9 μυστικά για ακαταμάχητους τίτλους

Γνωρίζετε ότι στις μέρες μας ένας αποτελεσματικός -αν όχι απαραίτητος- τρόπος για να καταφέρετε να κάνετε πωλήσεις είναι το περιεχόμενο. Για αυτό το λόγο έχετε δώσει έμφαση στο content marketing και μάλιστα περηφανεύεστε ότι το περιεχόμενό σας είναι κατηγορίας Πούλιτζερ.

9 μυστικά για ακαταμάχητους τίτλους

Όσο καλογραμμένα όμως κι αν είναι τα κείμενά σας, δεν έχουν καμία αξία αν δεν κερδίζουν επισκεψιμότητα, τουτέστιν clicks. Το click-through-rate (CTR) αποτελεί το ποσοστό των ατόμων που είδαν κάπου ένα link σας και έκαναν click. Πώς μπορεί κανείς όμως να αυξήσει το CTR και να κερδίσει περισσότερη επισκεψιμότητα; Δείτε τους τρόπους για να δημιουργείτε τίτλους που θα κάνουν τους αναγνώστες σας να μην μπορούν να αντισταθούν.

1. Καταρχήν αποκτήστε μια εικόνα

αποκτήστε μια εικόνα

Πριν ξεκινήσουμε σε επιμέρους συμβουλές πάνω στους τίτλους των θεμάτων σας, καλό είναι πρώτα να γνωρίζετε τι γίνεται στο site σας. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε τα στατιστικά σας καλά τόσο μέσω Google Analytic ή όποια άλλης παλτφόρμας στατιστικών χρησιμοποιείτε όσο και μέσω Webmaster Tools.

Επισκεφθείτε το Google Search Console και επιλέξτε Search Traffic (Επισκεψιμότητα Αναζήτησης) και έπειτα Search Analytics (Analytics Αναζήτησης) και επιλέγετε όλες τις επιλογές (Κλικ, Εμφανίσεις, CTR, Θέση) με βάση τα Pages (Σελίδες). Κατεβάστε την αναφορά και κάντε ταξινόμηση ανά CTR. Βρείτε το μέσο CTR και δείτε ποιες σελίδες έχουν το χαμηλότερο και ποιες το υψηλότερο CTR. Εστιάστε στις σελίδες με το χαμηλότερο CTR και προσπαθήστε να σχηματίσετε μία εικόνα για το ποιοι τίτλοι “πάνε καλά” και ποιοι όχι. Στη συνέχεια θα κοιτάξετε ένα-ένα τα άρθρα με το χαμηλότερο CTR και ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα προσπαθήσετε να το βελτιώσετε.

2. Μην υπερφορτώνετε τους τίτλους με λέξεις-κλειδιά

Πιθανώς να γνωρίζετε ότι ένας τίτλος είναι καλό να περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά, ώστε να εμφανίζεται το άρθρο στα αποτελέσματα αναζητήσεων αλλά και να ξέρει ο αναγνώστης τι είναι αυτό που θα διαβάσει. Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Αρκεί να μην το παρακάνετε. Συχνά ο λόγος για ένα κακό CTR είναι ένας αδιάφορος τίτλος άρθρου κι ας είναι κατά τα άλλα SEO-κεντρικός. Επιλέξτε τίτλους που δίνουν αξία, κεντρίζουν την περιέργεια και τραβούν την προσοχή αν θέλετε να έχετε ένα μεγαλύτερο CTR.

3. Βάλ’τε συναίσθημα

Βάλ’τε συναίσθημα

Αν θέλετε να κάνουν κλικ οι αναγνώστες σας στο περιεχόμενό σας, τότε θα πρέπει να τους προκαλέσετε και λίγο. Βρείτε τον βασικό σας τίτλο και έπειτα “ντύστε” τον με πολύχρωμες λέξεις που εμπνέουν τους αναγνώστες σας και τους προκαλούν συναισθήματα όπως θυμό, χαρά, ενθουσιασμό, φόβο ή περιέργεια.

Παράδειγμα:

SEO τίτλος: 5 συνταγές για γλυκά με σοκολάτα

Συναισθηματικός τίτλος: 5 κολασμένα γλυκά με σοκολάτα

4. Αποφύγετε το γ’ πρόσωπο

Το γ’ ενικό πρόσωπο κάνει κατά κανόνα τον λόγο περισσότερο αντικειμενικό αλλά και… απρόσωπο. Αντίθετα χρησιμοποιώντας β’ ενικό ή πληθυντικό προσδίδετε αμεσότητα καθώς απευθύνεστε προσωπικά στον αναγνώστη, παρακινώντας και προβληματίζοντάς τον. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν θέλετε να προβάλλετε έντονα την προσωπική σας θέση ή μία συλλογική κατάσταση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το α’ πληθυντικό.

Παράδειγμα

Γ’ ενικό: Φωνές στο παιδί: Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία του

Β’ πληθυντικό: Γιατί δεν πρέπει να φωνάζετε στο παιδί σας

Α’ πληθυντικό: Γιατί δεν πρέπει να φωνάζουμε στα παιδιά μας

Χρησιμοποιήστε αριθμούς

5.Οι αριθμοί έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν την προσοχή των αναγνωστών.

Οι αριθμοί κάνουν τους αναγνώστες να σκεφτούν υποσυνείδητα ότι “το μήνυμα αυτό είναι σημαντικό”, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς. Μάλιστα είναι πάτα προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ψηφία και όχι λέξεις.

Παράδειγμα:

Απλός τίτλος: Πώς να γράφετε καλύτερους τίτλους

Αριθμητικός τίτλος:  9 συμβουλές για πιασάρικους τίτλους

6. Μην παραπλανείτε

Κάτι που κάνουν αρκετοί, είναι ότι προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών με έναν τίτλο, χάνουν την αντικειμενικότητα του θέματος. Για παράδειγμα ο τίτλος αναφέρει “Ποια είναι η νέα σύντροφος του Μπραντ Πιτ;” και όταν μπαίνεις στο θέμα ο συντάκτης συνεχίζει να αναρωτιέται ποια είναι η νέα σύντροφος του Μπραντ Πιτ, μην απαντώντας στην ερώτηση που έθεσε στον τίτλο, δίνοντας την εντύπωση ότι ο αναγνώστης στο κείμενο θα διαβάσει την απάντηση. Τέτοια παραδείγματα συναντάμε συχνά σε χαμηλής ποιότητας blog ή site καθώς τέτοιες τεχνικές κάνουν τον αναγνώστη να χάσει την εμπιστοσύνη του στην ιστοσελίδα μια για πάντα. Είναι καλύτερο να “υποσχεθείτε” λιγότερα και να δώσετε περισσότερα παρά το αντίστροφο.

7. Χρησιμοποιήστε “δυνατές” λέξεις

Λέξεις όπως ακαταμάχητο, απίστευτο, δυνατό, δραματικό, απογοητευτικό, συναρπαστικό, μοναδικό κ.α. ενθουσιάζουν τους αναγνώστες και αυξάνουν τις πιθανότητες να κάνουν κλικ ώστε να μάθουν περισσότερα.

Για παράδειγμα:

Απλός τίτλος: Πώς να γράφετε καλύτερους τίτλους

“Δυνατός” τίτλος: 9 μοναδικές συμβουλές για ακαταμάχητους τίτλους

ή

Απλός τίτλος: Οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε παιδί

“Δυνατός” τίτλος: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε παιδί

8. Χαρτί και μολύβι

Η εμπειρία μου μου έχει δείξει ότι το πιο καλό “κόλπο” για να βρείτε τον σωστό τίτλο είναι ένα: Γράψτε τους. Μόλις τελειώσετε το θέμα σας, γράψτε 3 – 10 διαφορετικούς τίτλους. Στη συνέχεια σβήστε αυτούς που δεν σας ακούγονται ωραία και καταλήξτε σε τρεις. Διαβάστε τους δυνατά ή σε κάποιον άλλο και είναι σίγουρο ότι ακολουθώντας αυτήν την τεχνική θα επιλέξετε τον καλύτερο.

9. Δοκιμάστε τους

Δοκιμάστε τους

Με τον καιρό θα δείτε ότι θα σας βγαίνει πιο φυσικά να επιλέγετε τον κατάλληλο τίτλος, αφού δοκιμάζοντας θα μάθετε και τι αποδίδει καλύτερα στους αναγνώστες σας. Μέχρι τότε μία εύκολη δοκιμή που μπορείτε να κάνετε είναι να τους δοκιμάσετε στο Facebook ώστε να δείτε ποιος αποδίδει καλύτερα. Ένα άλλο… πείραμα που μπορείτε να κάνετε είναι στα Google Adwords. Κάντε split-test επιλέγοντας δύο τίτλους και ανακαλύψτε ποιον από τους δύο θα κρατήσετε.

Τέλος ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για την επιλογή τίτλων είναι το Google Trends, ειδικά στις περιπτώσεις που βρίσκεστε σε δίλημμα. Για παράδειγμα θέλετε να πείτε στον τίτλο “Πώς να φροντίζετε τα τραύματα” αλλά δεν είστε σίγουροι αν η λέξη “τραύμα” χρησιμοποιείτε περισσότερο από την λέξη “πληγή”. Κάνοντας μία σύγκριση των δύο λέξεων στο Google Trends, μπορείτε να δείτε ποια από τις δύο λέξεις είναι περισσότερο δημοφιλής (η λέξη “πληγή” εν προκειμένω) και να καταλήξετε στην επιλογή σας.

Σχετικά άρθρα:

Content Marketing: Ιδέες για έξυπνο και δυνατό περιεχόμενο

Email Marketing: Συμβουλές για πιασάρικο subject line

 

Συντάκτρια : Κρητκού Μαρία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *