Συντάκτης: Μαρία Κρητικού
Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να απορρίπτουν τον παραδοσιακό κόσμο του digital marketing. Έχουν μάθει να αποφεύγουν ή να αγνοούν τις διαδικτυακές διαφημίσεις και έχουν γίνει αρκετά δεινοί σέρφερ ώστε να μπορούν να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από το Internet χωρίς να δίνουν σημασία σε banner ή άλλα είδη διαφήμισης.
Οι έξυπνοι marketers έχουν αντιληφθεί ότι το παραδοσιακό marketing γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις όλο και λιγότερο αποτελεσματικό και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να διαφημίσουν οι επιχειρήσεις τα προϊόντα τους. Ένας από αυτούς είναι και το content marketing.
Τι ακριβώς είναι το content marketing;
Το content marketing αποτελεί μία στρατηγική που επικεντρώνεται στη δημιουργία και διανομή πολύτιμου, σχετικού και συνεπούς περιεχομένου για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο κοινό κάτι που τελικά, θα πρέπει να οδηγήσει σε κερδοφορία. Η ουσία της στρατηγικής αυτής είναι να δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι αν εμείς, ως επιχείρηση, παρέχουμε συνεπείς, σχετικές και ποιοτικές πληροφορίες στους αγοραστές μας, τότε τελικά θα μας ανταμείψουν με τις αγορές και την αφοσίωσή τους. Και το κάνουν.
Το περιεχόμενο θα συνεχίσει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη στρατηγική σας τουλάχιστον και για το έτος που διανύουμε καθώς θα σας βοηθήσει μεταξύ άλλων να αποκτήσετε κύρος στον τομέα σας, περισσότερα visits και αγορές, να αυξήσετε το engagement και το brand awareness. Αλλά από πού να αρχίσει κανείς; Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες για content marketing που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για portal, blog, email, social posts και άλλα.
Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω κάτι που συχνά παρεξηγείται: Αρκετοί θεωρούν ότι το περιεχόμενο πρέπει να είναι πρωτότυπο. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν οι αναγνώστες είναι το σχετικό και χρήσιμο περιεχόμενο και δεν ενδιαφέρονται για το αν η ίδια πληροφορία υπάρχει και αλλού.
Είναι χρονοβόρο, κουραστικό και ουτοπικό να προσπαθήσει κάποιος να σκεφτεί νέες ιδέες για κάθε άρθρο ή να θέλει να προσθέσει παρθένες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Όσο έξυπνο κι αν ήταν αυτό που σκεφτήκατε, το έχουν σκεφτεί πολλοί ακόμη πριν από εσάς και όπως άλλωστε προσπαθούσε -με τον δικό του μοναδικό και ακαταλαβίστικο τρόπο- να μας μάθει ο Βέλτσος στη σχολή, Το πρωτότυπο έχει χαθεί. Βάλτε λοιπόν στην άκρη το εγώ σας και αποδεχθείτε ότι η “εκτέλεση” είναι πιο σημαντική από τη “συνταγή”.
Ιδέες για να εφαρμόσετε
Κλασικά εικονογραφημένα
Οι άνθρωποι βαριούνται το κείμενο αρκετά γρήγορα. Για να πείσετε τους αναγνώστες να συνεχίσουν να διαβάζουν είναι σημαντικό να παρεμβαίνουν εικόνες στο κείμενο. Μην υποτιμήσετε την αξία των εικόνων ακόμα και στα blog posts.
Infographics
Το παραπάνω infographic είναι ένα καλό παράδειγμα καθώς δείχνει πώς το content marketing διαφέρει από το παραδοσιακό marketing και δίνει επίσης καλά παραδείγματα από διαφορετικές εφαρμογές του content marketing.
Ο «απόλυτος οδηγός»
Δεν είναι κρυφό ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι απασχολημένοι. Κι είναι πολύ απασχολημένοι. Πράγμα που σημαίνει ότι το τελευταίο που θέλουν είναι να ψάχνουν όλο το διαδίκτυο για ένα συγκεκριμένο θέμα. Φτιάξτε τον απόλυτο οδηγό, που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές για ένα συγκεκριμένο θέμα και αποτελέστε πηγή αναφοράς.
Πείτε το με ένα βίντεο
Αν κάτι είναι σίγουρο σήμερα, αυτό είναι ότι κόσμος λατρεύει να πατάει το “play”. Είτε πρόκειται για “Πώς να…” είτε για την παρουσίαση κάποιου προϊόντος είτε για κάποιο ρεπορτάζ αν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε, αναρτήστε ένα βίντεο στο τόσο.
Δημιουργήστε μακρόσυρτες λίστες
Ένα post με τίτλο όπως «200 τρόποι για να αποταμιεύσετε χρήματα» προϊδεάζει τον αναγνώστη ότι πρόκειται για κάτι μάλλον εντυπωσιακό. Επομένως την επόμενη φορά σκεφτείτε το ενδεχόμενο να παρουσιάσετε αυτό που θέλετε να πείτε με μία μεγάλη λίστα με 50,100 ή ακόμα και 200 προτάσεις.
Κλαδικές έρευνες & στατιστικές
Όποιος πει ότι δεν λατρεύει τα δεδομένα θα πει ψέματα. Έστω κι αν αφορά στο πόσες φορές ξύνει ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο τη μύτη του ανά ημέρα, οι αναγνώστες λατρεύουν να διαβάζουν και να μοιράζονται μοναδικές πληροφορίες, έρευνες και στατιστικές.
Το γνωμικό της ημέρας
Σε όλους αρέσουν οι ατάκες και τα γνωμικά. Είναι σύντομα και διαβάζονται εύκολα ενώ κάνουν τους άλλους να φαίνονται έξυπνοι και “ψαγμένοι” όταν τα μοιράζονται. Αν τα συνδυάσετε και με την επικαιρότητα ή με τη θεματολογία του μέσου σας, ακόμα καλύτερα.
Χιούμορ
lolstart853″,”attributes”:{“alt”:”ρολοι apple”,”class”:”media-image”,”height”:”717″,”style”:”width: 600px; height: 598px;720″}}]]
Αν “το ‘χετε” κι αν η θεματολογία σας το σηκώνει, χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να χρωματίσετε τα κείμενά σας. Κι επειδή είναι δύσκολο να καταλάβετε οι ίδιοι αν έχετε όντως χιούμορ, καλύτερα να διαβάσετε το αστειάκι σας σε κάποιον πριν το δημοσιεύσετε. Αν πάλι δεν είναι το χιούμορ το δυνατό σας σημείο μπορείτε να αναδημοσιεύσετε κάποιο αστείο. Για παράδειγμα αυτό που ξεκίνησε από το Stickers for the masses (τουλάχιστον εγώ εκεί το πρωτοείδα) και πλέον έχει γίνει μόδα είναι αρκετά απλό: Παρακολουθείτε στο twitter, 5-10 χρήστες που ξέρετε ότι είναι δημοφιλείς και με χιούμορ κι όταν δημοσιεύσουν κάτι που πιστεύετε ότι θα φανεί αστείο στο κοινό σας και η θεματολογία ταιριάζει, το μετατρέπετε σε εικόνα προσθέτοντας τα credits και το λογότυπό σας.
Εκμεταλλευθείτε παλιότερες δημοσιεύσεις
Αξιοποιήστε οποιοδήποτε υλικό από παλιότερη δουλειά σας έχει να κάνει με το προϊόν σας, όπως ebooks, μελέτες ή white papers. Σπάστε το σε μικρότερα κομμάτια για το blog σας, τα newsletter ή μικρά posts στα social media.
Ξαναγράψτε ένα παλιό post
Μπορείτε να εκσυγχρονίσετε ένα δημοφιλές post με νέες πληροφορίες, στατιστικά ή infographics ή οποιαδήποτε σχετική πληροφορία που θα το επικαιροποιήσει για τους αναγνώστες σας.
Πείτε το αλλιώς
Πάρτε ένα παλιό blog post και αλλάξτε το μέσο παρουσίασής του. Μετατρέψτε το σε ένα infographic ή ένα slide show για να πείτε κάτι που είπατε και στο παρελθόν αλλά με άλλα λόγια.
Χρησιμοποιήστε τα updates άρθρων
Αν παρείχατε σε κάποια φάση πληροφορίες στον τομέα σας οι οποίες με τον χρόνο άλλαξαν, θα πρέπει να ανανεώσετε τα παλιότερα posts σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ανανεώσετε παλιό περιεχόμενο σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για μια πιο σύγχρονη άποψη.
Slide Shows
Τα slide shows φτιάχνονται εύκολα, είναι απλά, είναι ευνόητα και τραβούν το μάτι. Το παρακάτω slide show του Velocity έχει συγκεντρώσει κοντά 1 εκατ. views.
Link: https://www.slideshare.net/dougkessler/crap-the-content-marketing-deluge
Do’s and Don’ts
Δώστε συμβουλές τύπου «τα υπέρ και τα κατά», «τι να κάνετε και τι να μην κάνετε» ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κοινού σας.
Top 10
Συντάξτε «Top 10» λίστες που αφορούν σε θέματα του κλάδου σας. Τα “top 10” sites, blogs, εταιρείες, εργαλεία κτλ.
Αξιολογήσεις / Συγκρίσεις προϊόντων
Το να γλιτώσετε κάποιον από την έρευνα αγοράς σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει χρόνο, θα εξοικονομήσει χρήμα και θα έχει λάβει και την άποψη κάποιου τρίτου.
Αμφιλεγόμενο περιεχόμενο
Τα αμφιλεγόμενα θέματα από τη μία είναι πιασάρικα και φέρνουν επισκεψιμότητα και interaction από την άλλη όμως μπορεί να κάνουν ορισμένους αναγνώστες σας να φύγουν για πάντα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέγετε κάποια αμφιλεγόμενα θέματα και να παρουσιάζετε και τις δύο μεριές, χωρίς να παίρνετε θέση.
Memes
lolstart854″,”attributes”:{“alt”:”you are in marketing meme”,”class”:”media-image”,”height”:”182″,”style”:”width: 325px; height: 182px;325″}}]]
Αν έχετε ξοδέψει έστω και τρία δευτερόλεπτα στο Facebook τότε μάλλον ξέρετε τι είναι τα memes. Διασκεδάστε το κοινό σας με ένα meme σχετικό με το θέμα σας. Υπάρχουν δεκάδες εργαλεία για να βρείτε ή να δημιουργήσετε memes.
Δημιουργήστε μία επείγουσα κατάσταση
Ο φόβος της απώλειας είναι μεγαλύτερο κίνητρο από την επιθυμία για νίκη. Δημιουργήστε στους αναγνώστες την αίσθηση ότι πρέπει να προλάβουν κάτι και πρέπει να δράσουν άμεσα, όπως για παράδειγμα γράφοντας για προϊόντα που θα είναι για πολύ λίγο σε προσφορά.
Δοκιμάστε ακόμη: Κουίζ, συνεντεύξεις, «Οι ειδικοί απαντούν», απόψεις, οδηγίες για αρχάριους, gifs, παρουσίαση ενός προβλήματος και εμφάνιση της λύσης, προσωπικές εμπειρίες, συγκεντρωτικά posts που περιλαμβάνουν άλλα θέματά σας.
Από πού να αντλήσετε ιδέες
1. Ζητήστε τη βοήθεια του κοινού
Περίπου πριν ένα χρόνο, κατά το λανσάρισμα ενός νέου site είχα τρέξει έναν διαγωνισμό. Για να λάβει κάποιος μέρος έπρεπε μεταξύ άλλων να δώσει feedback για το νέο portal: να μας πει τι του φαίνεται ωραίο, τι όχι, τι ακόμη θα ήθελε να διαβάσει. Τα περισσότερα ίσως σχόλια ήταν του στυλ “πολύ ωραίο site”. Αλλά κάποια από αυτά ήταν τόσο εποικοδομητικά που μας έδωσαν αρκετές ιδέες για θέματα και νέες ενότητες που πράγματι “έπιασαν”. Μην ξεχνάτε το εξής: Ο πλέον κατάλληλος για να σας πει τι αρέσει στους αναγνώστες σας, είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες σας. Ζητήστε ή ενθαρρύνετε τους αναγνώστες να σας δίνουν feedback είτε μέσα από το site/blog σας είτε μέσω social media, αλληλεπιδράστε μαζί τους και δώστε τους αυτό που θέλουν.
2. Διαβάστε τα σχετικά Forum και Group
Αν υπάρχουν forum με τη δική σας θεματολογία βάλτε τα άμεσα στα bookmarks σας. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο σημείο για να “κρυφακούσετε” τι θέλει να μάθει το κοινό σας.
3. Στατιστικά και αναλύσεις
Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιτάξατε ποια είναι τα 10 πιο δημοφιλή άρθρα σας ever; Είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα στατιστικά για να γνωρίζετε τι αρέσει στο κοινό σας – όσο κι αν πιστεύετε ότι ξέρετε. Βγάζετε συχνά στατιστικά για το ποια keywords φέρνουν κόσμο στο site σας, ποια άρθρα πηγαίνουν καλύτερα, ποια tags και κατηγορίες χρησιμοποιούνται περισσότερο κτλ. Έτσι θα μπορέσετε να ψυχολογήσετε τους αναγνώστες σας και θα αυξήσετε τις πιθανότητες να μπορείτε να προβλέπετε ποια θέματα θα πάνε καλά. Ακόμη Μπορείτε ακόμη να ανανεώσετε, να εμπλουτίσετε ή να επικαιροποιήσετε παλιά σας κείμενα που πήγαν καλά.
4. Google Adwords: Keyword planner
Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για keywords και ιδέες για θέματα είναι το AdWords Keyword Planner (εφόσον έχετε λογαριασμό στα Adwords). Μπορείτε να ξεκινήσετε βάζοντας το βασικό σας keyword και ζητώντας να σας φέρει σχετικά keywords. Άλλη μία αναζήτηση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να βάλετε το blog URL του βασικού ανταγωνιστή σας και να δείτε ιδέες για keywords που τραβάει από εκεί.
5. Εργαλεία για ιδέες για τίτλους / θεματολογία
Άλλα εργαλεία που μπορεί να σας βοηθήσουν για να πάρετε ιδέες για θέματα, keywrods ή τίτλους είναι επίσης: portent.com, Google Trends, Ubersuggest , semrush.com, longtailpro.com, quora.com.
Εσείς από που αντλείτε έμπνευση και ιδέες για το Content Marketing? Γράψτε τα σχόλια και τις εμπειρίες σας από κάτω!