12 πράγματα που δεν γνωρίζατε ότι μπορείτε να κάνετε με το Facebook Page σας

Θεωρείτε τον εαυτό σας εξπέρ όσον αφορά στη διαχείριση της Facebook σελίδας σας. Όσο «παλιά καραβάνα» όμως κι αν είστε, πάντα θα υπάρχουν κάποια μυστικά για να ανακαλύπτετε που θα κάνουν την παρουσία σας καλύτερη και πιο αποτελεσματική. Δείτε μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε για τη σελίδα σας στο Facebook.

1. Να μάθετε για τους Fan σας περισσότερα από όσα νομίζατε

Μάλλον ήδη γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο του Facebook για στατιστικά (Insights). Σχετικά με τους fan σας, σας δείχνει στοιχεία όπως η ηλικία, το γένος η τοποθεσία τους, πράγμα πολύ καλό. Αλλά δεν θα σας πάει και πολύ μακριά… Αν θέλετε να βρείτε τρόπους για να προσεγγίσετε πιθανούς Fan ή περισσότερα στοιχεία σχετικά με το κοινό που σας ενδιαφέρει πρέπει να πάτε λίγο πιο βαθιά.

Για αυτή τη δουλειά, επιτρέψτε μου να σας συστήσω στο Facebook Audience Insights. Η πλατφόρμα αυτή δεν σας δείχνει μόνο τα κλασικά στατιστικά αλλά επίσης τα Likes, τα Ενδιαφέροντα και άλλα δημογραφικά στοιχεία της Σελίδας σας καθώς επίσης και των ανταγωνιστικών σας σελίδων.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται μια λίστα με τις ανταγωνιστικές σελίδες ενός πελάτη μου σύμφωνα με τα Page Likes του κοινού. (Σημειωτέον ότι αν η σελίδα σας δεν έχει αρκετά Page Likes δεν θα σας εμφανιστούν αποτελέσματα).

lolstart945″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”853789″}}]]

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε για να δείτε τα ενδιαφέροντα των Fan κάποιου ανταγωνιστή σας. Για παράδειγμα αν είναι ανταγωνιστής σας το Πλαίσιο, απλώς πληκτρολογήστε «Plaisio» στο πεδίο Interests για να δείτε τι άλλο αρέσει στους Fan του Πλαισίου.

Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο κοινό, π.χ. Γυναίκες, μεταξύ 18-24 ετών, που δεν βρίσκονται σε σχέση (single) και να δείτε τι ενδιαφέροντα έχουν. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν μας προκαλούν έκπληξη τα αποτελέσματα (τα περισσότερα Likes τα έχουν σελίδες όπως Taylor Lautner, Zac Efron, Bershka και Twilight).

 

lolstart946″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”9101077″}}]]

Όλα αυτά μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο στο περιεχόμενο που θα επιλέξετε να προωθήσετε μέσω του Facebook όσο και στην marketing στρατηγική που θα χαράξετε και στην επιλογή του κοινού στο οποίο θα στοχεύσετε όταν δημιουργήσετε καμπάνιες.

2. Να αλλάξετε το URL της Σελίδας σας

Είτε επειδή αλλάξατε δραστηριότητα είτε επειδή αλλάξατε όνομα επιχείρησης, θέλετε να αλλάξετε το URL της Σελίδας σας. Γίνεται; Ναι αλλά μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της «ζωής» της, οπότε μην τη χαραμίσετε. Για να αλλάξετε το url της Σελίδας σας, πηγαίντε στο About -> Page info και επιλέξετε την επιλογή Edit στο Facebook Web Adress. Στη συνέχεια επιλέξτε το νέο URL και αφού ελέγξετε τη διαθεσιμότητά του, καταχωρήστε το.

3. Να αλλάξετε το όνομα της Σελίδας σας

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινήσατε μία σελίδα με τον αδερφό σας και την ονομάσατε «ΑΦΟΙ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗ». Τελικά όμως μείνατε μόνο εσείς και θέλετε να την μετονομάσετε σε «Μαέβιους Παχατουρίδης Α.Ε.». Θα θελήσετε να αλλάξετε και το Facebook Page name προκειμένου να μην φτιάχνετε νέα σελίδα.

Αν είστε στη δυσάρεστη θέση, η σελίδα σας αποτελείται από λιγότερους από 200 fan, μπορείτε να το κάνετε (εφόσον είστε admin ή editor της σελίδας σας) κάνοντας click στο About -> Page Info και έπειτα στο «Name» επιλέγοντας Edit. Εισάγετε το νέο όνομα και επιλέγετε Save Changes.

Αν πάλι η σελίδα σας αρέσει σε περισσότερα από 200 άτομα το facebook δίνει αυτή τη δυνατότητα μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα το Facebook αναφέρει ότι θα πρέπει να είστε διαχειριστής και να κάνετε ένα αίτημα στο Facebook, επιλέγοντας About -> Page Info -> Name -> Edit και να κάνετε click στην επιλογή “Request Change”. Αν δεν βλέπετε αυτήν την επιλογή είναι είτε επειδή δεν είστε διαχειριστής είτε επειδή κάποιος άλλος έκανε πρόσφατα σχετικό αίτημα είτε επειδή δεν υποστηρίζεται αυτή η επιλογή στην τοποθεσία σας.

4. Να ενσωματώσετε μέρος της σελίδας σας στο site σας

Ποιός δεν θέλει να κερδίσει Facebook Fans από το site του; Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους είναι τα Facebook buttons (Like Us on…). Δεν θα είχατε όμως περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε Likes αν οι επισκέπτες σας έβλεπαν περισσότερα από ένα button;

Μπορείτε να έχετε μία μίνι Σελίδα στο site σας μέσω του Page Plugin και οι επισκέπτες να πατούν Like στη σελίδα και τα posts σας απευθείας από εκεί.

 

lolstart947″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”1040744″}}]]

Έχετε μάλιστα τη δυνατότητα να επιλέξετε διαστάσεις, αν θέλετε να φαίνονται τα πρόσωπα των φίλων σας που έχουν πατήσει Like, η cover photo και τα posts. Ψαρωτικό ε;

5. Να καρφιτσώσετε ένα post στην κορυφή της Σελίδας σας

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε ένα από τα posts σας να εμφανίζεται πάντα στην κορυφή της Σελίδας σας, για παράδειγμα ένας διαγωνισμός.

Κάνετε κανονικά το post ή αν είναι παλιότερο το βρίσκετε και πατάτε το βελάκι στην πάνω δεξιά γωνία και επιλέγετε Pin to Top.

lolstart948″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”9681008″}}]]

 

6. Να συγχωνεύστε δύο σελίδες σε μία

Η συγχώνευση σελίδων είναι δυνατή μόνο εφόσον είστε διαχειριστής και των δύο σελίδων και αφορά αποκλειστικά σελίδες που έχουν παρόμοιο περιεχόμενο και ονόματα.

Για να συγχωνεύσετε δύο pages επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα: https://www.facebook.com/pages/merge και επιλέξτε τις εν λόγω σελίδες.

Το Facebook θα ενώσει τα Page Likes και τα Check-ins αλλά θα διαγράψει όλα τα posts, τις φωτογραφίες, τις βαθμολογίες και το όνομα της σελίδας που συγχωνεύεται –επομένως προσέξτε να συγχωνεύσετε τη μικρότερη, λιγότερο σημαντική σελίδας στην πιο δημοφιλή. Η μεγαλύτερη σελίδα θα παραμείνει ανέπαφη εκτός από τους νέους fans που θα προστεθούν. Η μικρότερη σελίδα διαγράφεται διαπαντός.

7. Να προσθέσετε Call To Action

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα e-shop. Ο μεγαλύτερος στόχος του facebook page σας είναι να οδηγήσετε τους επισκέπτες να κάνουν μία αγορά μέσα από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Ένας από τους πιο λογικούς τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να τους το ζητήσετε μόλις δουν τη σελίδα σας.

 

lolstart949″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”10161560″}}]]Επισκεφθείτε τη σελίδα σας και επιλέξετε «Create Call To Action» στο κάτω δεξιά μέρος της cover photo σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε:

– Book Now
– Contact Us
– Use App
– Play Game
– Shop Now
– Sign Up
– Watch Video

8. Να αλλάξετε το κείμενο σε κένα post

Κάνατε ένα post και μετά από λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποιήσατε ότι έχετε κάνει γκάφα. Μην πανικοβάλεστε! Όλα διορθώνονται στο διαδίκτυο. Πατήστε στο βελάκι που βρίσκεται πάνω δεξιά στο πλαίσιο του post και επιλέξτε Edit post, διορθώστε το κείμενο και πατήστε Done Editing. Φυσικά όμως δεν θα περάσει κάτι τέτοιο ατιμώρητο. Να ξέρετε ότι οι χρήστες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι το post υπέστη επεξεργασία καθώς και ποια ήταν αυτή.

9. Να επιλέξετε τα Featured Likes

Το ξέρατε ότι η σελίδα σας μπορεί να πατήσει Like σε άλλες σελίδες; Όταν το κάνετε αυτό, το Facebook θα αρχίσει να δείχνει ορισμένες από τις σελίδες που σας αρέσουν στο Timeline σας, κάτω στην αριστερή στήλη. Αλλά το ότι σας αρέσουν κάποιες σελίδες δεν σημαίνει ότι θέλετε να τις βάλετε και στη βιτρίνα σας. Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε ποιες Σελίδες θα εμφανίζονται στο σχετικό box. Για να το κάνετε αυτό επιλέγετε Settings -> Featured -> Add Featured Likes.

10. Να προγραμματίσετε τη δημοσίευση των posts

Αυτό μάλλον το γνωρίζετε ήδη γιατί αποτελεί μία από τις δυνατότητες που «λύνουν τα χέρια» των διαχειριστών σελίδων. Η διαδικασία είναι απλή. Μόλις είστε έτοιμοι να πατήσετε Δημοσίευση/Publish, επιλέξτε το κάτω δεξιά βελάκι και επιλέξτε Schedule. Επιλέγετε ημερομηνία και ώρα και πατάτε Schedule.

11. Να αποθηκεύσετε posts στα πρόχειρα

Αν υποθέσουμε ότι για κάποιο λόγο π.χ. δεν προλαβαίνετε να το ολοκληρώσετε, θέλετε να αποθηκεύσετε ένα post στα πρόχειρα. Πάλι επιλέγοντας το βελάκι κάτω δεξιά, πατάτε Save Draft. Για να δείτε μετά τα πρόχειρά σας, πηγαίνετε στα Publishing Tools, στο πάνω μέρος της σελίδας σας και επιλέγετε Drafts.

12. Να κάνετε debug σε ένα link

Συχνά συμβαίνει όταν αναρτάμε ένα link να μην εμφανίζοντα τα σωστά δεδομένα. Μπορεί για παράδειγμα να εμφανίζεται λάθος τίτλος ή φωτογραφία (συνήθως συμβαίνει όταν τα δεδομένα αυτά έχουνα αλλάξει αφότου έχουν δημοσιευθεί). Όταν πατάμε like σε μία ανάρτηση στο διαδίκτυο ή όταν ποστάρουμε ένα link, το Facebook αναλύει τη σελίδα αυτή και αναζητά τα OpenGraph meta tags, τα οποία θα του πουν τι περιεχόμενο να τραβήξει ώστε να το εμφανίσει. Σας μπέρδεψα λίγο; Το ρεζουμέ είναι ότι όταν τα δεδομένα αυτά εμφανίζονται λάθος, μπορείτε να τα διορθώσετε με το Facebook Debugger.

Επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα κάντε copy paste τη σελίδα που θέλετε να διορθώσετε και πατήστε Debug. Κατά πάσα πιθανότητα θα διορθωθεί.

Συντάκτης: Μαρία Κρητικού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *