Είναι μερικές λέξεις που ό,τι και να γίνει θα τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη ή του καταναλωτή. Τις λέμε power words! Και φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις διαφημίσεις σας ή στα call to action σας!
Η πρώτη και καλύτερη είναι τόσο αυτονόητη που δεν χρειάζεται καθόλου περαιτέρω σχολιασμό. Σωστά είναι το ΣΕΞ! Και τα συν αυτώ.
Αλλά υπάρχουν κι άλλες. Οι υπόλοιπες επτά. Ας δούμε…
Νέο
Η λέξη «νέο» και οι λέξεις που την περιέχουν ή την υπαινίσονται χτυπάνε κατ’ ευθείαν στο κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει τα ένστικτα. Είναι ακαταμάχητη ειδικά αν συνδυαστεί με λέξεις όπως «παρουσιάζουμε», «ανακοινώνουμε», «ξαφνικά», «τώρα».
Προσπερνούν τη λογική και τη συναισθηματική σκέψη και πάνε καρφί για το ένστικτο. Κάπως σαν την αυτοσυντήρηση…
Χάνω-χάσιμο
Η λέξεις με που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα ή συναισθήματα φόβου, βάζουν το άτομο στη διαδικασία να σκεφτεί και να δράσει. Έτσι, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο αποδίδουν κατά 50% περισσότερο σε σχέση με αυτούς με θετικό.
Περιέργεια
Ποιός μπορεί να αντισταθεί; Κανείς! Όλοι κλικάρουν πριν καν το καταλάβουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας πιασιάρικος τίτλος και οι λέξεις: μυστικό, εμπιστευτικό, παρασκήνιο. Και μια καλή φωτογραφία. Τόσο απλά!
Συντομεύσεις ή αλλιώς Λίστες
Ο χρόνος που διαθέτει κανείς στο internet δεν είναι αρκετός για να χωρέσει όλη την πληροφόρηση, όλα τα e-shop που θέλει να δει, όλα τα άρθρα που θέλει να διαβάσει. Άρα, χρειάζονται μέθοδοι παράκαμψης του πλήθους και προσέλκυσης του αναγνώστη ή του καταναλωτή. Δηλαδή, συντομεύσεις, λίστες και κολπάκια που θα τραβήξουν την προσοχή του σέρφερ του διαδικτύου.
Αυθεντία
«Αν το πει κάποιος διάσημος τότε έτσι είναι», «Κάνουμε δουλειές με αυτούς που ξέρουμε, εμπιστευόμαστε και μας αρέσουν», «Οι κριτικές προϊόντων ή υπηρεσιών επηρεάζουν θετικά τον υποψήφιο καταναλωτή κατά 75%», «Το 92% από εμάς εμπιστευόμαστε την κριτική ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε». Με λίγα λόγια η αυθεντία μας επηρεάζει. Και τι εκφράζει καλύτερα την αυθεντία από τις λέξεις; Φυσικά οι αριθμοί. Και μάλιστα όχι μία, όχι δύο, άλλα τρεις αριθμητικές αναφορές. Για παράδειγμα: 100% επιτυχία, 90% αύξηση, 35.000 επισκέπτες. Δοκιμάστε το!
Θυμός
Ο θυμός κάνει το κοινό να δεσμεύεται και να ακολουθεί. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη προεκλογική καμπάνια των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών. Οι οπαδοί του Τραμπ που ήταν θυμωμένοι με την κατάσταση ήταν πολύ πιο δεκτικοί σε μηνύματα και πρόθυμοι να διαβάσουν εξωφρενικές ιστορίες για την Κλίντον.
Το θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι να αντιληφθεί κανείς τα θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό και να προσφέρει μπόλικο περιεχόμενο. Έτσι, λέξεις όπως: μίσος, ψέμματα, κατάχρηση, με το ζόρι, κακό, αγανάκτηση είναι αυτές που θα φέρουν κοντά σας μια σημαντική μερίδα ακροατηρίου.
Ξεφύγετε από το παράδειγμα με τον Τραμπ και δείτε το παρακάτω: