Affiliate Marketing

Το affiliate marketing είναι μια μέθοδος προώθησης της επιχείρησής σας στην οποία δίνετε ως αμοιβή προμήθεια επί της πώλησης. Δεν πληρώνετε για clicks ή views, αλλά μόνο για αγορές από το site σας. Αποτελεί δηλαδή μια μέθοδο marketing που είναι Performance Based. Πληρώνετε για αποτελέσματα και όχι επισκεψιμότητα που ίσως δε φέρει ποτέ πελάτες.

Οι άνθρωποι που σας προωθούν με σκοπό να κερδίσουν αυτήν την προμήθεια επί της πώλησης ονομάζονται affiliates. Στα Ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος «συνεργάτες» σαν μετάφραση.

Μια αγορά-συναλλαγή μπορεί να είναι και η συμπλήρωση μιας φόρμας επικοινωνίας. Αν για σας αξίζει ένας νέος υποψήφιος πελάτης (lead), που συμπληρώνει τη φόρμα επικοινωνίας, 5 ευρώ, μπορείτε άνετα να δώσετε μια αμοιβή στους affiliates για κάθε lead που θα σας φέρνουν.

Δυο Τρόποι

Αφού αποφασίσετε τι προμήθεια θέλετε να δίνετε, υπάρχει μια άλλη σημαντική απόφαση:

1) Χρήση δικού σας affiliate προγράμματος, και δημιουργία δικτύου «συνεργατών» από το 0. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο πρόγραμμα για affiliates (όπως το iDevAffiliate, JROX JAM ή το aMember Pro).

Ή

2) Συνεργασία με υπάρχον δίκτυο συνεργατών (affiliate network), που έχει ήδη έτοιμους affiliates και πρόγραμμα για να «κουμπώσετε» στο site σας. Στην Ελλάδα τα Affiliate networks είναι σε πολύ αρχικό στάδιο στάδιο αλλά τα πράγματα βελτιώνονται. Σας συστήνουμε Linkwise, ForestView και AffiliateMotion.

Η δεύτερη λύση (affiliate network) είναι και η καλύτερη για μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τα κατάλληλα resources (τεχνογνωσία, προσωπικό, χρόνο, budget) για να φτιάξουν δικό τους δίκτυο.

Πως Θα Βοηθήσετε Τους Affiliates

Αφού επιλέξετε το affiliate Θα πρέπει να δώσετε στους affiliates σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις γνώσεις. Για παράδειγμα ένα δωρεάν εκπαιδευτικό e-σεμινάριο για το affiliate marketing. Επίσης καλό θα είναι να τους δώσετε έτοιμα κείμενα προώθησης, banners, emails κ.τ.λ. που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Βασικά με αυτά τα προγράμματα δίνετε στους affiliates σας ένα ειδικό link με κωδικό για να προωθούν τα προϊόντα σας και να αναγνωρίζετε τους πελάτες που στέλνουν από αυτό το κωδικό. Για παράδειγμα αν έχετε το site www.acme.gr το affiliate link μπορεί να έχει τη μορφή www.acme.gr/?affiliate=Giorgos123 (όπου Giorgos123 είναι ο κωδικός του affiliate Γιώργου).

Όσο καλύτερα εκπαιδεύσετε τους affiliates σας, όσο καλύτερα τα ανταλλάγματα, όσο καλύτερη η συνεχής παρακίνηση τους και τα εφόδια που τους δίνετε τόσο καλύτερα.

Αξιοποιήστε λοιπόν το affiliate marketing! Δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα και πληρώνετε μόνο για το αποτέλεσμα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *