7 λάθη στο Content Marketing

lolstart924″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”452″,”style”:”float: left;640″}}]]

Σχετικά με το Content Marketing

Η φράση content is the king χρησιμοποιείται από τους marketers για να τονίσουν την μεγάλη σημασία που έχει το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Το σωστό και ελκυστικό περιεχόμενο αφ’ ενός θα τραβήξει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και αφ’ ετέρου θα ανεβάσει την συγκεκριμένη ιστοσελίδα στις αναζητήσεις των μηχανών αναζήτησης.

Το τακτικά ανανεωμένο περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας πρέπει να βασίζεται πάνω σε μια στρατηγική η οποία θα ακολουθεί συγκεκριμένους στόχους. Είναι όμως αυτό αρκετό; Έχοντας ορίσει τους στόχους ας δούμε 7 συνηθισμένα λάθη τα οποία γίνονται στο content marketing.

1. Στόχος σε λάθος κοινό

Το κοινό ενός ιστοχώρου μπορεί να διαιρεθεί σε 2 κατηγορίες. Η μία είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι με το θέμα του site και η άλλη κατηγορία η έμμεσα ενδιαφερόμενοι.

Το ιδανικό είναι να προσελκύουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. H εγγραφή μελλών σε λίστες email είναι ένας τρόπος. Επίσης μπορούμε να τραβήξουμε επισκέπτες μέσα από σχετικά με το θέμα του site forums. Τα τοπικά κοινωνικά δίκτυα, όπως είναι οι κοινότητες του Google Plus και οι ομάδες του facebook, είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή προσέλκυσης επισκεπτών.

Το κλειδί για την αποτελεσματική στοχοποίηση του κοινού είναι η κοινοποίηση του περιεχομένου στο άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.

2. Άμεση πώληση αντί για πληροφόρηση

Πολλοί κάνουν το λάθος να πουλάνε απευθείας αντί να ενημερώνουν. Ο άμεσος σκοπός του περιεχομένου πρέπει να είναι η πληροφόρηση. Μέσα από την σωστή πληροφόρηση θα ανέβει σε εκτίμηση το site στον επισκέπτη, το λεγόμενο engagement όπως λένε οι marketers. Όταν γίνει αυτό δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι η πώληση θα έρθει από μόνη της.

Το κοινό ενός site ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για ένα προϊόν και να δει εάν αυτό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, να δει δηλαδή τα οφέλη αυτού του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ή και να εκπαιδευτεί ακόμα. Είναι επομένως λογικό γιατί μια απευθείας πώληση τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει.

3. Στατικό περιεχόμενο

Ένα συχνό λάθος στο content marketing είναι η απουσία ανανεωμένου περιεχομένου. Το περιεχόμενο πρέπει να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται τακτικά. Το blog κομμάτι ενός site ή ένα εκπαιδευτικό site είναι ένας καλός τρόπος τακτικά εμπλουτισμένου περιεχομένου.

Κάθε τι καινούριο θα τραβήξει το ενδιαφέρον του επισκέπτη ο οποίος όχι μόνο θα παραμείνει στο site για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και θα μοιραστεί αυτό το οποίο βρίσκει ενδιαφέρον. Μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά του επισκέπτη θα φέρει και άλλους επισκέπτες αφού πλέον γίνεται viral με τον τρόπο αυτόν. Το ίδιο ισχύει και για το ανανεωμένο υπάρχον περιεχόμενο.

Το στατικό περιεχόμενο από την άλλη θα φέρει την σταδιακή απώλεια επισκεπτών.

4. Έλλειψη σωστής προώθησης του περιεχομένου

Η λανθασμένη προώθηση του περιεχομένου είναι ένα σοβαρό σφάλμα και έχει να κάνει με την εσφαλμένη στρατηγική η οποία εφαρμόζεται στο content marketing στην περίπτωση αυτή.

Το κάθε νέο περιεχόμενο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα νέο προϊόν. Σε μια σωστή στρατηγική πρέπει να υπάρχει μια λίστα με τα κανάλια προώθησης του κάθε νέου περιεχομένου, καθώς και ένα πρόγραμμα προώθησης του, δηλαδή ένα task list.

5. Έλλειψη μέτρησης της αποτελεσματικότητας του content marketing

Όταν δημοσιεύουμε νέο περιεχόμενο δεν πρέπει αν αρκούμαστε μόνο σε αυτό. Ως content marketers πρέπει να παρακολουθούμε την πορεία του στα διάφορα κανάλια προώθησης και να μετράμε την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του content marketing το οποίο ακολουθούμε.

Το γνωστό και δωρεάν εργαλείο της Google, το Google Analytics, βοηθάει στην διαδικασία αυτή. Με το εργαλείο αυτό μπορούμε να δούμε την πορεία της κάθε σελίδας την οποία δημοσιεύουμε και να εκτιμήσουμε ποια κανάλια προώθησης λειτουργούν αποτελεσματικά και ποια όχι. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επαναπροσδιορίζουμε την στρατηγική μας με αποτελεσματικό τρόπο.

Υπάρχουν και άλλα, μη δωρεάν, εργαλεία για τον σκοπό αυτόν τα οποία παρέχουν λειτουργίες πέραν αυτών του Google Analytics.

6. Περιεχόμενο μή συμβατό σε κάθε τύπο οθόνης

Οι χρήστες του internet στις μέρες μας έχουν πρόσβαση σε αυτό από οποιοδήποτε τύπο οθόνης. Αυτό με την σειρά του φέρνει επιπλέον ζητήματα.

Μια πρόσφατη μελέτη της Google έδειξε ότι όσο μικρότερη είναι η οθόνη τόσο μικραίνει ο χρόνος παραμονής του χρήστη στην σελίδα την οποία επισκέπτεται. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι το site πρέπει να είναι φιλικό σε κάθε τύπο οθόνης έτσι ώστε ο χρήστης να έχει την ίδια εμπειρία περιήγησης δίχως δυσκολίες.

Άλλοι παράμετροι οι οποίοι απορρέουν είναι η τοποθεσία του χρήστη και η φάση της μέρας κατά την οποία ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στο site.

7. Έλλειψη σωστού στυλ

Το κάθε περιεχόμενο κατασκευάζεται με τρόπο ο οποίος έχει να κάνει με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Είναι αναμενόμενο λοιπόν ένα εξειδικευμένο ή επιστημονικό κείμενο να είναι ψυχρό. Η τακτική αυτή όμως πρέπει να εφαρμόζεται καθολικά;

Όταν μια ιστοσελίδα απευθύνεται σε ευρύ μη επιστημονικό κοινό καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα ανθρώπινο, ζεστό στυλ κειμένου ή βίντεο ανάλογα με τον τύπο του περιεχομένου. Οι marketers λένε ‘Keep It Simple Stupid’ δηλαδή KISS και εννοούν ότι το περιεχόμενο πρέπει να είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα ώστε να το καταλαβαίνει και ο ποιο απλός άνθρωπος.

Σε αντίθετη περίπτωση το κοινό απωθείται όχι μόνο από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα την οποία διαβάζει αλλά και από ολόκληρο το site ενδεχόμενα.

Επίλογος

Κλείνοντας, εύλογα μπορούμε να πούμε ότι ένα σωστό πλάνο στο content marketing θα μας αποτρέψει από αυτά τα 7 λάθη που είδαμε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *