn, μπορείτε να βλέπετε τα ποστ και τα άρθρα που ανεβάζει και μέχρι εκεί. Είναι μια καλή λύση όταν μιλάμε για ανταγωνιστές.
Μπορείτε να ακολουθήσετε πρόσωπα, σελίδες ή θέματα. Μέχρι 5000 χωρίς να είστε συνδεδεμένοι μαζί τους.
Επανεξετάστε τα προφίλ των ανταγωνιστών σας
Υπάρχουν σημεία στο LinkedIn όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τους ανταγωνιστές σας. Ας εστιάσουμε στα ατομικά προφίλ και στις εταιρικές σελίδες για αρχή.
Αν δεν είστε σίγουροι για το αν οι ανταγωνιστές σας είναι στο LinkedIn χρησιμοποιήστε την αναζήτηση. Μπορείτε να βρείτε άτομα με κριτήριο τον επαγγελματικό τους τίτλο, τον κλάδο εργασίας ή το μέγεθος της εταιρείας. Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά και φιλτράρετε τα αποτελέσματα που θα παραχθούν. Μπορεί να βρείτε πράγματα που ούτε φανταζόσασταν.
Συμβουλή: βρείτε χρόνο στην καθημερινότητα για την παρακολούθηση του ανταγωνισμού. Βάλτε το στη λίστα με τα things to do. Μπορεί να είναι σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.
Αναλύστε το περιεχόμενο του newsfeed των ανταγωνιστών σας
Το newsfeed που βλέπετε αποτελεί σημείο όπου θα βρείτε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη δουλειά και τη δράση όσων έχουν ποστάρει. Έχοντας κατά νου τους ανταγωνιστές σας, δείτε με άλλη ματιά το newsfeed και αναρωτηθείτε:
- Ποια είναι τα updates που έχουν ποστάρει οι συνδέσεις σας; Μπορείτε να εντοπίσετε κάτι που θα έχει εφαρμογή στη δουλειά σας;
- Ποστάρουν επαγγελματικά event που πρόκειται να παρακολουθήσουν; Μήπως θα έπρεπε να παραβρεθείτε κι εσείς;
- Από που προέρχεται το περιεχόμενο που ποστάρουν; Ποιος ή τι είναι η πρωτότυπη πηγή;
- Υπάρχει κάποια ιδέα για περιεχόμενο που μπορεί να προσαρμοστεί στη δική σας δουλειά;
- Ποιοι σχολιάζουν; Μήπως είναι πελάτες σας, δυνητικοί πελάτες ή συνεργάτες; Έχετε κοινές συνδέσεις;
Συμβουλή: τα σχόλια στο LinkedIn είναι δημόσια, οπότε πριν σχολιάσετε κάτι σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερο να στείλετε ένα προσωπικό μήνυμα, ώστε να μην εκθέσετε πληροφορίες που δεν θέλετε να εκτεθούν. Σε ένα μήνυμα μπορείτε να μπείτε σε περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη οικειότητα.
Εξερευνήστε τις σελίδες των ανταγωνιστών σας
Οι πληροφορίες που βρίσκονται σε μία εταιρική σελίδα στο LinkedIn είναι παρόμοιες με αυτές που βρίσκει κανείς στο «σχετικά με εμάς» πεδίο μιας ιστοσελίδας. Αν έχετε λογαριασμό premium, τότε θα έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες όπως ο αριθμός των εργαζομένων μιας επιχείρησης, την κατανομή τους ανά πεδίο, τις νέες προσλήψεις, τις ανοιχτές θέσεις εργασίας και άλλες. Ακόμα και αν απλώς ακολουθείτε μία σελίδα στο LinkedIn μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες αν και είναι πιθανότερο να βλέπετε απλώς άρθρα και λινκ προς το εταιρικό site. Αν ακολουθείτε μία σελίδα, η εταιρεία δεν λαμβάνει ειδοποίηση αν και η δράση αυτή είναι ορατή στο δικό σας προφίλ, στο κομμάτι με τα ενδιαφέροντα.
Μετατρέψτε τις πληροφορίες που λαμβάνετε σε δράση προς όφελός σας
Μαζέψατε λοιπόν ένα τόνο πληροφορίες και τώρα είναι η ώρα να δείτε τι θα κάνετε με αυτές, ώστε να είναι πράγματι χρήσιμες. Όταν καταγράφετε τα αποτελέσματα της έρευνάς σας, κάντε μια απλή SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, threats). Θυμηθείτε ότι οι δύο πρώτες αφορούν τη δική σας επιχείρηση ενώ οι υπόλοιπες δύο αφορούν εξωτερικούς παράγοντες.
Αφού δημιουργήσετε ένα πλαίσιο ερωτήσεων γύρω από αυτά τα ευρήματα, αποφασίστε σε τι είδους δράσεις θα προβείτε, και ποιες πιθανόν θα σταματήσετε και ποιες θα συνεχίσετε.
Εν ολίγοις, και σαν συμπέρασμα, η ανάλυση του ανταγωνισμού μέσω LinkedIn μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για εσάς και την επιχείρησή σας και να σας κατατάξει έτσι μπροστά από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου σας.
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία