4 cost effective τρόποι αύξησης της κίνησης σε ένα e-shop

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αν δεν διαφημιστεί δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ανταγωνιστικό τζίρο ώστε να σταθεί στην αγορά. Εξαιρούνται φυσικά τα επώνυμα καταστήμα, τα οποία ωστόσο έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στο brand name τους επί πολλά χρόνια (π.χ. H&M).

Ο καταστηματάρχης συνήθως ακούει διαφήμιση και “αρρωσταίνει” καθώς τη θεωρεί ιδιαίτερα ακριβή και ίσως ότι τόσο αποδοτική. Αναρωτιέται αν υπάρχουν φθηνότεροι και συνάμα αποδοτικοί (cost effective) τρόποι διαφήμησης ώστε να αυξηθεί η κίνηση ενός e-shop.

Η απάντηση είναι ότι φυσικά και υπάρχουν. Πριν δούμε μερικά παραδείγματα καλό είναι να έχουμε πάντα στο νου μας ότι η πιστότητα (loyalty) ενός καταναλωτή όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές, είναι πρακτικά ανύπαρκτη καθώς ο γνώμωνας επιλογής καταστήματος είναι η τιμή του αναζητούμενου προϊόντος. Η ασφάλεια των συναλλαγών και η αξιοπιστία του καταστήματος σχεδόν θεωρούνται δεδομένες.

4 cost effective τρόποι αύξησης της κίνησης σε ένα e-shop

Παρακάτω θα δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειών που παρά το ότι κοστίζουν σχετικά φθηνά έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα:

1)  Ένταξη του καταστήματος σε κάποια από τις μηχανές σύγκρισης τιμών.

Οι μηχανές σύγκρισης τιμών έχουν εξαιρετική διείσδυση στους καταναλωτές (το skroutz έχει 18 εκατ. επισκέπτες μήνα) και τους βοηθούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να βρουν, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το οικονομικότερο προϊόν ανάμεσα σε πληθώρα ομοειδών ή/και απολύτως όμοιων προϊόντων.

Θεωρείται από τις must ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος καταστηματάρχης, ενώ το κόστος εγγραφής σε αυτή την υπηρεσία αποσβαίνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

2)Η διαφήμιση στο facebook έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για niche προϊόντα ή υπηρεσίες.

Προϊόντα (ή υπηρεσίες) πολύ εξειδικευμένα, πολύ ξεχωριστά, πολύ μοναδικά βρίσκουν στο facebook τον καλύτερό τους σύμμαχο με κόστος που μπορεί να φτάνει τα ελάχιστα (0,04-0,05) λεπτά ανά κλικ. 

4 cost effective τρόποι αύξησης της κίνησης σε ένα e-shop

Το παραπάνω άρθρο κατάφερε να έχει 461 shares που είναι τεράστιος αριθμός για εταρεία που δεν είναι Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

Το γεγονός λοιπόν, ότι μπορεί κανείς να στοχεύσει απόλυτα το κοινό στο οποίο απευθύνεται το καθιστά ένα εξαιρετικά εύελικτο εργαλείο.

3)Τα newsletter.

Όλες οι επιχειρήσεις έχουν (αν δεν έχουν οφείλουν άμεσα να δημιουργήσουν) μία βάση με τα τηλέφωνα και τα email των συνδρομητών/ καταναλωτών τους. Έτσι, με τη δημιουργία ενός προωθητικού newsletter, το οποίο φτιάχνεται είτε από τον ίδιο τον καταστηματάρχη (υπάρχουν σχετικά εργαλεία στο internet) είτε από κάποια συνεργαζόμενη επιχείρηση digital marketing, μπορεί να απευθυνθεί σε μεγάλο αριθμό ατόμων με συγκεκριμένες προτάσεις, προσφορές, ιδέες. Ανάλογα με τη δουλειά που κάνει κανείς στην επεξεργασία της βάσης συνδρομητών/ καταναλωτών, μπορεί να στοχεύσει την όποια προσφορά σε βαθμό που να είναι 100% εξαργυρώσιμη.  

4 cost effective τρόποι αύξησης της κίνησης σε ένα e-shop

4) Aρθρογραφία επάνω σε θέματα σχετικά με την επιχείρηση και τα προϊόντα της

Τέλος, επειδή κανείς δεν ξέρει την επιχείρηση καλύτερα από τον επιχειρηματία, η αρθρογραφία επάνω σε θέματα σχετικά με την επιχείρηση και τα προϊόντα της, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά οικονομικός τρόπος να μιλήσει με το ακροατήριό της. Τα άρθρα στα blog μέσα στις σελίδες των e-shop (τα έχουμε δει σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά φαρμακεία) μπορούν, εφ’ όσον είναι σωστά γραμμένα, να στείλουν πολύ κόσμο στη σελίδα του καταστήματος! Παράδειγμα blog εταιρείας με ασφάλειες http://www.eonlife.gr/blog.

Οι παραπάνω τρόποι μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στις πωλήσεις ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Ο επιχειρηματίας όμως δεν πρέπει να ξεχνάει στιγμή ότι: το προϊόν, η τιμή, το κόστος των μεταφορικών και η εξυπηρέτηση είναι αυτά που θα «κερδίσουν» τον πελάτη που θα προσγειωθεί στη σελίδα του.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *