6 Τάσεις στο Content Marketing το 2015

Έστω ότι έχετε ένα site το οποίο εμπλουτίζετε με περιεχόμενο για λόγους marketing. Τι περιεχόμενο όμως;

Το Content Marketing έχει να κάνει με την έρευνα αγοράς, τη δημιουργία περιεχομένου έτσι ώστε να είναι ελκυστικό στον επισκέπτη, την προώθηση του, τη μέτρηση της επιτυχίας και όχι μόνο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν αναφερόμαστε στο περιεχόμενο, αυτό μπορεί να υπάρχει σε διάφορες μορφές όπως βίντεο, εικόνα, ebook κλπ. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 6 τάσεις για το Content Marketing το 2015.

lolstart862″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”250480″}}]]

1. Multi-Channel, Multi-Screen, Mobile-First & Internet of things

Μαζεύτηκαν πολλά,ε; Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν πως έπαψαν οι εποχές που καταναλώναμε Internet με τον προσωπικό μας υπολογιστή. Τώρα πια μπαίνουμε στο Internet με το PC, Laptop, Tablet, Smartphone, Smartwatch, Smart TV και πολλά άλλα Devices. Η μεγαλύτερη κατανάλωση Internet γίνεται από mobile συσκευές (mobile first). Ο σύγχρονος χρήστης χρησιμοποιεί πολλές συσκευές, με διαφορετικό μέγεθος οθόνης και δυνατότητες (Internet of things). Επίσης διασταυρώνει πληροφορίες από πολλά κανάλια, γρήγορα και αποτελεσματικά, και παίρνει πολύ πιο έξυπνες αποφάσεις. Δεν αρκεί λοιπόν να έχετε περιεχόμενο βελτιστοποιημένο για μεγάλες οθόνες και ανρτημένο σε 1 site αγνοώντας Social Media και άλλα Digital Media. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια…

2. Φιλτράρισμα θορύβου στα Digital Media

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό ελκύει την πλειοψηφία marketers οι οποίοι τα χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το γεγονός αυτό με την σειρά του οδηγεί στην ύπαρξη ολοένα και περισσότερου περιεχομένου στο κάθε κοινωνικό δίκτυο. Αυτό οδηγεί με την σειρά του σε αυξανόμενο θόρυβο από την πληθώρα της περιττής πληροφορίας η οποία δημιουργείται.

Για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό τα κοινωνικά δίκτυα φιλτράρουν την πληροφορία σε σχέση με τα ενδιαφέροντα του χρήστη. Το Facebook για παράδειγμα καταγράφει τα Likes και όχι μόνο, και εμφανίζει περιεχόμενο σχετικό με τις προτιμήσεις μας. Η Google, από την άλλη, δείχνει διαφημίσεις σύμφωνα με τις αναζητήσεις που κάνουμε. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο θόρυβος της περιττής πληροφορίας και βλέπουμε πληροφορίες σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα μας.

3. Ζωντανή αλληλεπίδραση

Η αλληλεπίδραση του επισκέπτη με το site παίζει σημαντικό ρόλο στο content marketing. Το περιεχόμενο δεν αρκεί να είναι ελκυστικό, ενδιαφέρον, ξεκούραστο και περιεκτικό. Η δυνατότητα κοινοποίησης του περιεχομένου είναι σημαντική αλλά όχι αρκετή. Ο μηχανισμός κοινοποίησης περιεχομένου είναι ένας δείκτης ενδιαφέροντος του αναγνώστη αλλά δεν αρκεί.

Ένα site, συν τοις άλλοις, πρέπει να δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα της αλληλεπίδρασης. Ένα live chat  για παράδειγμα θα λύσει μια ενδεχόμενη απορία του επισκέπτη πριν την αγορά ενός προϊόντος. Τα case studies δείχνουν την αξιοπιστία μιας υπηρεσίας. Ένα forum θα παράσχει τεχνική υποστήριξη σε ένα προϊόν. Γενικά η άμεση επαφή του επισκέπτη με την X εταιρία ενδυναμώνει την αξιοπιστία και διαδίδει την φήμη της. Τα Google Hangouts κάνουν τα Conferences παιχνιδάκι. Το Facebook προσθέτει δυνατότητα άμεσων πληρωμών και όχι μόνο στο Messenger. Ή τάση είναι ξεκάθαρη.

4. Έξυπνη μέτρηση της επιτυχίας και αποτελεσματικότητας

Βασικός σκοπός ύπαρξης ενός site είναι η προσέλκυση κόσμου, η δημιουργία σχέσης και η αλληλεπίδραση. Πως μετράμε όμως την επιτυχία του site; Η Google μέσα από τα Google Analytics δίνει την δυνατότητα λεπτομερούς παρακολούθησης και ανάλυσης της επισκεψιμότητας του site. Με ένα καλό content marketing θα δούμε κάποιες μετρήσεις όπως μεγάλο χρόνο παραμονής στο site αλλά είναι όμως αυτό αρκετό;

Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κερδίσει τον επισκέπτη;

Πέρα από τα Google Analytics, πρέπει να παρακολουθούμε και άλλες ενδείξεις όπως ο αριθμός των πωλήσεων και των μετατροπών. Εάν δίνουμε δωρεάν ψηφιακό υλικό, πρέπει να μετράμε τον αριθμό λήψεων αυτού (είδος μετατροπής). Επιπλέον, ένας σύγχρονος μηχανισμός κοινοποίησης δείχνει και τον αριθμό των κοινοποιήσεων για κάθε κοινωνικό δίκτυο. Όλα αυτά αθροιστικά δείχνουν τον βαθμό επιτυχίας της επιχείρησης μέσα από την αποτελεσματικότητα του site της.

5. Εξατομίκευση Περιεχομένου

Κάθε site απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς (Niche market) το οποίο μπορεί να κερδίσει με ένα καλό content marketing. Ένα καλό περιεχόμενο για τον επισκέπτη σημαίνει ότι θα είναι ελκυστικό, θα του τραβήξει το ενδιαφέρον. Είναι όμως αρκετό; Εάν το X προϊόν είναι της μόδας θα το δει ο επισκέπτης μια φορά αλλά από εκεί και πέρα ίσως να μην έρθει ξανά στο site.

Η καλύτερη πρακτική και τάση είναι η έρευνα των αναγκών του πελάτη. Γιατί ψάχνει το Χ προϊόν; Τι ανάγκη του καλύπτει; Η έρευνα των αναγκών και η κάλυψη τους είναι το ένα μέρος. Το άλλο είναι παρουσίαση στο site εξατομικευμένου περιεχομένου ανάλογα με τον Πελάτη και ίσως το Site από το οποίο έρχεται (Referrer). Επίσης βοηθά η ύπαρξη συστάσεων από ικανοποιημένους πελάτες, καθώς και οι ιστορίες επιτυχίας. Τέτοιες τακτικές αυξάνουν την αξιοπιστία μιας εταιρίας στο κομμάτι της αγοράς στο οποίο απευθύνεται.

6. Αύξηση της χρήσης του βίντεο

Παλιότερα έλεγαν ότι μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις. Στις μέρες μας όμως είναι γεγονός ότι το βίντεο έχει μεγάλη επιρροή, μεγαλύτερη ακόμα και από την εικόνα.

Μια εταιρία μπορεί να χρησιμοποιήσει το YouTube με σκοπό να προβάλει τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες της φτιάχνοντας βίντεο. Ένα βίντεο θα προβληθεί σε γνωστά δίκτυα όπως το YouTube, Facebook Video, Vimeo, Instagram κλπ. Με τον τρόπο αυτό σταδιακά η εταιρία φτιάχνει ένα όνομα, γίνεται δηλαδή διάσημη.  Αυτό μετριέται σε προβολές και κοινοποιήσεις του κάθε βίντεο το οποίο φτιάχνει. Οι κοινοποιήσεις γίνονται κατά πλειοψηφία από άτομα τα οποία έχουν ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.

Όλες οι διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι το βίντεο είναι πιο πειστικό από το απλό κείμενο, και μπορεί να γίνει πιο εύκολα Viral. Το Facebook ευνοεί επίσης πολύ τα Posts με Facebook Video. Εκμεταλλευτείτε το!

Επίλογος

Κλείνοντας με τις αυτές τις 6 τάσεις στο content marketing, οφείλουμε να πούμε ότι το content marketing εξελίσσεται διαρκώς και προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες του χρήστη Internet.

Αξιοποιήστε πρώτοι τις νέες αυτές τάσεις για να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις εξελίξεις στο Internet Marketing? Τι προβλέπετε για το 2015?

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *