9 SEO συμβουλές για e-commerce ιστοσελίδες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να εμφανίζεστε ψηλότερα από τους ανταγωνιστές σας στις αναζητήσεις στο Google είναι must. Αν δεν εμφανίζονται τα προϊόντα σας στην κορυφή, τότε χάνετε impressions, clicks και πωλήσεις.

Είτε ξεκινάτε τώρα με τη δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας είτε βελτιώνετε μία ήδη υπάρχουσα, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να… μπείτε γερά στο παιχνίδι.

1. Κάντε έρευνα για Keywords

Προτού ξεκινήσετε οποιεσδήποτε εργασίες σχετικά με το SEO σας, θα πρέπει να κάνετε έρευνα για τα Keywords και για τους ανταγωνιστές σας. Γιατί; Η έρευνα αποτελεί θεμέλιο της SEO στρατηγικής σας. Στόχευση σε λανθασμένες λέξεις κλειδιά μπορεί να καταστρέψει την καμπάνια σας, φέρνοντας κίνηση που δεν σας ενδιαφέρει και που δεν οδηγεί σε πωλήσεις.

Όταν πρόκειται για τις πιο σημαντικές σελίδες του site σας (homepage και σελίδες προϊόντων), θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τρεις παράγοντες για τα keywords σας: τη σχετικότητα, τον όγκο αναζητήσεων και τη δυσκολία κατάταξης.

Το ιδανικό είναι να βρείτε λέξεις κλειδιά που είναι πολύ σχετικές με το Brand ή τα προϊόντα σας, που έχουν μεγάλο όγκο αναζητήσεων (στη χώρα σας – όχι παγκοσμίως) και έχουν χαμηλή «δυσκολία κατάταξης», που σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά.

Συμβουλές:

  • Ένα εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει πολύ είναι το Google Ads Keyword Planner της Google
  • Μην επιλέγετε keywords που είναι πολύ γενικά ή πολύ ανταγωνιστικά. Κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξετε να έχετε μεγάλο bounce rate και χαμηλό conversion rate καθώς οι χρήστες δεν θα βρίσκουν στο site σας αυτό που ψάχνουν. Ενώ αν επιλέξετε πολύ ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά, θα δυσκολευτείτε πολύ να επιτύχετε υψηλά αποτελέσματα στις αναζητήσεις
  • Αναρωτηθείτε εσείς οι ίδιοι για το ποια keywords θα επιλέγατε για τις αναζητήσεις σας
  • Χρησιμοποιήστε το Google Trends για να συγκρίνετε δύο όρους αναζήτησης και να βρείτε σχετικές δημοφιλείς αναζητήσεις.
  • Μην ανταγωνίζεστε τον εαυτό σας: Στο marketing χρησιμοποιούμε τον όρο keyword cannibalization για να περιγράψουμε όταν πολλαπλές σελίδες στο ίδιο site “ανταγωνίζονται” για τις ίδιες λέξεις-κλειδιά.

2. Δημιουργήστε ένα blog

Η δημιουργία blog με περιεχόμενο θα φέρει κίνηση στο site σας, θα σας χαρίσει αναφορές με links ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να συμπεριλάβετε περαιτέρω keywords που ενδεχομένως δεν υπάρχουν σε άλλες σελίδες.

Επιπλέον μπορείτε μέσω του blog να εστιάσετε σε long tail keywords. Τα long tail keywords είναι φράσεις κλειδιά (τρεις-τέσσερις λέξεις) που αποτελούν μοναδικές αναζητήσεις.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν για παράδειγμα πουλάτε καναπέδες εξωτερικού χώρου ίσως σας φανεί καλή ιδέα να εστιάσετε στο keyword «καναπέδες» αφού έχει μεγάλο όγκο αναζητήσεων. Στην πραγματικότητα όμως δεν σας συμφέρει καθώς αν εστιάσετε αντ’ αυτού στη φράση «καναπέδες εξωτερικού χώρου» θα έχετε τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Το Conversion Rate (ποσοστό μετατροπής) θα είναι πολύ υψηλότερο αφού η στόχευση θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένη.
  • Η πλειοψηφία της οργανικής επισκεψιμότητας προέρχεται από long tail keywords και όχι από λέξεις κλειδιά.
  • Οι λέξεις-κλειδιά είναι πολύ περισσότερο ανταγωνιστικές από τις φράσεις κλειδιά και κατά συνέπεια πιο δύσκολο να τις «χτυπήσετε».

Σε κάθε περίπτωση αν διατηρείτε ένα blog θα πρέπει να έχετε στο νου σας να μην το «γεμίσετε» με λέξεις-κλειδιά αλλά να γράφετε περιεχόμενο χρήσιμο για τους ανθρώπους και όχι για τις μηχανές αναζήτησης.

3. Κάντε έρευνα ανταγωνισμού

Αφού κάνατε έρευνα για keywords θα πρέπει να κάνετε και μία έρευνα ανταγωνισμού. Ως ανταγωνιστές σας στο SEO θα πρέπει να θεωρήσετε sites που κατατάσσονται στην πρώτη ή δεύτερη σελίδα του Google, σε αναζητήσεις με τα πιο σημαντικά keywords για εσάς.

Πριν προχωρήσετε θα πρέπει φυσικά να γνωρίζετε ποια είναι τα βασικά σας keywords και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με τα keywords χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σας.

Κλειδί στην ανάλυση του ανταγωνισμού σας, είναι να μετρήσετε την «εγκυρότητα» των εν λόγω ιστοσελίδων. Ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει σε αυτό είναι το δωρεάν toolbar του Moz, που εντοπίζει το Domain Authority των σελίδων.

Τώρα που έχετε μια εικόνα για το ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας και πόσο δύσκολο θα είναι να τους ανταγωνιστείτε, θα πρέπει να προβείτε σε μία λεπτομερή ανάλυση για το πού «βρίσκεται» η ιστοσελίδα σας σε σχέση με τις άλλες.

Δεν θα προχωρήσουμε σήμερα σε μια τέτοια ανάλυση αλλά θα σας προτείνω ορισμένα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το αγαπημένο μου είναι το SEO Analyzer του Neil Pater.

To Similarweb αποτελεί ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο που θα σας δώσει στοιχεία επισκεψιμότητας, bounce rate και δημογραφικά στοιχεία.

Ακόμη, το add-on του SEO Book, Rank Checker θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το ranking σας έναντι των ανταγωνιστών σας.

Τέλος, καλό θα είναι να μελετήσετε τη δομή των ανταγωνιστικών ιστοσελίδων καθώς και να εντοπίσετε δημοφιλή τους προϊόντα, σχετικά προϊόντα, προϊόντα με μεγάλη βαθμολογία και όποιες άλλες πληροφορίες μπορείτε να συλλέξετε.

Αφού τα κάνετε όλα αυτά, θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιο είναι το USP (Unique Selling Proposition) σας, δηλαδή ποιο είναι το στοιχείο που σας κάνει να διαφέρετε, να ξεχωρίζετε από τους άλλους.

4. On-page optimization

Keyword optimization: Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα σε αυτόν τον οδηγό, θα πρέπει να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας και τα άρθα στο blog σας ώστε να περιλαμβάνουν σημαντικές λέξεις-κλειδιά σε σημαντικές θέσεις όπως:

  • Το page title
  • Headings (H1)
  • Sub-headings (H2, H3, …)
  • Περιγραφές προϊόντων
  • Ονομασίες αρχείων εικόνας
  • Alt tags εικόνων
  • Meta title και meta description
  • URLs

Όταν δημιουργείτε URLs να έχετε υπόψιν να είναι φιλικά προς το χρήστη, να περιλαμβάνουν δηλαδή πραγματικές λέξεις όπως επίσης και τα meta title και description. Αν «φορτώσετε» απλώς την περιγραφή σας με λέξεις κλειδιά θα σχηματίσετε κακή εικόνα, θα έχετε κακό CTR και κακό ranking από την Google.

Όσον αφορά στη δομή του site σας, στην οποία αναφερθήκαμε και παραπάνω, προσπαθήστε να απαιτούνται όσο το δυνατόν λιγότερα βήματα για να μεταφερθεί ένας χρήστης από την Homepage στη σελίδα προϊόντος και τα βήματα αυτά να είναι λογικά.

Το επόμενο βήμα είναι το internal linking, δηλαδή links στη σελίδα σας που κατευθύνουν σε άλλες σελίδες του site σας. Εκμεταλλευθείτε το internal linking με φειδώ. Αν επιχειρήσετε να γεμίσετε τις σελίδες σας με links, το Google θα πιστέψει ότι προσπαθείτε να το ξεγελάσετε και θα σας τιμωρήσει.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχετε πολλά links με το ίδιο ακριβώς κείμενο (anchor text).

Τέλος, αφού έχετε ολοκληρώσει την ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να υποβάλετε ένα sitemap στη Google, ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει την ιστοσελίδα σας.

5. Εστιάστε στην εμπειρία του χρήστη

Το Usability (ευχρηστία) του site σας, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες όχι μόνο για την εμπειρία του χρήστη και την επιτυχία του site σας αλλά και για το SEO.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα βήματα στη διαδικασία αγοράς, ότι δίνετε στο χρήστη έναν γρήγορο τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σας, ότι είναι εύκολο για τους χρήστες να βρουν πληροφορίες που ψάχνουν καθώς και ότι η σελίδα σας φορτώνει γρήγορα.

6. Κάντε τη σελίδα σας mobile-friendly

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε responsive design, δηλαδή να είναι σε θέση η σελίδα σας να αναγνωρίζει αν οι χρήστες περιηγούνται από κινητό και να προσαρμόζεται ανάλογα ο σχεδιασμός της σελίδας.

Ιδανικά το Site σας δεν θα πρέπει να είναι μόνο responsive αλλά Mobile First, δηλαδή να έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τους χρήστες κινητών και δευτερευόντως τους χρήστες desktop/laptops.

7. Προσθέστε κριτικές πελατών

Σύμφωνα με το Internet Retailer, μπορείτε να αυξήσετε το ποσοστό μετατροπής (Conversion Rate) από 14-76%, προσθέτοντας κριτικές προϊόντων στο e-shop σας. Το Jupiter Research επίσης διαπίστωσε ότι το 77% των καταναλωτών διαβάζει τα σχόλια χρηστών πριν αγοράσει ένα προϊόν.

Εκτός από αυτά όμως, οι κριτικές πελατών μπορούν να βελτιώσουν και το SEO σας. Παροτρύνετε τους πελάτες σας να αφήσουν κριτικές είτε με κάποιο plugin είτε ζητώντας το με ένα email.

8. Βελτιστοποιήστε τις εικόνες προϊόντων

Η χρήση εικόνων υψηλής ανάλυσης είναι σημαντική για το SEO, την εμπειρία του χρήστη και τις αγορές. Ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Χρησιμοποιήστε περιγραφικές λέξεις-κλειδιά στο alt tag, το όνομα του αρχείου και τη λεζάντα.
  • Προβάλλετε όλες τις οπτικές γωνίες και τις διαστάσεις των προϊόντων.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες σας είναι υψηλής ποιότητας, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να καθυστερούν τη φόρτωση της σελίδας.

9. Εκμεταλλευθείτε τα Rich Snippets

Τα Rich Snippets αποτελούν πληροφορίες όπως τιμή προϊόντος, βαθμολογίες χρηστών, συνταγές κτλ και οι οποίες εμφανίζονται στη λίστα αποτελεσμάτων ύστερα από μία αναζήτηση στο Google και καθιστούν μια πώληση πιο πιθανή.

 

Συντάκτρια: Μαρία Κρητικού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *