6 tips για να μετρήσετε το ROI των online διαφημίσεων στις offline πωλήσεις

Εάν διαφημίζεστε online, με οποιοδήποτε μέσο, σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πως μπορείτε να μετρήσετε τις offline πωλήσεις σας, που ήρθαν μέσω τηλεφώνου, από επίσκεψη στο φυσικό σας κατάστημα ή κατόπιν μιας συνάντησης. Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο να υπολογιστεί αυτό το ROI.

Είναι αρκετά σημαντικό όμως, καθώς είναι απαραίτητο να μετρηθούν οι πωλήσεις ή έστω η τάση αυτών, καθώς τρέχει μία online διαφημιστική καμπάνια, για να μπορέσετε να την βελτιστοποιήσετε και να μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι δεν αποδίδει αν δεν βλέπετε ουσιαστικά online αποτελέσματα.

Εάν οι πωλήσεις σας γίνονται κυρίως online, τότε είναι πολύ εύκολο να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα της διαφημιστικής σας καμπάνιας με εργαλεία όπως το Google Analytics. Εάν όμως η πώληση έγινε τηλεφωνικά ή με κατ΄ ιδίαν επικοινωνία, τότε αυτές οι μετρήσεις δε μπορούν να φανούν με τον ίδιο τρόπο.

Ας δούμε μερικούς τρόπους να μετρήσετε και να καταγράψετε τις offline πωλήσεις σας:

Μετρήστε τις επισκέψεις του χάρτη του καταστήματος σας

Οι περισσότεροι έχετε έναν Google Map στο site σας. Μπορείτε να μετρήσετε τις επισκέψεις στην σελίδα αυτή, ξεχωρίζοντας την από την φόρμα επικοινωνίας.

lolstart699″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”248492″}}]]

Εμφανίστε στο site σας ένα μοναδικό τηλέφωνο

Μπορείτε να αποκτήσετε μία ξεχωριστή γραμμή (πχ 800-) η οποία θα υπάρχει μόνο στο site σας, όχι σε κάρτες ή φυλλάδια. Έτσι θα ξέρετε ότι όποιος παραγγέλνει μέσω αυτής της γραμμής, σας έμαθε online

Χρησιμοποιήστε ειδικά κουπόνια ή προσφορές

Πέρα από τις αυτόματες online εκπτώσεις, μπορείτε να φροντίσετε και για εκείνους που επιλέγουν να ψωνίσουν online, φτιάχνοντας ειδικά κουπόνια, που μπορούν να τα εκτυπώσουν και να τα προσκομίσουν στο κατάστημα. Φροντίστε αυτά τα κουπόνια να διανέμονται μόνο online, ώστε να ξέρετε που οφείλεται η offline πώληση

Συνδυάστε τα online αποτελέσματα με τα offline

Εάν έχετε διαφημιστική καμπάνια Google Adwords, τότε είναι αρκετά χρήσιμο να δείτε την δυνατότητα που παρέχει, για offline conversion tracking. Με μία προσθήκη κώδικα στο site σας, και ένα απλό υπολογιστικό φύλλο (excel, csv) μπορείτε να καταγράφετε και να μετράτε και τις offline πωλήσεις, οι οποίες θα προσμετρούνται στις υπόλοιπες online

Ρωτήστε τους!

Η πιο κλασική και απλή μέθοδος, είναι να ρωτήσετε τον πελάτη που σας βρήκε. Είτε ήρθε στο κατάστημα σας, είτε πήρε τηλέφωνο, ρωτήστε τον από που σας βρήκε. Μία παραλλαγή αυτού, είναι να τρέξετε κάποια online έρευνα. Μπορείτε να ενσωματώσετε μία τέτοια έρευνα στο site σας, ρωτώντας τους επισκέπτες σας αν επιλέγουν να αγοράσουν online ή offline

Πειραματιστείτε!

Δοκιμάστε να τρέξετε μία online διαφημιστική καμπάνια, και μετρήστε τις offline πωλήσεις που γίνονται εκείνη την περίοδο. Έπειτα, σταματήστε την διαφημιστική καμπάνια και μετρήστε και πάλι τις πωλήσεις ώστε να δείτε την διαφορά. Σε αυτή τη περίπτωση, προσέξτε οι μετρήσεις να γίνουν περιόδους που τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας έχουν ίδια ζήτηση.

Γενικότερα, έχετε υπόψη σας πως δεν υπάρχει 100% ακριβής τρόπος να μετρήσετε τις offline πωλήσεις (μέχρι το τελευταίο cent!) που οφείλονται σε online μεθόδους. Αυτό που έχει σημασία, είναι να παρατηρείτε τις τάσεις των πωλήσεων, και να φροντίζετε να κάνετε online ενέργειες που αυξάνουν αυτή τη τάση.

 

Συντάκτρια: Πόπη Καψιώτη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *