CRO: Τα 10 πιο αποδοτικά copywriting tips για να αυξήσετε τις πωλήσεις στο site σας

Μία από τις βασικότερες στρατηγικές στο CRO είναι η αποδοτική συγγραφή κειμένων μέσα στο site, ώστε να ενθαρρυνθεί ο αναγνώστης να προχωρήσει στην αγορά. Διαβάστε παρακάτω πώς ακριβώς πρέπει να είναι δομημένα τα κείμενά σας, για να επιτύχετε περισσότερες πωλήσεις χωρίς να ξοδέψετε χρήματα σε διαφήμιση για αύξηση της επισκεψιμότητας.

Το Conversion Rate Optimization (CRO) αποτελεί ένα σύνολο τεχνικών, οι οποίες έχουν ως στόχο τη βελτιστοποίηση του site για την αύξηση του conversion rate. Με λίγα λόγια, ακολουθείται συγκεκριμένη και καλά μελετημένη στρατηγική, για να αυξηθεί το ποσοστό των επισκεπτών που μετατρέπονται σε πελάτες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική στα e-shops, αφού το επιτυχημένο CRO δεν προϋποθέτει αύξηση της επισκεψιμότητας και άρα δεν απαιτεί διαφημιστική δαπάνη, για να κερδίσετε traffic. Απλώς, αξιοποιεί τους ήδη υπάρχοντες επισκέπτες και αυξάνει σημαντικά το ποσοστό όσων γίνονται πελάτες ή πραγματοποιούν κάποια άλλα επιθυμητή ενέργεια, όπως η συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας ή η εγγραφή στην email list.

Image credit: https://launchpresso.com/

Οι βελτιώσεις που γίνονται σε ένα site στα πλαίσια του CRO αφορούν τη δομή, τα χρώματά του, τις εικόνες που χρησιμοποιούνται και φυσικά την εύχρηστη λειτουργία του. Στόχος είναι να τραβήξει την προσοχή του χρήστη και να του προσφέρει θετική user experience. Βασικό παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία παίζουν και τα κείμενα, τα οποία επηρεάζουν δραστικά τις μετατροπές και το χρόνο που περνάει ο χρήστης σε κάθε σελίδα.

Στόχος των κειμένων πρέπει να είναι να προσελκύσουν τον αναγνώστη και να τον εμπνεύσουν να κάνει την επιθυμητή ενέργεια. Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Τα παρακάτω μυστικά για τη συγγραφή κειμένων στις σελίδες ενός website θα σας βοηθήσουν θεαματικά.

Σπάστε τα σε ενότητες

Στα ψηφιακά κείμενα, κανείς δεν πρόκειται να διαβάσει ένα κατεβατό λέξεων, ακόμα και αν ενδιαφέρεται για το θέμα. Τα κείμενα, είτε αφορούν περιγραφή προϊόντος ή υπηρεσίας είτε είναι άρθρα στο blog, πρέπει να είναι χωρισμένα σε ενότητες με ευδιάκριτους τίτλους και υπότιτλους. Ακριβώς όπως συμβαίνει στο παρόν άρθρο.

Δώστε μεγάλη σημασία στον τίτλο.

Συναφής με το παραπάνω tip είναι και η συγκεκριμένη συμβουλή. Όχι μόνο είναι βασικό να έχει το κείμενο ενότητες, αλλά και να έχει τίτλο που ωθεί τον αναγνώστη να συνεχίσει την ανάγνωση. Σύμφωνα με το David Ogilvy, τον γνωστότερο copywriter και «πατέρα της διαφήμισης», μόνο το 10% των αναγνωστών διαβάζουν κάτι παραπάνω πέρα από τον τίτλο. Επομένως, ο τίτλος κάθε σελίδας πρέπει να είναι περιεκτικός, ξεκάθαρος και να περιλαμβάνει το όνομα του brand και του προϊόντος.

Ξεκινήστε με το σημαντικότερο στοιχείο.

Η δομή ενός κειμένου στο ψηφιακό περιβάλλον είναι διαφορετική από ό,τι σε ένα έντυπο μέσο. Είναι απαραίτητο να τοποθετείτε στην αρχή το πιο σημαντικό στοιχείο, αφού αυτό θα προσέξει ο αναγνώστης και αυτό θα του μείνει στη μνήμη.

Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στο απλό και το ενδιαφέρον.

Γενικά, υπάρχουν αρκετές μελέτες στην ψυχογλωσσολογία (psycholinguistics), οι οποίες υποδεικνύουν ότι όσο πιο απλό και λιγότερο περίπλοκο είναι ένα κείμενο, τόσο ευκολότερα γίνεται κατανοητό και ανακαλείται στη μνήμη του αναγνώστη. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγονται γλωσσικές δομές, όπως η διπλή άρνηση, η παθητική φωνή και το πολύπλοκο λεξιλόγιο. Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, γιατί η υπερβολική απλότητα είναι συχνά βαρετή και προβλέψιμη. Συνεπώς, κάποιες πρωτότυπες μεταφορές και ασυνήθιστες λέξεις δίνουν κίνητρο στον αναγνώστη να διαβάσει το κείμενο μέχρι τέλους και να καταβάλλει νοητική προσπάθεια, ώστε τελικά να προσέξει περισσότερο τι διαβάζει.

Χρησιμοποιήστε ρήματα αντί για ουσιαστικά.

Τα ρήματα συγκεκριμενοποιούν την πληροφορία και ωθούν το χρήστη να κάνει κάτι. Για παράδειγμα, το να γράψετε ότι ένα προϊόν «βοηθάει να εξοικονομήσετε 20€ το μήνα» είναι πολύ πιο πειστικό από μια δομή του τύπου «έχει χαμηλή τιμή».

Δώστε ποσοτικά δεδομένα.

Με βάση το παραπάνω παράδειγμα, γίνεται σαφές ότι τα απτά αποτελέσματα και τα συγκεκριμένα ποσοτικά δεδομένα (π.χ. «εξοικονομήστε 25% από τη δαπάνη του ρεύματος κάθε μήνα») είναι όσο επεξηγηματικά και αποδοτικά χρειάζεται, για να τραβήξετε το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Λάβετε υπόψη και το SEO.

Το on-page SEO βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το CRO. Τα κείμενα σε κάθε σελίδα πρέπει να περιλαμβάνουν τις λέξεις-κλειδιά, στις οποίες στοχεύετε, καθώς και παραλλαγές τους, για να πληρούν τις προϋποθέσεις του LSI στον αλγόριθμο της Google. Φυσικά, τα κείμενα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναλαμβάνουν μηχανικά τα keywords. Για να συμβαδίζει το SEO με το CRO, είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε σε πραγματικούς ανθρώπους και όχι στις μηχανές αναζήτησης.

Απευθυνθείτε στον ιδανικό αγοραστή.

Πρόκειται για μια συμβουλή που ισχύει σε οτιδήποτε κάνουμε στο marketing. Πάντα, πρέπει να έχουμε υπόψη σε ποιον απευθυνόμαστε και να έχουμε φτιάξει το προφίλ του ιδανικού αγοραστή (buyer persona). Μόνο έτσι θα γνωρίζετε πώς ακριβώς πρέπει να δομήσετε τα κείμενά σας. Για παράδειγμα, το πόσο απλό ή πολύπλοκο θα κάνετε το κείμενό σας, ποιες γλωσσικές μεταφορές θα χρησιμοποιήσετε και τι λεξιλόγιο θα έχετε, εξαρτάται από το κοινό σας, την ηλικία του, το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο κλπ.

Τονίστε τα πλεονεκτήματα και όχι τα χαρακτηριστικά.

Στην περιγραφή ενός προϊόντος δεν έχει νόημα να αναφέρετε με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του, εφόσον δεν αναφέρετε ξεκάθαρα πώς αυτά θα ωφελήσουν το χρήστη. Συγκεκριμένα, καλό είναι να απαντάτε με σαφήνεια στην ερώτηση που έχει κάθε χρήστης στο μυαλό του: «Ποια είναι η λύση που μου δίνει αυτό το προϊόν στο πρόβλημα που έχω;». Επί παραδείγματι, αν πουλάτε ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, είναι πολύ πιο αποδοτικό για την αύξηση του conversion rate να αναφέρετε ότι αυτά βοηθούν στη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι και μειώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, παρά να αναλύσετε σε βάθος τα υλικά, από τα οποία είναι φτιαγμένα ή τους μηχανισμούς τους.

Γράψτε επιτυχημένα Calls to Actions.

Σε κάθε σελίδα, πρέπει να έχετε φράσεις, όπως «Αγοράστε» ή «Εγγραφείτε στη λίστα», οι οποίες ζητούν από το χρήστη να κάνει κάποια ενέργεια. Για να είναι αποτελεσματικές και πιο επιδραστικές αυτές οι φράσεις, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, όπως η χρήση ρημάτων και λέξεων με συγκεκριμένο περιεχόμενο, η προστακτική έγκλιση κλπ.

Συμπερασματικά, ένα σημαντικό μέρος του CRO σχετίζεται με τη συγγραφή επιτυχημένων κειμένων και την αναδιαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων, τα οποία έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε περισσότερες πωλήσεις, ακόμα και αν δεν αυξηθεί καθόλου η επισκεψιμότητα. Πρόκειται για μια στρατηγική που απαιτεί εμπειρία και μεγάλη προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, όπως άλλωστε ισχύει γενικά στο CRO. Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να έχετε τη μέγιστη επιτυχία.

Συγγραφή Άρθρου: Τσότσου Αλεξιάννα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *