Ο ανταγωνισμός όσον αφορά τα ηλεκτρονικά καταστήματα αυξάνει διαρκώς, καθώς οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, μπαίνουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και διεκδικούν το μερίδιό τους. Οπότε είναι λογικό κάθε έμπορος να προσπαθεί να αυξήσει την ψηφιακή του παρουσία.
Ένας σπουδαίος τρόπος για να μεγαλώσει το ψηφιακό αποτύπωμα μιας επιχείρησης, είναι να βελτιώσει την παρουσία της στη Google και η μέθοδος για να το πετύχει αυτό είναι μέσα από το χτίσιμο συνδέσμων (links), πράγμα που θα δούμε σε αυτό το άρθρο.
Σύντομη περίληψη του τι είναι το χτίσιμο συνδέσμων (link-building)
Είναι η διαδικασία δημιουργίας μονόδρομων συνδέσμων προς ένα site με το στόχο τη βελτίωση της ορατότητάς του από τις μηχανές αναζήτησης.
Οποιοσδήποτε έχει οποιουδήποτε είδους site πρέπει να φροντίσει ώστε αυτό να είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης, καθώς όσο πιο ψηλά ανεβαίνει στην κατάταξη τόσο μεγαλύτερη επισκεψιμότητα θα έχει. Όλοι κάνουμε αναζητήσεις στο Google και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό αφού οι περισσότεροι κοιτάμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ξέρουμε επίσης ότι οι χρήστες δεν θέλουν να αφιερώνουν πολύ χρόνο στο ψάξιμο (εκτός αν πρόκειται για κάτι εντελώς ειδικό) γεγονός που καθιστά την ψηφιακή παρουσία μιας επιχείρησης απόλυτη προτεραιότητα.
1.Ζητήστε link από άλλους
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι βγαίνετε στη γύρα και ζητάτε από άλλα site να συμπεριλάβουν link σας στο δικό τους. Προσοχή όμως, τα site αυτά πρέπει να έχουν κάποια σχέση με το δικό σας για να έχουν και αντίκτυπο. Άρα πρέπει να ψάξετε για link υψηλής ποιότητας, έγκυρα, με αξιοπιστία και εξειδίκευση. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα ισχυρό backlink προφίλ. Θυμηθείτε ότι όταν άλλα site συμφωνούν να σας αναφέρουν στο site τους ή στο blog τους, δεν θα είναι δωρεάν καθώς αποτελεί ένα είδος διαφήμισης. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού μέσα στο περιεχόμενό τους φιλοξενούν μία παραπομπή προς εσάς.
Πιθανά σημεία στα οποία μπορείτε να βάλετε τα link σας:
- Ιστοσελίδες σχετικές με την επιχείρησή σας και τον κλάδο σας
- Κλαδικά μέσα ενημέρωσης
- Από πελάτες ή συνεργάτες ασς
- Bloggers
2.Χρησιμοποιήστε τη στρατηγική των broken links
Μια σχετικά απλή αλλά χρονοβόρα λύση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ψάχνετε για τα σπασμένα links που έχουν ξεχαστεί στις σελίδες / άρθρα που σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να επικοινωνείτε με το site και να ζητήσετε την αντικατάστασή του με ένα δικό σας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει την κύρια στρατηγική σας για χτίσιμο συνδέσμων, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με άλλες.
Πάντως χάρη σε αυτή τη στρατηγική μπορείτε να:
- Βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε link σε αξιόλογα site
- Δημιουργήσετε link σε συναφές με την επιχείρησή σας περιεχόμενο
- Κληρονομήσετε παλιά link ανταγωνιστών σας κάτι που θα βελτιώσει πολύ το SEO σας
Τώρα, για να ανακαλύψετε σπασμένα link μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ανάλυσης backlinks. Εισάγοντας το domain σας, παίρνετε μία λίστα με τα domain των ανταγωνιστών σας. Έτσι μπορείτε να τους αναλύσετε έναν-έναν, να δημιουργήσετε μία λίστα με σπασμένα link και να ζητήσετε αντικατάσταση.
3.Δημιουργήστε ένα blog
Η δημιουργία ενός blog είναι κάτι που το ελέγχετε πλήρως και χάρη σε αυτό μπορείτε να εστιάσετε σε θέματα που αφορούν την επιχείρησή σας και τον κλάδο σας. Αν το αποφασίσετε, είναι σημαντικό να ανανεώνετε το περιεχόμενό του, τακτικά για να αποκτήσει αξιοπιστία και αξία για τους χρήστες. Επιπλέον, όταν γράφετε ένα άρθρο για το blog σας βεβαιωθείτε ότι είναι υψηλής ποιότητας και ότι χρησιμοποιείτε τις βασικές τεχνικές SEO. Ένας καλός τρόπος να αρχίστε είναι σκεπτόμενοι τη δομή του άρθρου, τους τίτλους (ώστε να προσελκύουν) και τις λέξεις-κλειδιά που είναι πιθανότερο να τραβήξουν την προσοχή. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι τα άρθρα που γράφετε απευθύνονται στο κοινό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε πιστό ακροατήριο που θα επισκέπτεται το site σας τακτικά.
Εξ’ άλλου όσο πιο συχνά ανανεώνετε το περιεχόμενο του blog τόσο κερδίζετε θέσεις στην κατάταξη της Google και κατ’ επέκταση επισκέπτες και δυνητικούς πελάτες. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άλλα sites/blogs να πάρουν ιδέες από τα άρθρα σας και να τοποθετήσουν Link ως κύρια πηγή του άρθρου τους, το δικό σας site.
4.Να είστε ενεργοί στα social media
Όσο αυξάνει η δημοφιλία των κοινωνικών δικτύων τόσο πιο απαραίτητη γίνεται η παρουσία σας σε αυτά για λόγους marketing. Η δραστηριοποίηση μιας επιχείρησης στα κοινωνικά δίκτυα, δίνει πλεονέκτημα στο χτίσιμο συνδέσμων. Κοινοποιήστε άρθρα, φωτογραφίες, video και τα νέα σας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται link που οδηγούν στο site σας, αυξάνοντας την προβολή του. Αφήστε που δίνετε τη δυνατότητα κοινοποίησης του εν λόγω περιεχομένου και σε άλλου χρήστες με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Υπάρχουν έξι κατευθύνσεις προς τις οποίες επηρεάζουν το SEO οι αναρτήσεις στα social media.
- Εντατική διανομή περιεχομένου
- Αύξηση αναγνωρισιμότητας της μάρκας
- Αύξηση διάρκειας ζωής κάθε post
- Ενίσχυση της φήμης της μάρκας
- Βελτίωση της διαδικτυακής ορατότητας και αύξηση της κίνησης
Όταν χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα για SEO, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν μερικά ακόμα πράγματα. Ένα από αυτά είναι η υψηλή ποιότητα περιεχομένου αφού ο αλγόριθμος της Google έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιλαμβάνεται τη συνάφεια μεταξύ περιεχομένου και αναζητήσεων.
Επίσης, πρέπει τα post που κάνετε να είναι εύκολα κοινοποιήσιμα κι αυτό διότι η αλληλεπίδραση είναι το ζητούμενο. Κάτι που δεν πρέπει να αφήσετε στην τύχη είναι η επιλογή οπτικού περιεχομένου έτσι ώστε να ταιριάζει με το προϊόν σας και να το αναδεικνύει. Το οπτικό υλικό είναι σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο. Διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται πιο γρήγορα την εικόνα από τα κείμενα.
5.Μάθετε από τους άλλους
Μια ακόμα καλή στρατηγική είναι το να μάθετε από τους άλλους τριγύρω σας. Μπορείτε να δημιουργείτε πολύ περιεχόμενο, μέρα με τη μέρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βελτιώνετε τη δεξιότητά σας ούτε ότι μαθαίνετε καινούρια πράγματα ώστε να φέρνετε διαρκώς καινούρια κίνηση στο site σας.
Θα είναι σίγουρα πολύ απογοητευτικό να κουράζεστε τόσο στη δημιουργία περιεχομένου και αυτό να μην φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάντε όσο περισσότερη έρευνα μπορείτε και μάθετε από άλλους που κάνουν την ίδια δουλειά. Το καλό και κακό ταυτόχρονα, με το internet και τα ψηφιακά εργαλεία είναι ότι διαρκώς αλλάζουν και βελτιώνονται. Έτσι, καλείστε να βρίσκεστε σε διαρκή εγρήγορση και εκμάθηση νέων τεχνικών καθώς πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης τόσο δικό σας όσο και του site σας.
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία