7 συμβουλές για να βελτιώσετε την αναζήτηση στο e-shop σας

Το ηλεκτρονικό κατάστημα και τα φίλτρα αναζήτησης

Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε ψάξει σε ένα e-shop για προϊόντα ακόμα και αν δεν προχωρήσουμε σε αγορά. Πόσο εύκολα όμως μπορούμε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα να αναζητήσουμε ένα προϊόν με βάση κάποια κριτήρια; Στο άρθρο αυτό θα δούμε 7 συμβουλές για e-shop όσον αφορά τον τρόπο αναζήτησης προϊόντων.

Αρχικά επιλέγουμε μια κατηγορία από το μενού. Μια τέτοια κίνηση θα μας φέρει μπροστά σε μια πληθώρα προϊόντων. Πως θα βρούμε όμως τι ψάχνουμε; Η σημασία των φίλτρων στην αναζήτηση των προϊόντων παίζει σημαντικό ρόλο αφού είναι αυτά τα οποία καθορίζουν τα κριτήρια φιλτραρίσματος των προϊόντων. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε.

1. Επιλογές φιλτραρίσματος προϊόντων

Ξεκινώντας την αναζήτηση ενός προϊόντος σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αρχικά επιλέγουμε την κατηγορία, για παράδειγμα ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ανάλογα λοιπόν την κατηγορία, πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα φίλτρα κριτηρίων αναζήτησης. Μαρκάροντας συγκεκριμένες επιλογές, εμφανίζονται τα προϊόντα τα οποία τηρούν τα κριτήρια αυτά.

Έχει παρατηρηθεί λοιπόν ότι κάποια e-shops στερούνται της ύπαρξης ενός τέτοιου μηχανισμού ο οποίος διευκολύνει κατά πολύ τον χρήστη στην αναζήτηση. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι απαραίτητος σε ηλεκτρονικά καταστήματα με πολλά προϊόντα.

2. Φίλτρα κατηγοριών

lolstart987″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”264″,”style”:”float: left; width: 241px; height: 264px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;241″}}]]

Τα φίλτρα σχετίζονται άμεσα με την κατηγορία του προϊόντος. Έτσι λοιπόν για έναν υπολογιστή θα πρέπει να υπάρχουν φίλτρα αναζήτησης πλάτους οθόνης, τεχνολογία επεξεργαστή, λειτουργικού συστήματος κ.α. Για ετικέτες εκτύπωσης θα πρέπει να υπάρχουν φίλτρα όπως οι διαστάσεις και χρώμα.

Επιλέγοντας κάποια φίλτρα, θα εμφανιστούν προϊόντα τα οποία ταιριάζουν με τα κριτήρια αναζήτησης.

Θα πρέπει λοιπόν κάθε κατηγορία να έχει αρκετά φίλτρα, σχετικά με τα αντίστοιχα προϊόντα.

3. Θεματικά φίλτρα

Τα θεματικά φίλτρα είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία η οποία συναντάται και σε φυσικά καταστήματα. Λέγοντας θεματικά εννοούμε για παράδειγμα, χειμερινά ρούχα, φωτογραφική μηχανή τελευταίας τεχνολογίας, κ.α.

Η παρουσία θεματικών φίλτρων σε ένα e-shop μπορεί να ανεβάσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη από 48% σε 66%. Η απουσία τους, από την άλλη πλευρά, πιθανώς να χρονοτριβήσει τον επισκέπτη ο οποίος βλέποντας ότι δεν βρίσκει κάτι ενδιαφέρον στα συσχετιζόμενα προϊόντα θα εγκαταλείψει το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Τα θεματικά φίλτρα μπορούν να υλοποιηθούν βάζοντας χαρακτηριστικά σε ομάδες προϊόντων όπως "ανοιξιάτικα ρούχα" για κατάστημα ρούχων, ή "τελευταίας τεχνολογίας κάμερες" για e-shop με ηλεκτρονικά είδη.

4. Συνδιαστικά προϊόντα

Υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων τα οποία είναι αλληλένδετα. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει ένα laptop είναι πιθανό να θέλει να αγοράσει και μία θήκη για αυτό. 

Για να μην μπει πάλι στην διαδικασία αναζήτησης θήκης για το προϊόν που αγόρασε, καλό είναι να τον διευκολύνουμε προτείνοντας του προϊόντα που συνδιάζονται με αυτό που αγόρασε ή σκέφτεται να αγοράσει. Έτσι, δε θα χάσει χρόνο, θα τον διευκολύνουμε κατά πολύ στις αγορές του.

Η δυνατότητα αυτή μπορεί να ανεβάσει κατά πολύ την πιθανότητα αγοράς ενός προϊόντος αφού με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε και μια επιπλέον ανάγκη του μελλοντικού αγοραστή.

5. Εικαστική εμφάνιση των φίλτρων

Ανάλογα με την κατηγορία ενός προϊόντος τα φίλτρα ποικίλουν και ο αριθμός τους μπορεί να γίνει ενοχλητικά μεγάλος. Για παράδειγμα, στην αναζήτηση ενός ρούχου, το φίλτρο της μάρκας του μπορεί να έχει δεκάδες επιλογές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κουράσουμε τον επισκέπτη αφού θα πρέπει να κατεβαίνει αρκετά στην οθόνη.

Η καλύτερη λύση για κάθε ένα τέτοιο φίλτρο είναι η ύπαρξη εσωτερικού scroll bar έτσι ώστε να μην χρειάζεται η κύλισης ολόκληρης της σελίδας. Εάν οι επιλογές του φίλτρου δεν είναι πάρα πολλές, μπορούμε να εφαρμόσουμε μηχανισμό ‘περισσότερες επιλογές’ / ‘λιγότερες επιλογές’ ώστε να αυξομειώνεται το φίλτρο ανάλογα.

6. Προτεινόμενα προϊόντα

 

lolstart988″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”362680″}}]]

Σε ένα e-shop μπορεί να θελήσουμε να προωθήσουμε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ή μεμονωμένα προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να προσθέσουμε φίλτρα στην πάνω πλευρά των αποτελεσμάτων των προϊόντων ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παραπάνω εικόνα από το amazon. Στα αποτελέσματα της αναζήτησης εκτός από τα φίλτρα στην αριστερή πλευρά, εμφανίζονται φίλτρα και στην πάνω πλευρά των αποτελεσμάτων όπως ‘DVD’, ‘Blu-ray’, κ.α.

Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι "σπρώχνουμε" τον χρήστη σε συγκεκριμένα προϊόντα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μια τέτοια μέθοδο προσεκτικά και ιδανικά αφού έχουμε διαπιστώσει τα ενδιαφέροντα των χρηστών, μέσα από τα στατιστικά του site, σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Πιθανώς η εφαρμογή της τεχνικής αυτής σε όλο το εύρος του ιστοχώρου μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον του σε άλλες κατηγορίες προϊόντων

7. Απόδοση φίλτρων

Ο αριθμός των φίλτρων που χρησιμοποιούνται ποικίλει ανάλογα με το μερίδιο της αγοράς στο οποίο απευθύνεται. Έχει παρατηρηθεί ότι ο χώρος της ένδυσης χρησιμοποιεί μικρότερο αριθμό φίλτρων σε σύγκριση με τον χώρο της τεχνολογίας και των ηλεκτρικών ειδών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Η απουσία, για παράδειγμα, ποικιλίας φίλτρων σε e-shop αθλητικών ειδών θα φέρει απώλεια αγορών αφού ο επισκέπτης δεν θα μπορεί να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει. Σε αντίθεση έρχεται ο χώρος των ηλεκτρικών ειδών αφού η μεγάλη ποικιλία φίλτρων έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες αγορές.

Συμπέρασμα από τις 7 συμβουλές λειτουργίας του e-shop

Από αυτές τις 7 συμβουλές για τα e-shop διαπιστώνουμε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει να προσαρμόζει τα φίλτρα του ανάλογα με τις κατηγορίες των προϊόντων.

Όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεματικά φίλτρα και φίλτρα συσχετιζόμενων προϊόντων, αυτό θα φέρει περισσότερες πωλήσεις. Αύξηση πωλήσεων θα φέρει και το τέχνασμα των προωθούμενων προϊόντων για συγκεκριμένες κατηγορίες. Για φίλτρα αρκετών επιλογών η ύπαρξη εσωτερικής κύλισης θα κρατήσει τον επισκέπτη περισσότερο στην σελίδα του προϊόντος.

 

Συντάκτης: Γιώργος Γεωργίου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *